Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
POLITIKA
Plenković prihvatio ostavku ministra obrane, Damira Krstičevića

Plenković prihvatio ostavku ministra obrane, Damira Krstičevića

Damir Krstičević nije više ministar obrane ni potpredsjednik Vlade. Krstičević je sinoć , nakon tragične pogibije dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nedaleko baze u Zemuniku, vidno potresen nesrećom, podnio ostavku. Danas je razgovarao s premijerom i nekoliko kolega ministara, a neposredno po obavljenom razgovoru, šef Vlade Andrej Plenković izvijestio je javnost da je ostavku ministra Krstičevića prihvatio. Novog ministra neće predlagati jer je mandat ove Vlade pri kraju, već će tu dužnost do izbora preuzeti jedan od državnih tajnika u Ministarstvu.

Premijer s Krstičevićem računa i ubuduće

-Ne nalazim nijedan razlog za ostavku, razlog političke odgovornosti ministra, zbog kojeg bi podnio ostavku. No, iz razgovora sam razumio da ga je ga je ova situacija teško pogodila. I sam je bio vojnik, on je moj suradnik i prijatelj, razumijem ga i duboko cijenim, i ostavku prihvaćam- rekao je Plenković.

Premijer Krstičevića ne smatra krivim, jer ovakve se nesreće, veli, događaju ( ministru Krstičeviću, ipak, učestalo… ), ali apsolutno računa na Krstičevića i ubuduće.

– Žao mi je da je tako pogođen,  zamolio je jednu pauzu, osjetio sam da mu je to ljudski potrebno, jer ako mi kaže da on to ne može više obavljati, ja to poštujem, ali to ne znači da je prestao njegov politički angažman- objasnio je Plenković.

Novi  verbalni duel Milanović- Plenković

U nastavku je komentirao i izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je uz ostalo rekao da on ne bi tražio ostavku od Krstičevića. No, osvrnuo se i na neka druga pitanja i sporne teme, poput incidenta u Okučanima.
Taj dio Milanovićevih izjava premijer je komentirao opaskom da je njegov dojam o predsjedniku Milanoviću isti kao i prije pet godina te ga optužio da sustavno iznosi laži i neistine, pa tako i o Milanovićevom ocu, kojega, tvrdi Plenković, nikad nije spominjao ni u kakvom kontekstu, za razliku od Milanovića koji je njegovu majku spominjao u kampanji u kojoj je poražen. Aludirao je na Milanovićevu neslavnu izjavu, u razgovoru s braniteljskih udrugama, u kojoj je Plenkovićevu majku nazvao “vojnom lekarkom”. Takvo ponašanje, takve izjave, premijer drži pitanjem karaktera i kućnog odgoja, i to je, kako je rekao, “razlika u samom tkivu u nama kao ljudima i političarima.”

Kad je riječ o incidentu u Okučanima, podsjetio je da je Milanović bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova, a u toj istoj vladi je ministar pravosuđa, SDP-ov ministar, dao suglasnost na registraciju zagrebačkoj udruzi HOS-a koja u svom grbu ima pozdrav Za dom spremni. Dakle, rekao je Plenković, to je učinila SDP-ova vlada, HDZ nema veze s tim. Nakon toga Milanović je i sam postao premijer, dodao je Plenković, imao je komotnu većinu u parlamentu i mogao je izmijeniti zakon i zabraniti HOS-ov grb, ali nije…

Nema zabrane ZDS dok je Plenković premijer

I onda, reći će premijer, “u Jasenovcu ničim izazvan govori da ploču s imenima 11 poginulih branitelja, pripadnika HOS-a, treba negdje baciti, a ti su ljudi poginuli u domovinskom ratu, za Hrvatsku. Ja takvu rečenicu nikad ne bi mogao izgovoriti.”

Plenković se pohvalio i da za razliku od  Milanovića i svih bivših vlada, ima osjećaj za “kompleksnu situaciju teškog povijesnog nasljeđa koje postoji u svim našim obiteljima, i to su traume koje traju generacijama.”

-A što bi bilo da smo u ovakvom društvu kakvo je naše danas, išli sa zabranom, možete li zamisliti što bi bilo- rekao je, dajući jasno do znanja svima da zabrane ustaškog pozdrava Za dom spremni u hrvatskom javnom prostoru, dok je on predsjednik Vlade, biti neće!

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI