Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
POLITIKA
Zahrđali grb Uljanika (foto TRIS/G. Šimac)

Muljanik:
Plenković se hvali, mačke gladuju

Zahrđali grb Uljanika (foto TRIS/G. Šimac)

O pulskom Uljaniku se pisalo i pisalo. Pa i jučer. I to ovako: premijer Andrej Plenković u četvrtak je obišao luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse, koji je izgrađen u Uljaniku a usidren u riječkoj luci dok se ne smiri pandemija Covid-19, te poručio kako je riječ o brodu kakve želimo graditi u Hrvatskoj i kako je važno nastaviti s aktivnostima koje su omogućile revitalizaciju 3. maja, kako javlja Hina.

Pritom se, uz široki osmijeh, uslikao za komandnim mostom brodusine koju su izgradili radnici Uljanika, pulskog brodogradilišta, a koji se također mogu slikati, jer su uglavnom ostali bez posla.

Uljanik je jučer izgledao ovako. Jedva da se moglo uočiti koje živo biće po pustim dokovima. Dizalice miruju.

Tu i tamo izviri neka mačka, a koje sada gladuju u Ujlaniku jer su odlaskom radnika ostale bez hrane.

Zaštitar na jednom ulazu (izlazu)(foto TRIS/G. Šimac)

Radnici Uljanika s mačkama su dijelile marendu. Sada u Puli apeliraju za spas mačaka koje su ostale bez obroka (vidi TRIS).

Ne bi bila naodmet ni kakva slična akcija za radnike Uljanika koji su nogirani, a još se nisu snašli. 

Također jučer, većina prigodno optuženih za aferu Uljanik, popularno nazvanih Uljanikovih 12, zatražila je da sudski proces, kad i ako započne, bude prebačen iz Rijeke u Pulu.

Valja da budu bliže brodogradilištu.

Inače, polarni kruzer Scenic Eclipse uplovio je početkom svibnja u riječku luku, u kojoj će do kraja godine, dok se ne smiri pandemija Covid-19, biti na mrtvom vezu.

Taj je brod porinut s navoza u pulskom Uljaniku u siječnju 2018., a isporučen je u srpnju 2019., unatoč teškoćama i stečaju Uljanika.

Može prevesti oko 220 putnika, a namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući polarna i tropska područja. Posebno je pojačan za plovidbu u otežanim vremenskim uvjetima i po zaleđenim morima.

Zahrđali grb Uljanika na zaključanim vratima (foto TRIS/G. Šimac)

Dugačak je 168 metara, širine 21,5 metara, sagrađen je u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima i jedinstven je putnički brod tog tipa u svijetu, najveći u klasi polarnih putničkih brodova.

Nakon posjeta brodu Scenic Eclipse, Plenković je otišao na radni sastanak s predstavnicima županijske organizacije HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji.

Na novinarski upit o očekivanim izbornim rezultatima njegove stranke na riječkom području, odgovorio je kako će nastojati dobiti što veće povjerenje, javlja Hina.

Isto će nastojati i IDS, kojemu neki tepaju kako je istarski hadeze.

A sad pogledajte par jučerašnjih sličica iz Uljanika:

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI