Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Hrvatska i Dan državnosti: Prijepori i nesloga…

Hrvatska i Dan državnosti:
Prijepori i nesloga…

U Hrvatskoj se danas slavi Dan državnosti, državni praznik i neradni dan, nakon 20 godina ponovo na datum 30.svibnja. Ali, kao i oko svega drugog, u ovoj zemlji nema suglasja ni oko toga nacionalnog praznika. Predsjednik Republike Zoran Milanović 30. svibnja smatra HDZ- ovim predizbornim skupom, ispunjavanjem obećanja jedne političke garniture, unatoč tome što se oko toga datuma, kako tvrdi, većina građana ne slaže. Zbog njegovih izjava, Vladimir Šeks predlaže pokretanje opoziva izabranog predsjednika Republike. Tko zna, možda nas opet čekaju i plinske boce na ulicama…

Zoran Milanović je danas, u povodu Dana državnosti, položio vijenac na zagrebačkom Mirogoju, ali na Tuđmanov grob nije otišao.
Komentarom o obilježavanju 30.svibnja kao Dana državnosti, javlja N1, ponovo je pokrenuo stare prijepore.

-Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma. Trebate naći nešto, za početak, što nikome ne smeta. Kad kažemo nikome, barem velikoj većini- kazao je predsjednik Milanović napominjući kako se ne sjeća da su to u svom programu imali Karamarko ili Kosor kao šefovi HDZ-a.

– Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš. Doći će netko drugi, pa valjda neće raditi ono što smeta pola hrvatskog naroda. Gaj, koji je bio Švabo, je to razumio- rekao je Milanović, aludirajući na Plenkovićevu odluku o promjeni datuma Dana državnosti.

Već na Milanovićevu najavu da će bojkotirati program obilježavanja Dana državnosti koji je aktualna Vlada nakon 20 godina vratila na 30. svibnja, jer to za njega nije Dan državnosti, te da će sudjelovati samo pri polaganju vijenaca, reagirao je jedan od suautora prvog hrvatskog Ustava, Vladimir Šeks, koji, prenosi N1, smatra da treba pokrenuti postupak opoziva predsjednika Republike, jer ne poštuje Ustav.

-Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas- ocijenio je Šeks.

Predsjednik Milanović Šeksu nije ostao dužan. Na njegovu inicjativu za opozivom je, piše N1,  rekao:

-Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari, i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornosti za zločine u Osijeku.

Milanovićeve izjave o Danu državnosti predsjednik Vlade Andrej Plenković  komntirao je opaskom kako smatra jako lošim ” ako predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Račanova vlada je promijenila Dan državnosti i stavila ga 25. lipnja, koji je isto važan datum, ali ovo je bio početak. Zato mi je žao da tako govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest, vjerujem da će kroz mandat promijeniti stajalište.

Plenković ističe kako se radi o ključnom razdoblju kad su se donosile sve bitne odluke za hrvatsku samostalnost, neovisnost i slobodu, i drago mu je, kako je rekao, da je ovaj saziv Sabora vratio Dan državnosti na 30.svibnja, jer je to bio “dan kad se osjećala emocija”. I baš zato vjeruje da je ova 30. obljetnica bila pravi trenutak da se ključni datumi stave na pravo mjesto.

Izjave predsjednika Milanovića kako je današnje obilježavanje Dana državnosti predizborni skup HDZ-a, Plenković nije komentirao, baš kao ni odluku šefa države da se državnom izaslanstvu ne pridruži na Tuđmanovom grobu.

Hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina za N1 je prijepore oko datuma obilježavanja Dana državnosti  komentirao opservacijom:

-Ako bih želio biti jako pozitivan, mogu reći da naglašavanje 30. svibnja ima dobru namjeru u smislu da Sabor postane ključno mjesto donošenja odluka, gdje će dolaziti najpametniji i najbolji i bistriti zakone. No, poviejsno gledano- dodao je- 30.svibnja 1990. Sabor Socijalističke Republike Hrvatske je formiran, Franjo Tuđman i Stipe Mesić predloženi su za predsjedništvo i mandatara Republičkog izvršnog vijeća, najveći broj glasova u predsjedništvu je dobio Dušan Bilandžić, i to je trenutak kada je HDZ dobio više glasova od Socijalističke partije.

Jakovina smatra da bi Stipe Mesić, kojege i ne ističu u povodu Dana državnosti, mogao biti spona zajendištva za HDZ, i da ga spominju, ” ne bismo govorili da je to privatluk”, rekao je, napominjući da datum treba poštovati jer je donesen zakonito, baš kao i zakone, dodao je, koji govore ne kratsi i ne varati…

Ne misli da je sporan datum, ali ne zna kako novijim generacijama objasniti da to nije početak višestranačkog Sabora, jer smo ga imali i u Austrougarskoj. Ali prvi put su žene imale pravo glasa, to je moderni Sabor, ali moderni u socijalističkoj republici- rekao je  ocjenjujući da je 25. lipnja logičniji datum za Dan državnosti ( kako je i bilo od 2000.  dosad ). A 30.svibnja, ističe Jakovina, ” predsjednik predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske postao je Franjo Tuđman. 25. 06. proglasili smo neovisnost“, ponovio je. Usput se pozvao na njemački primjer gdje je odabran jedan neutralni datum, upravo zato da bi izbjegli podjele u društvu.

Činjenica da oko tako važnog datuma nema konsenzusa, za Hrvatsku je, smatra, porazna, ali “ako 30 godina od nečega tražite svoje povijesne datume, to pokazuje neozbiljnost, da ne kažem slučajnost i arbitrarnost. Ne znam sličnu situaciju unutar EU, možda negdje u Africi ima“, na kraju će Jakovina.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI