Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
brda i planine
Foto: HGSS

Požar na Dinari pod kontrolom, spašena većina planinarskih skloništa

Foto: HGSS

Požar koji posljednjih nekoliko dana bjesni na Dinari se smiruje zahvaljujući združenim naporima operativnih snaga Hrvatske gorske službe spašavanja, Vatrogastva i Protupožarne eskadrile HRZ-a, javljaju iz HGSS-a, sa čijih stranica prenosimo vijest u cijelosti.

S obzirom na prošlogodišnja iskustva da se ovakvi prostori otvorenog prostora teško zaustavljaju spašavatelji HGSS-a krenuli su u spašavanje planinarskih objekata. Moralna, ljudska i preventivna dužnost spašavatelja HGSS-a bila je učiniti sve u cilju spašavanja planinarskih skloništa na Dinari u koje smo uz ostala planinarska društva i udruge uložili značajna materijalna sredstva i ono puno vrjednije, tisuće volonterskih sati rada.

Foto: PD Promina Drniš

Oko skloništa su se palili kontrolirani požari koji su rezultirali time da su skloništa ostala spašena od vatrene stihije. Zbog loših uvjeta i vjetra koji stalno mijenja smjer situacija je eskalirala pa su dodatno poslana još dva vozila sa dva tima. Timovi su bez pretjerivanja bili značajan faktor i velikim naporima uspjeli očuvati oba skloništa. Na žalost do skloništa na Lišanjskom vrhu nisu mogli pristupiti zbog vatre tako da je na žalost ono u potpunosti izgorjelo.

Foto: PD Promina Drniš

Da situacija ne bi izmakla kontroli dodana su još dva tima s vozilima, a na terenu su i vatrogasci Državne intervencijske postrojbe, lokalna Dobrovoljna vatrogasna Društva, te članovi DVD Drniš i DVD Sveta Ana iz Lištana (BiH). Svih ovih dana pomoć su pružali i PD Zolj iz Vrlike, PD Promina iz Drniša, planinari i mještani. Svi željno iščekujemo najavljenu kišu, a eventualnu štetu ćemo zbrajati nakon što se požar ugasi.

Foto: PD Promina Drniš

Članovi i suradnici HGSS Stanice Split iz Ispostava Vrlika i Sinj te članovi Hrvatskog planinarskog društva Zolj (Vrlika) i PD Promina Drniš, uz vatrogasce DVD Drniš i još nekoliko vatrogasnih društava, zajedno s volonterima iz okolnih mjesta, proteklih su dana dali ogroman doprinos u obrani planinarskih skloništa na Dinari (Rupe, Čorin Lacmen, Pume kao i privatnih kuća).

Foto: PD Promina Drniš

Najvažnije je da nitko od ljudi koji su se svojski trudili pomoći u zauzdavanju požara nije stradao. Spašavatelji će ostati dežurati dok situacija ne bude sigurna. Važno je spomenuti i da postoji inicijativa da se Dinara zbog svoje raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, a prije svega zbog zaštite izvorišta rijeke Cetine i Krke proglasi parkom prirode. To bi svakako bio ogroman pomak i u pogledu zaštite tog područja. -Žao nam je što još uvijek nije proglašena parkom prirode. Jer sad zamislite ‘gori Dinara’, ali kad bi bilo ‘gori park prirode Dinara’, to totalno drugačije zvuči- rekao je Darko Gavrić, pročelnik HGSS stanice Split i tajnik PU Dinaridi.

Foto: PD Promina Drniš

Zašto smo toliko emotivni kada se radi o planinama? Planine su naše dvorište, a planinarske kuće naš dom. U nekima od njih stasale su generacije gorskih spašavatelja kroz tečajeve, vježbe, okrijepe nakon akcija. Planinarski domovi neraskidiv su dio spašavanja utkan duboko u tkivo HGSS-a. Dodate li riječ “gori” i zamijenite li riječ “planinarski” sa drugom dobit ćete npr. gori vatrogasni dom, gori dječiji dom, gori dom zdravlja. Sada možete shvatiti koliko smo i zašto toliko vezani za naše domove.

Foto: PD Promina Drniš

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI