Neovisni novinarski portal
27.4.2024.
GRAĐANI / PROSVJED
Lonci i poklopci petkom u 19: Bandiću dosta je… Vrati nam naše pare!

Lonci i poklopci petkom u 19:
Bandiću dosta je… Vrati nam naše pare!

Nastavljaju se tradicionalni prosvjedi na zagrebačkim prozorima, balkonima i terasama u kojima svakoga sljedećeg petka u 19 sati sudjeluje sve više građana koji svoje nezadovoljstvo 20-godišnjom vladavinom Milana Bandića manifestiraju lupanjem žlicama po loncima, poklopcima, zviždanjem, udaranjem u bubnje i sličnim zvukovnim izričajima. ‘Bandiću, dosta je…vrati naše pare!’, među ostalom poručuju zagrebačke udruge koje ujedinjuju građane Zagreba u lonac-poklopac prosvjedima. Inicijativa  Zagreb Te Zove, Zelena akcija / FoE Croatia i Pravo na grad pozivaju ‘da u petak, 24. travnja u 19 sati ponovo izađete na svoje balkone i prozore i glasno poručite Bandiću – Vrati nam naše pare!’ Evo što još piše u njihovom pozivu:

Lupanje se nastavlja u petak 24. travnja u 19 sati! Građanke i građani Zagreba prošlog su petka u velikom broju izašli na svoje prozore i balkone te još glasnije i bučnije pokazali da nisu zadovoljni načinom na koji Bandić u suradnji s HDZ-om upravlja našim gradom, osobito sada kada smo pogođeni dvjema krizama.

Iz dana u dan sve je očitiji posvemašnji kaos u saniranju štete nakon potresa kao i činjenica da ova nesposobna vlast u mjesec dana nije bila u stanju sustavno provesti niti najosnovnije korake u sanaciji. Zbog njihovog neznanja i nebrige, čak se ni oni građani koji nemaju velike štete ne mogu vratiti u svoje domove niti sami započeti obnovu, jer nemaju jasne upute što i kako trebaju raditi.

Sve to događa se u gradu koji skupa s gradskim trgovačkim društvima ima proračun od preko 12 milijardi kuna, gdje građani plaćaju najveći prirez u državi, a da za to ne dobivaju ni minimalni komunalni standard. Zato zahtijevamo: GRADONAČELNIČE, VRATI NAM NAŠE PARE! Dosta nam je tvojih prevara! Potrebna nam je Gradska uprava koja prepoznaje stvarne potrebe građana i usmjerava rad u rješavanje njihovih problema.

Iz dana u dan čitamo kako se nenamjenski trošio novac kojeg smo mi građani povjerili izabranoj vlasti da njime upravlja na dobrobit svih nas. Proračunske zalihe namijenjene za slučaj elementarne nepogode godinama su se trošile za financiranje manifestacija i raznih udruga, vrlo često politički ili interesno povezanih s gradonačelnikom, na što je upozoravala i državna revizija. Putem netransparentne javne nabave namještali su se poslovi kumovima i prijateljima, usred krize planiralo se uskršnje ukrašavanje grada pa se pod pritiskom javnosti od toga odustalo, a gradski novac dodjeljivao se odabranim akademicima – redom članovima Bandićeve stranke – za neke maglovite projekte.

Nama građanima i građankama je toga dosta. Ne pristajemo ni na to da policija naše legitimno pravo na iskazivanje nezadovoljstva naziva remećenjem javnog reda i mira i da se ponovno pokušava utišati naš glas . Prošlog petka pokazali smo da se takvih „upozorenja“ ne bojimo, a pokazat ćemo i opet.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI