Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
HRVATSKA
Printscreenn djelića spiska 'ugroženih' koji su dobili državni (naš) novac

Kome su otišli milijuni državnog (našeg) novca za potporu radi covida devetnaest? Pogledajte…

Printscreenn djelića spiska 'ugroženih' koji su dobili državni (naš) novac

Koga je sve pogodila covid-19 kriza pa je zatražio pomoć od države? Kome su otišli milijuni državnog (našeg) novca za potporu radi covida devetnaest? Te zanimljive i potresne informacije možete pronaći na tražilici koju je instalirao Gong na svojim stranicama, dok je portal Forum.tm objavio tekst u kojemu se navode neki od ‘ugroženih’ gospodarstvenika.

-Donosimo pretraživu bazu s podacima o tvrtkama koje su dobile COVID-19 poticaje. Gong je od Vlade RH zatražio da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere COVID-19, ukupne iznose potpora i broj radnika_ca za koje se mjera koristi. HZZ je objavio podatke u formatu koji, ne samo da nije otvoren za preuzimanje, nego nije niti pretraživ. Zahvaljujući civilnim hakerima iz Code for Croatia otvorili smo podatke i donosimo pretraživu bazu podataka. Za prikaz na cijelom ekranu pritisnte “Enter Full Screen” opciju dolje desno ili pretražujte na ovoj poveznici – poručuju iz Gonga.

Tek ilustracije radi, evo dolje ispod ovih rečenica slike zaslona na jednom dijelu pretraživača. Na ovoj, nasumično odabranoj stranici pretraživača na kojoj navodno ima 83955 poslovnih subjekata koji su dobili potpore, lako se uočava kako je, primjerice, naftno poduzeće Crodux derivati u ožujku dobilo 3,6 milijuna kuna, kladionice Super sporta 2,8 milijuna kuna, Hanza media 2,2 milijuna kuna, jednako kao i Debeljakova Div grupa.

Daljnja pretraga je zanimljiva, ali je za nas deprimirajuća, pa tko voli neka izvoli  informirati se na ovoj poveznici.

Printscreenn djelića spiska ‘ugroženih’ koji su dobili državni (naš) novac

U nastavku prenosimo tekst kolega s portala Forum.tm u kojemu su i oni nabrojali neke od korisnika potpora.

TKO JE SVE DOBIO PARE OD DRŽAVE? DOSAD SMO NAŠLI INDEX, ODVJETNIČKO DRUŠTVO HANŽEKOVIĆ, ŽELJKU MARKIĆ, ANU KARAMARKO…

Da bismo pomogli ministru rada Josipu Aladroviću u pretrazi tvrtki koje su dobile novac u okviru tzv. Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, Forum.tm je u potragu krenuo sam, ali očekujemo i vašu pomoć.

Dosad smo pronašli Hanza mediju, izdavača Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije koji je ovih dana najavio smanjenje plaća zaposlenima za 30 posto. Oni su za 699 zaposlenih iz državnog proračuna za isplatu 3250 kuna plaća za ožujak iz državnog proračuna dobili 2,3 milijuna kuna.

Uz to, javni novac je zatražilo i Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, koje zasigurno znaju svi koji su se ikad susreli s blokadom računa. Ispalo je, eto, na kraju, da osim što smo im platili goleme količine novca preko naknada za ovrhe, sada smo im za njihovih 128 zaposlenih pomogli s 416 tisuća kuna.

Tu je i Index.hr, portal koji vodi nemilosrdnu bitku protiv “uhljeba”, proglašavajući sve one koji imaju veze s državom parazitima. Eto, i taj je portal Matije Babića zatrebao našu pomoć pa smo mu samo za treći mjesec pomogli sa 133,3 tisuće kuna za 41 zaposlenog.

Zanimljivo, tu je i Itas Prvomajska. Sjećate se, ona tvrtka koja je prije niz godina krenula putem samoupravljanja da bi se netom prije krize našla u krizi. Odgovor države bio je brutalan i Itas, u vlasništvu radnika, našao se pred stačajem, jer – kako su kazali – nije država tu da pomaže posrnule tvrtke. Kako vidimo, nije prošlo ni 50 dana, a država je izvukla milijarde kuna i preko noći zaboravila na proklamirane principe.

Interventno je i kod Željke Markić. Njezina prevoditeljska tvrtka Sermon d.o.o. bila je skromna pa je troje zaposlenih dobila državni minimalac, a sve zajedno 8125 kuna.

Tu je i Drimia, piarovska agencija Ane Šarić Karamarko, koja je za dvoje zaposlenika zatražila pomoć od države od 6500 kuna.

M SAN grupa, čiji je dio King ICT, veliki dobavljači informatičke opreme za državu, otkud je na poziciju ministra obrane stigao Damir Krstičević, za 147 zaposlenih dobili su za ožujak pomoć od 477,8 tisuća kuna, ali ima tu još tvrtki pa ukupna cifra gotovo doseže milijun kuna.

Glas Istre je prošli mjesec svojim novinarima smanjio plaće za 50 posto, a eto ga na listi kako je za njih 67 uzeo 216,1 tisuću kuna.

U nevolji se našla i tvrtka Mundus viridis, čija je predsjednica Uprave Ksenija Pašalić. Oni su za 86 zaposlenih dobili 276.000 kuna.

Pogođena krizom našla se i Kruščica d.o.o., čija je vlasnica Fani Horvat, supruga bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, za 18 zaposlenih dobio je 57.000 kuna.

Širjan d.o.o., donator bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, za 46 radnika dobio 149.500 kuna. Karlovački poduzetnik Nikola Hanžel za tvrtku Lana Commerce, koja je KGK u kampanji donirala 200.000 kuna, sada je donaciju umalo i vratio – za 49 radnika dobio je 159.000 kuna. Upravo je njegova donacija često bila predmetom sučeljavanja u protekloj kampanji. Naime, Grabar Kitarović je 2016. pomilovala Danka Seitera osuđenog jer je pogodovao upravo Hanželu.

Na javni novac nisu zaboravili ni u marketinškim tvrtkama. Grizli komunikacije, Thomasa Bauera, još jednog žestokog neoliberala koji je tinte i tinte potrošio napadajući “uhljebe”, sjetio se države pa od nje dobio 32,5 tisuće kuna za 10 ljudi.

Kako bi ono kazao Index.hr, uskoro opširnije.

Evo Gonga s korisnom tražilicom

Ilustracija: 2 kune

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI