Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
crkveni kutak / HRVATSKA / hrvatsko novinarsko društvo / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
HND zgrožen napadom na novinarke ispred crkve na splitskoj Sirobuji: Tražimo da državni vrh osudi napade u Splitu; to je linč!

HND zgrožen napadom na novinarke ispred crkve na splitskoj Sirobuji:
Tražimo da državni vrh osudi napade u Splitu; to je linč!

Hrvatsko novinarstvo društvo ( HND ) je konsternirano jučerašnjim napadima ispred crkve u splitskom predgrađu Sirobuja na kolegicu Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala, i Ivanu Sivro, snimateljicu N1 televizije, izražava im snažnu podrškom u nesmetanom radu, i traži da državni vrh osudi napade u Splitu koji su po svemu, zapravo linč !

HND u obrani novinara i novinarstva od crkvenih i inih silnika

-Oba napada dogodila su se praktički u isto vrijeme; najprije je napadnuta kolegica Šušak Živković, koja je snimala okupljanje vjernika. Nakon što je grubo odgurnuta, što se jasno vidi na snimci, uništen joj je mobitel kojim je uživo prenosila događanje, a potom joj je crkvenim vratima prikliještena ruka, zbog čega je morala zatražiti liječničku pomoć i slučaj prijaviti policiji- navodi se u priopćenju HND-a koje, u ime Izvršnog odbora, potpisuje predsjednik Društva Hrvoje Zovko.

Nedugo potom je, nastavlja u priopćenju Zovko, ispred iste crkve napadnuta snimateljica Ivana Sivro, što je također zabilježila kamera. Na snimci se jasno vidi muškarac koji se vozilom zalijeće prema kolegici, usporava i rukom udara u kameru. Važno je napomenuti kako je župnik sirobujske crkve Josip Delaš i sam prije toga vrijeđao novinare, a prema iskazima svjedoka, okupljena masa našim je kolegicama dobacivala grube uvrede.

Postavljamo stoga pitanje gdje je danas bila policija i zašto zakoni ne vrijede jednako za sve. Usto, teško je povjerovati da splitska policija nije znala kako se u spomenutoj crkvi, unatoč zabrani, sprema uskrsna misa. Da je bila tamo, ništa se od navedenoga ne bi dogodilo- konstatira se u priopćenju HND-a.

Hrvoje Zovko (foto TRIS/G. Šimac)

Osude ministra Božinovića i nadbiskupije, državni vrh šuti!?

-Iako je policija privela napadače, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio napad, a Splitsko-makarska nadbiskupija se ogradila od Delaša, smatramo kako to nije dovoljno. Ponašanje Crkve u danima koji su prethodili ovom događaju bilo je neodgovorno, a najviši državni dužnosnici o napadima na novinarke i novinare i dalje upadljivo šute– konstatira se sa žaljenjem i nelagodom zbog takvog odnosa prema novinarima i novinarskoj struci.

HND upozorava da je riječ o trećem incidentu u Splitu u kratko vrijeme i da su mete svaki put bile novinarke.

– Prije desetak dana neugodnost od policijskog službenika doživjela je kolegica Silvana Uzinić, novinarka Slobodne Dalmacije, a zatim se prije nekoliko dana policajac na grub način obrušio na HRT-ovu novinarku Ivanu Šilović.

-Upozoravamo također kako je u Hrvatskoj, trenutno predsjedavajućoj EU-om, očito otvoren lov na novinarke i novinare te da je stvorena atmosfera linča u kojoj su novinari krivi za sve. Takve su se poruke proteklih godina mogle čuti i od pojedinih najviših predstavnika Crkve i najviših državnih dužnosnika, što smatramo nedopustivim. Tražimo stoga da državni vrh jasno i nedvosmisleno osudi posljednje napade.

Budući da je novinarski posao od posebnog interesa za javnost, a posebice u izvanrednim situacijama kao što je aktualna kriza, o posljednjim ćemo napadima informirati svoje inozemne partnere, poručuje se na kraju HND-ovog priopćenja.

Provedena krim-istraga, osumnjičeni se terete za “prisilu prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa”

Inače, zbog spomenutih sramotnih, brutalnih napada ispred crkve sv. Leopolda Mandića u splitskom predgrađu Sirobuja, policija je provela kriminalističko istraživanje nad četiri osobe u dobi od 21 do 70 godina, kako se navodi u priopćenju PU Splitsko-dalmatinske koje donosimo u cjelosti:

Obzirom na vjersko okupljanje održano jučer, 12. travnja, u crkvi u Sirobuji a koje je protivno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, o svim prikupljenim relevantnim informacijama upućeno je izvješće Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.
Nadalje, u vezi okolnosti napada na 42-godišnju novinarku u crkvi i potom narušavanja javnog reda i sprječavanja novinara u obavljanju javne djelatnosti provedeno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe i to 53-godišnjakom, 23-godišnjakom, 21-godišnjakom i 70-godišnjakom.
Za kazneno djelo „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi“ kojim je oštećena 42-godišnja novinarka sumnjiče se 53-godišnjak i 21-godišnjak koji se sumnjiči još i za kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari. Oštećenoj 42-godišnjakinji je utvrđena lakša tjelesna ozljeda.
U vezi počinjenja istog kaznenog djela „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi“ na štetu 38-godišnje snimateljice televizije sumnjiči se 23-godišnjak. Protiv spomenute trojice podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
Nadalje, u vezi počinjenog prekršaja narušavanja javnog reda i mira na štetu okupljenih građana sumnjiči se 70-godišnjak protiv kojeg će biti podnijet Optužni prijedlog sukladno čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – navodi se u današnjem policijskom izvješću.

Svećenik koji zaziva “đavla”  i ne poštuje Papu

Nedjeljna, uskršnja misa don Josipa Delaša, unatoč zabrani i odluci Katoličke crkve da se pridruži svima ostalima u poštivanju mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite u borbi na suzbijanju pandemije koronavirusa i ne potiče okupljanja vjernika u crkvama, bila je poprište dosad nezabilježenog incidenta. Svećenik don Josip Delaš, s potporom nekoliko agresivnih vjernika, žestoko je napao novinarku Dalmatinskog portala i spriječio je u naumu da snimi održavanje mise u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića na splitskoj Sirobuji.

-Neka vas đava nosi, ajte k vragu- vikao je don Delaš novinarki i snimateljima ispred crkve prijeteći: “Ajte ća, je’l čujete, šta govorin, ajte ća!

Novinarki lokalnog splitskog portala teškim crkvenim vratima prignječena je ruka, iz nje izbijen i uništen mobitel, a usput je i izvrijeđana. Je li to na čast i slavu Crkve?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio je ovaj sramni napad na novinarke ( novinarku Dalmatinskog portala i snimateljicu N1 televizije ) koje su obavljale svoj posao, nota bene, od javnog interesa.

Od skandaloznog postupanja svećenika i njegovih bizarnih izjava koje vrijeđaju zdravu pamet, ogradila se i Splitsko-makarska nadbiskupija i izrazila žaljenje zbog sramnog događaja, ispričavajući se za ponašanje svog svećenika.

-Ograđujemo se od njegovih izjava i stavova. Sigurno da i jutrošnji nemili događaj nimalo ne pridonosi kršćanskoj proslavi Uskrsa – Krista koji svojim učenicima i svima nama donose svoj mir. Želimo samo kazati da je Nadbiskupija iznijela svoj stav o ovoj temi u priopćenju Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa od 7. travnja 2020.– stoji u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije.

Don Josip Delaš je, kako prenosi Hrvatska danas, iznoseći svoju “stranu medalje” izjavio kako je bilo strašno, “toliko puno tih milicajaca… ja ću reći jugomilicajaca, ne hrvatskih policajaca. I tako nehumano ponašanje sa svijetom, to se ne može opisati, to je neshvatljivo. To je pljuvanje po Bogu i protiv Boga, i gaženje po narodu i njegovom dostojanstvu”, rekao je Delaš, uporno braneći pravo vjernika da slave Uskrs dolaskom u crkvu na svetu misu. Don Josipa Delaša ne brine koronavirus, ne brine ga ni ugrožavanje zdravlja vjernika, ni odluka Crkve da se solidarizira sa zajednicom a mise posreduje TV-om i Internetom svojoj pastvi, umjesto da ih izlaže zarazi od opakog virusa.

Don Josipa Delaša ne zanima, a očito i ne obvezuje, to što su biskupi, pa i sam Papa,odlučili da misa neće biti.

-To Papa ima svoju glavu, nek’ on po svojem. Misa mora biti! Centralni kršćanski blagdan mora biti- inzistirao je don Delaš.
A što se toče napadnute novinarke, “ona se sigurno uključila u te redove policije i napadala. Imaju li se pravo braniti? Jasno da imaju. Ponavljam, neka me ubiju i neka uživaju! Ta naša Vlada je potpuno protiv naroda, gazi dostojanstvo našega čovika. Mogu ići u trgovinu, a u crkvu ne mogu, jedna manja grupa. To nema nikakve logike. To komunjare iza rata nisu radile što oni danas rade. Protiv Boga, Crkve i naroda, a u ime neke zaštite naroda”, izjavio je ovaj skaredni “božji namjesnik” iz kojeg ne progovara Evanđelje, nego puka sila i bahatost. Što dobra od njega mogu naučiti vjernici?!

 

                                              Svećenik don Josip Delaš
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI