Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
eu / GRAĐANI / POLITIKA
Dubravka Šuica, EK i sloboda medija: Interventno “pranje obraza” europske vlade

Dubravka Šuica, EK i sloboda medija:
Interventno “pranje obraza” europske vlade

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, zadužena za demografiju i demokraciju, snažno podupire neovisnost medija i ni na koji način nikada nije utjecala da se ne emitira neki program na Dubrovačkoj televiziji, samouvjereno i s visoka ustvrdio je u izjavi “pranja obraza” EK-a, glasnogovornik Komisije Eric Mamer. Otkud to Mamer zna? Ili smatra da već po prirodi funkcije povjerenice kojoj je demokracija posao i preokupacija, to ne može biti? Pa neka se gospodin Mamer raspita o tome tamo gdje potpredsjednica EK godinama širi svoju demokratsku i slobodnu misao…

Izjava glasnogovornika Erica Mamera referira se na recentni skandal usred kojeg se našla Dubravka Šuica kad se javila izravno u eter lokalne Dubrovačke televizije i napala voditelja koji je dopustio gledatelju da javno, oštro kritizira moćnu HDZ-ovku i EK povjerenicu. Radilo se o emisiji “Glas naroda” u koju se izravno javljaju gledatelji sa svojim opservacijama na račun hrvatskih političara. Tako je, nakon niza drugih, na red došla i Dubravka Šuica koju je gledatelj, kako prenosi N1, “oprao” zbog pozamašne imovine.

-Evo, recimo, Šuica. Za nju su rekli 7 milijuna eura da ima. Pa zamislite vi to, auto da mi košta 100.000 kuna, najmanje 10.000 moram imati troškova, servis, ovo-ono. A ona (Šuica) ima jahtu 500.000 eura. Meni neki govore da su troškovi za jahte 10 posto vrijednosti svake godine. To je 350.000 kuna. Ona bi trebala barem 25.000 kuna mjesečno davati za usidrenje i sve ostalo. Odakle njoj taj novac- otvoreno je izrazio sumnju gledatelj.
Već sama činjenica da neki gledatelj može na lokalnoj televiziji problematizirati njezine “stečevine” bio je dovoljan za potpredsjednicu EK da se javi u emisiju i intervenira.

-Dobra večer, Dubravka Šuica kraj telefona. Evo, kuham večeru pa čujem da se moje prezime nešto spominje u ovoj vašoj emisiji. Bilo je zanimljivo slušati vašega slušatelja, ali je još bilo zanimljivije slušati kako vi niste reagirali, dragi gospodine Pasko Tomaš, kad gospodin iznosi objede, neistine, dezinformacije- krenula je prigovarati uvrijeđena Šuica.

-Podigao je s pet na sedam milijuna eura. Zaista nevjerojatno kako se neki ljudi tako bave dezinformacijama, a vi ga niste opomenuli! U ovoj državi postoje institucije. Ovo je ozbiljna, suverena, hrvatska, europska država. I čudi me da niste reagirali na takav jedan direktni napad i objedu, opsjednutost zapravo. Jako mi je žao. Ja znam da ste vi vrstan novinar, da je vaša emisija jako gledana, ja sam je čula iz kuhinje! Ali zaista sam se iznenadila da vi niste imali neku reakciju. I stoga moja želja bi bila da onemogućite da se na taj način govori o bilo kojem pojedincu, bilo kojem Hrvatu, Hrvatici ili građaninu ove države. I zaista mi je žao ako se na taj način želi steći popularnost. Vi ste popularni, vi ste vrlo popularan novinar. Ja sam kuma vaše Dubrovačke televizije! I jako sam sretna što sam u ono vrijeme to mogla biti. Međutim zaista mi je žao da dopuštate da se građani nabacuju smećem, muljem, blatom na moju malenkost- sasula je u eter voditelju koji je tako benevolentno pripustio njezinog kritičara u emisiju.

No, kad je voditelj Tomaš pozvao Šuicu da iznese točne podatke, da demantira gledatelja ako je govorio neistinu, ona je to odbila napominjući kako postoje institucije koje to znaju. Štoviše, zajedljivo je voditelja upitala treba li mu preslika njenog bankovnog računa!?

Tomaš je svojim držanjem, a napose porukom na kraju emisije, da neće dopustiti nikome i nikada, pogotovo političarima, da utječu na njegov rad dok god se bude bavio ovim poslom, osvjetlao obraz novinarskoj profesiji koja proživljava vjerojatno svoje najteže dane.
No, za razliku od Tomaša, glasnogovornik EK je svoje, i lice europske vlade, poprilično kompromitirao nimalo demokratskom izjavom kojom se ne brani sloboda medija, nego naprotiv, na nju radi novi i još veći pritisak.
-Ono što mogu reći jest da potpredsjednica Šuica snažno izražava i potvrđuje punu potporu neovisnosti medija i slobodi izražavanja i informiranja. Također ističe da je Dubrovačka televizija pokrenuta u vrijeme dok je ona bila gradonačelnica Dubrovnika, da podupire njezin rad i da ni na koji način i nikada nije utjecala da se neki televizijski program ne emitira. Ona snažno odbacuje takve navode- veli Mamer.

Ključno je pitanje zašto Šuica, ako tvrdi da je gledatelj iznio neistinite informaicje o njezinoj imovini, nije otvoreno, u eter, kazala istinu. Ako je njezina imovina stečena zakonito i pošteno, zbog čega uskraćuje informaciju javnosti? Ma koliko čovjek bio bogat, ako je to bogatstvo stekao svojim radom, ili na neki drugi zakoniti način ( nasljedstvo, lutrija, burza… ), nema razloga da ga taji od javnosti i drži tajnom. Pogotovo na to nema pravo političarka koja je dobila povjerenje od građana za dužnost koju obnaša, pa je red da tim istim građanima položi i svoje račune.

Međutim, Šuica je sasvim suprotno od toga, javljanjem u program Dubrovačke televizije i držanjem javne lekcije novinaru besumnje imala namjeru upozoriti ga da tako neće ići,  i tim upozorenjem ga trajno ušutkati.
Gdje u takvoj reakciji povjerenice glasnogovornik EK vidi “snažno podupiranje slobode medija” to doista ostaje enigma. Lako rješiva, doduše. Komisija je preko glasnogovornika stajući a priori u obranu povjerenice javnosti posredovala samo svoju nedodirljivost. A nikako posvećenost slobodi medija.

Jedna od najvećih Hrvatica Dubravka Šuica (foto www.dubravka-suica.eu)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI