Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Državni vrh zajedno na komemoraciji u Jasenovcu/ Z. Milanović: Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH, pod potpuno krivim geslom!

Državni vrh zajedno na komemoraciji u Jasenovcu/ Z. Milanović:
Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH, pod potpuno krivim geslom!

Po prvi put nakon 2014., danas je cijeli državni vrh zajedno s predstavnicima žrtava komemorirao 75. obljetnicu proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu. U proboj je pošlo njih oko 600, koliko ih je još ostalo u logoru, a do slobode je stiglo jedva stotinjak. Žalosno je i na sramotu hrvatskog ( HDZ ) establishmenta da je do jedinstvene, zajedničke komemoracije, došlo prisilno, tek u okolnostima pandemije koronavirusa u kojima je i jedno okupljanje potencijalna zdravstvena ugroza, a kamoli tri koliko ih je zadnjih godina znalo biti…

Pred jasenovački Kameni cvijet danas su u istoj turobnoj koloni sjećanja, formiranoj uz uvjete socijalne distance, došli, poklonili se žrtvama, položili zajednički vijenac i cvijeće, predsjednik države Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković te predstavnici židovske zajednice ( Ognjen Kraus ), srpske ( Milorad Pupovac ) i romske manjine ( Veljko Kajtazi ) te Saveza antifašističkih boraca ( Franjo Habulin ) .

Za mandata Kolinde Grabar Kitarović, Pantovčak je jasenovačku komemoraciju “pokrivao” izaslanikom predsjednice ili je predsjednica dolazila sama, bez najave, gotovo ilegalno, da bi iskazala sućut prema žrtvama zločinačke NDH i to obično nekoliko dana prije obljetnice. Danas su ovdje bili svi, pod istim suncem i nebom, “ujedinjeni” samo koronom i socijalnom distancom…

Povijesni revizionizam, rehabilitacija ustaštva i prijepori oko Jasenovca 2016. su rezultirali dvjema odvojenim komemoracijama, jer su predstavnici manjina i antifašisti odbili sudjelovati u tzv. državnoj komemoraciji držeći je neiskrenom zbog reustašizacije na djelu, pa su počast žrtvama odlazili odati odvojeno.

-Došao sam pružiti ruku, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore o odnosu Vlade i vlasti prema povijesti. Došao sam i zato da riješimo sve naše probleme u interesu Republike Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad acta- kazao je, javlja N1, Ognjen Kraus u Jasenovcu, napominjući kako dogodine sigurno neće doći ako se ti problemi ne riješe.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je pozvao svih na uključivost i međusobno razumijevanje te poručio da se nikad više ne smije dopustiti “da se na ovim prostorima dogodi zlo kakvo0 se dogodilo u Drugom svjetskom ratu, te naglasio da je u Jasenovac došao odati poštovanje žrtvama ustaškog logora ali i osuditi karakter zločinačkog ustaškog režima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, također je podvukao da su u Jasenovac stigli kako bi obilježili sjećanje na Dan proboja logoraša i izrazili pijetet prema žrtvama, da su došli “da osudimo strahote koje su se događale tijekom Drugog svjetskog rata ovdje. Vlada i ja osobno ovdje smo već četvrtu godinu upravo na službeni dan komemoracije. Na taj način kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Ove godine je bila velika obljetnica Auschwitza i tada smo vrlo jasno osudili nacističke zločine. Još jednom treba ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svjesne najvećih strahota koje su se dogodile tijekom Drugog svjetskog rata, pa i ovdje u Jasenovcu- naglasio je Plenković, ustvrdivši kako je u mandatu njegove vlade puno učinjeno na uspostvaljanju dijaloga s predstavnicima žrtava i da je politika Vlade čvrsta i jasna oko toga i nema nikakvog sluha za revizionizam ( ? )

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kako prenosi N1, izrazio je zadovoljstvo što je nakon više godina u ovom sastavu na jasenovačkoj komemoraciji u čemu se, rekao je, i osobno angažirao. Spomenuo je i HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena blizu Novske, a za koju je kazao da bi je trebalo “maknuti, baciti negdje”.

-Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH, pod potpuno krivim geslom– bio je jasan Milanović.

1337 dana ustaškog logora u Jasenovcu

Koncentracijski logor Jasenovac postojao je 1337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 žrtava toga logora (39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti), ubijenih zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.
Prema podacima JUSP Jasenovac, nakon savezničkih bombardiranja logora u ožujku i travnju 1945. godine, u kojima su uništeni mnogi objekti unutar logora, Vjekoslav Maks Luburić naredio je da se likvidiraju svi zatočenici i zatočenice, a logor i mjesto Jasenovac do temelja sruše i spale, kako bi se prikrili tragovi zločina.
Posljednja skupina od oko 700 žena likvidirana je u predvečerje 21. travnja 1945, a iste večeri iz zapovjedništva logora naređeno je da se preostalih 1.073 muškaraca premjesti u zgradu ženskog logora (u istočnom dijelu logora).
Pošto su tijekom večeri izdvojeni i likvidirani svi voditelji skupina i pošto se među zatočenicima pretpostavljalo što bi se moglo dogoditi, oko 600 muškaraca predvođenih Antom Bakotićem odlučilo se u kišovito nedjeljno jutro 22. travnja 1945. na proboj iz logora. Proboj su preživjela 92 zatočenika. Samo nekoliko sati kasnije započeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo ih se samo 11.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI