Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
KRONIKA 112
Foto: MORH

Danima gori na Dinari:
Načelnica Kijeva zavapila da planina popušta pod jarmom plamenih jezika, da biljni i životinjski svijet nestaju u plamenu i da neće imati što proglasiti parkom prirode

Foto: MORH

Danima gori na Dinari, na nepristupačnom terenu najviše planine u Hrvatskoj. Požar je buknuo sa bosanskohercegovačke strane granice, kod Bosanskog Grahova, proširio se Dinarom, ušao na hrvatsku stranu na predjelu Crvene Grede i nastavio se širiti na potezu prema Lišanjskom vrhu i podinarskom naselju Ježević. Gori trava i nisko raslinje, u nekoliko navrata od petka poslijepodne kada je započeto gašenje požara intervenirao je kanader, na nepristupačnom dinarskom terenu su i kopnene vatrogasne snage, a vatrogasci i HGSS-ovci spašavali su i uspjeli spasiti planinarsko sklonište na Rupama.

Vatrogasci iz Vrlike, Knina, Sinja i Kijeva više nadziru nego što uspijevaju gasiti nepreglednu vatrenu liniju na nepristupačnom planinskom terenu. Požar nastoje održati pod kakvom-takvom kontrolom kako se ne bi približio naseljima Uništa, Civljane i Ježević. Zemaljske snage su na terenu, nekoliko desetaka pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, dežuraju i gase koliko mogu, a u pokušaju smanjenja požarnog intenziteta pomagao im je i jedan kanader iz MORH-ove protupožarne eskadrile u Zemuniku.

Požar na Dinari ne ugrožava ljude, ali ugrožen je biljni i životinjski svijet planine čiji bi veliki dio trebao biti proglašen parkom prirode, na što je u emotivnom istupu pozornost skrenula Lidija Slavić, načelnica Općine Kijevo, koja se vapajem obratila cjelokupnoj javnosti.

-Živjeti u prirodi i sa prirodom danas je privilegija, oduvijek je bila čast, a u budućnosti vjerujem čvrsto bit će rezervat osiguran samo za bogate. Mali čovjek koliko god se trudio očuvati prirodu pred bezobzirnošću svjetskih ekonomija, neznanju onih koji ne žele shvatiti i nebrigom onih koji bi trebali štititi naše prirodne resurse i nas same, od nepogoda i ugroza svake vrste nemoćan je da pobijedi stihiju nesigurnosti, straha, neizvjesnosti elementarnih nepogoda i drugih nedaća – započela je načelnica vapaj pod egidom da je pero jače od mača.

Ustvrdila  je u svom dramatičnom obraćanju i da je čovjek Dalmatinske zagore oduvijek štitio svoj kraj uzimajući iz njega samo oni što mu je nužno za preživljavanje, a onda se raspisala o Dinari i njenoj bogatoj flori i fauni koju ovih dana guta vatrena stihija.

-Predivna, ponosna, jedinstvena, bogata, najljepšeg zagrljaja, najsigurniji bedem, utočište, hraniteljica… popušta pod jarmom plamenih jezika. Dinara koju obožavamo, Dinara koju želimo zaštiti, Dinara koja vrvi životom iznova svake godine u većoj ili manjoj mjeri biva ugrožena od djela ljudskih ruku. Pobrojali smo 1219 biljnih vrsta i podvrsta, 69 endemskih; 384 bezkralježnjaka, 20 endemskih; 24 vrste gmaza,7 vodozemaca, 36 sisavaca, 176 vrsta ptica…i sve nestane u plamenu. Svi smo u istom kotlu, naš ponos: čisti zrak, netaknuta priroda, nezagađena zemlja, voda, vukovi, lisice, risovi, zmije, gušteri , zelembaći, srne, zečevi, medvjedi, naše ptice, cvijeće, pčele, leptiri, ose,bumbari i ljudi. Predivni ljudi, koji danima žive i nastoje disati pod gustom dimnom zavjesom;asmatičari i alergičari su doslovno osuđeni na umiranje.Struka i svjetska javnost proglašava pčelu kao spasiteljicu čovjeka. Gdje su sada naše pčele, ugrožene su i one u košnicama, a što je s divljima?! Uginule su tisuće jedinki u ovih devet dana, a vatrena stihija guta sve pred sobom – napisala je načelnica.

Zahvalila je u svom obraćanju vatrogascima, planinarima, lovcima i svima koji nastoje požar staviti pod kontrolu, zavapila kako je ljudi malo i uz konstataciju da oni u Kijevu obožavaju Dinaru, izvore, potoke, rijeke, da se vole slikati, i obožavaju zalaske i izlaske sunca, obratila se na kraju neimenovanim državnim institucijama.

-Dame i gospodo, gradovi i mjesta podno Dinare već danima ne vide sunca, a na Dinari poslije ove stihije mjesecima nećemo vidjeti biljnog i životinjskog svijeta kakvoga smo poznavali. Ispred Općine Kijevo, Grada Knina, Općine Civljane, Grada Vrlike i cijele Cetinske krajine pozivam i molim institucije koje odlučuju, ali i sudjeluju u odlučivanju o prioritetima da spase ovaj komadić raja za nas, za našu djecu i djecu naše djece. Želimo i namjeravamo Dinaru proglasiti Parkom prirode, nažalost obavještavam hrvatsku javnost da nakon ovog požara nećemo imati što proglasiti Parkom prirode! – napisala je načelnica u priopćenju.

Foto: MORH

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI