Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
HRVATSKA / narodno zdravlje / POLITIKA
Koronacentralizacija : Nacionalni stožer isključivo odlučuje o mjerama protiv koronavirusa, jer su se neki lokalni moćnici “previše uživjeli”

Koronacentralizacija :
Nacionalni stožer isključivo odlučuje o mjerama protiv koronavirusa, jer su se neki lokalni moćnici “previše uživjeli”

Pavle Kalinić je dočekao svojih “pet minuta slave”. U medijima je sve traženiji. Ali ne i sve korisniji. Bandićev pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama je ustvrdio kako se u Hrvatskoj kasni dva tjedna s donošenjem mjera u suzbijanju širenja koronavirusa. Ta Kalinićeva ocjena nije naišla na dobar odjek. Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, na Kalinićevo soliranje “izvan sustava” reagirao je na N1 televiziji komentarom kako “danas nije teško biti pametan”, dok je premijer Plenković najavio koronacentralizaciju u odlučivanju kako bi se stalo na kraj lokalnim moćnicima koji su se “previše uživjeli”. Poput karlovačkog župana Damira Jelića koji bi privodio liječnike !?

Božinović je upozorio kako nije dobro da ljudi iskaču iz sustava jer bez struke nije moguće pogoditi trenutak kad treba preći iz jedne faze u drugu, iako neki misle da o tome sve znaju. Poput Kalinića, koji je prije par dana na istoj televiziji izjavio kako su pooštrene mjere u borbi s ovim novim virusom prekasno donesene.

Foto: pixabay.com, ilustracija

-Tri puta dnevno obavlja se dezinfekcija javnog prijevoza. Italija je isto kasnila, jučer su imali skoro 360 mrtvih jer su s ovim mjerama krenuli prekasno. Strah me da će krenuti eksponencijalni rast. Moramo se zaštititi. Kina je to sasjekla rigoroznim mjerama, Njemačka je počela zatvarati granice, a mi imamo situaciju da kamion može ući u Hrvatsku, a ne može izaći. Za zaštitu stanovnika je sad najvažniji nacionalni stožer koji mora početi povlačiti poteze- kritizirao je Kalinić one koji upravljaju krizom.

A kako Pavle Kalinić nije jedini koji misli da zna bolje od nacionalnog stožera što i kako raditi da bi se suzbila epidemija, jer su i brojni lokalni čelnici donijeli autonomno mjere za zaštitu stanovništva u svojim regijama ( Istra, Karlovačka županija, općina Primošten, općina Tisno itd.) , pri čemu su neki ( karlovački župan Damir Jelić ) čak prijetili liječnicima represivnim aparatom, premijer Plenković je odlučio na ta iskakanja iz kolosijeka odgovoriti najavom cijelog paketa zakona. Cilj i svrha novih zakona ( odnosno izmjene postojećih ) je pojačavanje ovlasti Stožera Civilne zaštite, svojevrsna centralizacija u odlučivanju, da bi se jasno dalo do znanja svima tko upravlja korona-krizom u zemlji. Nema više soliranja lokalnih čelnika u borbi s virusom!

Nažalost, borba protiv koronavirusa podrazumijeva, kako je rekao Plenković, i rat protiv panike i negativnih ekonomskih posljedica pandemije. Premijer apostrofira načelo apsolutne transparentnosti, uvjerava građane da će javnost biti o svemu informirana, a ” Nacionalni stožer civilne zaštite dobit će jače, još eksplicitnije ovlasti nego što ih ima trenutno po zakonu, kako bi provodio mjere“. Lokalni stožeri u županijama morat će, rekao je Plenković, isključivo postupati sukladno odlukama Nacionalnog stožera, čime će se postići da svi građani, u svim dijelovima Hrvatske, budu tretirani na isti način.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI