Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA / wheels on fire
Kad vam kažu – moraš!- znajte da morate zbog sebe, a ne zbog drugih!

Kad vam kažu – moraš!- znajte da morate zbog sebe, a ne zbog drugih!

Ova tema se ne tiče samo OSI, nego se generalno može primijeniti na sve nas. Cijeli život se od nas nešto traži: Moraš završiti školu, moraš učiti, moraš, moraš… I hajde, dođeš ti do te 18-te i završiš ti tu srednju, koju bi po nekom pravilu trebali svi završiti. Onda opet dođe taj MORAŠ, ili upisati fakultet, ili naći posao. Cijelo vrijeme s tim što MORAŠ ne shvaćaš da postaješ robom nekih glupih pravila koje ti drugi nameću.

OK, ne kažem ja da se osnovna i srednja škola ne moraju završiti – morate imati neku polazišnu točku za ići dalje u životu, ipak. I to u ovom trenu može biti samo u vidu osnovne i srednje škole. To je jednostavno tako. A što se događa kada odbijete odlazak na fakultet i odlučite potražiti posao? U normalnom svijetu bi trebalo to biti normalno prihvaćeno od strane vaših bližnjih, a u Hrvatskoj, koliko čujem, a nekad i vidim, nastane drama i odmah te bace u depresiju: Da, poslovi čekaju samo tebe, radit ćeš za 3.000 kuna, a mala od rođaka mi, eno, završila fakultet i eno, šefica u firmi…

Da, to je uglavnom hrvatski mentalitet: Drugi jesu, ti nisi, i odmah si “crna ovca”, propalica i sl., ako ne budeš kao drugi. E, pa dragi moji, odmah ću vam reći: Fakultet vam nije garancija ni da će vas odmah čekati posao, a kamoli da će vas odmah čekati plaća od 10. 000 kuna. Fakultet vam je samo „propusnica“ da lakše ostvarite spomenute ciljeve, ako su vam to ciljevi, naravno. Dakle, ako želite fakultet, to mora biti isključivo vaša odluka, a isto kasnije vrijedi i za magisterij, pa naposljetku doktorat. Imate pravo probati, pa odustati , ako to nije ono što zaista želite. Svatko ima pravo ne pronaći sebe tamo gdje je zapravo mislio da hoće. Ništa se ne mora zbog drugih, nego zbog sebe.

Ako imate želju nešto probati, a bojite se da ne bacite vaše vrijeme u nepovrat, jer niste sigurni u odluku i koliko je ona najmudrija, definitivno probajte. Ako ne uspijete, bar ćete moći reći- probao sam, ili probala, ali nije to- to.
A ako si ne date mogućnost pokušaja, ostat će vam nepotrebni žal.

– Možda je bilo to -to, možda nije, ili mogao sam, a nisam. Bolje je probati, pa biti sretan jer si uspio, ili probati, pa shvatiti da to nije ono što želite, i krenuti dalje tražiti ono što će vas u potpunosti ispuniti. Jer, ako budete uporni, naći ćete to prije ili kasnije.
I opet ću ponoviti: Morate to zbog sebe, a ne zbog dugih!

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI