Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
Europska federacija novinara upozorava hrvatske vlasti: Zaustavite pokušaje financijskog uništenja i progona HND-a!

Europska federacija novinara upozorava hrvatske vlasti:
Zaustavite pokušaje financijskog uništenja i progona HND-a!

Europska federacija novinara (EFJ) piše pismo državnim vlastima u Hrvatskoj i upozorava ih na pokušaj otimanja imovine Hvatskog novinarskog društvasvima na vlasti o čemu više možete doznati u tekstu: Pljačkanje HND-a –Još jedan udar na Hrvatsko novinarsko društvo – na djelu otimanje imovine na temelju krivotvorenih dokumenata!

Više u nastavku teksta.

Europska federacija novinara (EFJ) uputila je apel hrvatskim vlastima u kojem izražava zabrinutost zbog ishoda sudskog spora koji se protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) vodio više od 25 godina.

EFJ je pismo, koje potpisuje glavni tajnik Ricardo Gutiérrez, uputio premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Vrhovnom sudu RH, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora te pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

“Poznato nam je da sudski postupak između stečajne mase tvrtke UTT Europa 92 i HND-a traje već više od 25 godina. UTT Europa 92 tužila je HND 1993. godine tražeći odštetu za investiciju u unajmljeni prostor u Novinarskom domu u Zagrebu, a s kojom se stalo već u početnoj fazi.

HND je izgubio tužbu u lipnju 2018., kad mu je naloženo da tuženiku plati iznos od 2,5 milijuna kuna. Hrvatsko novinarsko društvo ističe kako se sudska odluka navodno temelji na krivotvorenim dokumentima, a to se posebno odnosi na fakture koje su trebale dokazati navodna ulaganja UTT Europe 92. Osim toga, osnivač tvrtke i vjerovnik stečajne mase nepravomoćno osuđen za davanje lažnog iskaza na sudu 28. lipnja 2019. godine”, navodi EFJ te dodaje kako taj dokaz, ali i opetovani pokušaji pristupa imovini HND-a, navode na uvjerenje kako je cilj tužbi uznemiravanje i ekonomsko gušenje Hrvatskog novinarskog društva.

“Situacija posebno zabrinjava ako se uzme u obzir da bi oduzimanje imovine HND-u dovelo do gašenja društva”, stoji u priopćenju.

Europska federacija novinara poziva stoga hrvatske vlasti da ulože sve napore kako bi se zaustavio progon HND-a te da istraže beskrupulozno ponašanje koje stoji iza ovog slučaja.

“Nadamo se da će HND uskoro moći neometano obavljati svoju važnu ulogu zašite novinara i slobode medija bez straha za svoju egzistenciju”, zaključuje EFJ u svom apelu.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI