Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
HRVATSKA
Zdravstveni sustav na bolovanju: Tisuće medicinskih sestara i tehničara odlazi, HDZ privatizira zdravstvo, sanitetski prijevoz najavljuje štrajk…

Zdravstveni sustav na bolovanju:
Tisuće medicinskih sestara i tehničara odlazi, HDZ privatizira zdravstvo, sanitetski prijevoz najavljuje štrajk…

Nije neka novost kako je hrvatski zdravstveni sustav u velikim problemima, te boluje od niza kroničnih boljki. A nije ni čudo, s obzirom kakve nam nesposobne i gramzive mutikaše posljednjih desetljeća kroje sudbinu. Dio odgovornosti svakako je i na donedavnom ministru zdravstva M. Kujundžiću (i njegovim prethodnicima) koji se, kako je viđeno, umjesto liječenjem bolesti zdravstva, u znatnoj mjeri okupirao stjecanjem kuća, stanova, bazena, apartmana, vikendica itd. Sada bi hrvatski zdravstveni sustav s bolovanja trebao povući novi ministar zdravstva Vili Beroš, a koji je niz godina bio ‘pomoćnik’ netom smijenjenog Kujundžića, pa nije jasno kakav se sa spektakularan ili bilo kakav obrat može očekivati.

Novi ministar nasijedio je brojne probleme, pa je tako i danas suočen s novim proglasom medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj: Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) i niz sestrinskih udruga upozorili su kako je u proteklih šest godina skoro 2500 medicinskih sestara i tehničara zatražilo potvrde za odlazak na rad u inozemstvo i pozvali nadležne da poduzmu konkretne mjere protiv odljeva kadrova.

“Upozoravamo vladu, Ministarstvo zdravstva i javnost da je zbog odlaska u inozemstvo ili mirovinu sve veći nedostatak medicinskih sestara u sustavu, što dovodi u pitanje osiguravanje izvrsnosti u skrbi za pacijente”, poručuje se u proglasu sestrinstva 2020. HKMS-a, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, Samostalnog sindikata zdravstva i 16 sestrinskih udruga.

Ilustracija: Čekaonica jedne središnje hrvatske zdravstvene ustanove (foto: Tris)

Više od pola desetljeća zdravstvena administracija sustavno ignorira ključne probleme sestrinstva i nije učinila ništa za unaprjeđenje statusa medicinskih sestara i tehničara ni za dobrobit profesije, istaknuli su. Od vlade i novoimenovanog ministra zdravstva traže da odmah krenu u rješavanje ključnih problema sestrinstva.

Zatražili su priznavanje visoke stručne spreme kroz izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, ali i konkretne mjere za rješavanje kadrovskog deficita.

“U Hrvatskoj je na dan potpisivanja proglasa licencirano 41.332 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, od čega je 26 posto prvostupnika sestrinstva s diplomom sveučilišnog ili stručnog studija, a četiri posto ima završen stručni ili sveučilišni diplomski studij te poslijediplomski (doktorski) studij”, naglašava se.

Kao glavne probleme navode nedostatak medicinskih sestara u odnosu na sve veće potrebe, potplaćenost, često neprimjerene uvjete rada i organizaciju radnog vremena te preopterećenost radnim obvezama.

“Sistematizacije radnih mjesta često su neusklađene s Pravilnikom o minimalnim uvjetima, a velik problem je i nepravedan način napredovanja te nepriznavanje visokoškolskog obrazovanja i neujednačeni ključni sadržaji kurikula diplomskih studija sestrinstva”, kaže se u priopćenju.

Podsjećajući da je 2020. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila godinom medicinskih sestara i primalja, zatražili su izmjene Zakona o sestrinstvu, donošenje Strategije razvoja sestrinstva 2030., usklađivanje sistematizacija radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama s važećim Pravilnikom i definiranje prava medicinskih sestara na beneficirani radni staž.

“Kako bi se strateški upravljalo ljudskim potencijalima u sestrinstvu, želimo da Vlada i Ministarstvo zdravstva izrade dokument Projekcija kadrovskih potreba u hrvatskom sestrinstvu 2020.-2025., koji bi objedinio potrebe za obrazovanjem medicinskih sestara svih ustanova iz sustava javnog zdravstva”, naglašavaju udruge medicinskih sestara.

Ilustracija: Čekaonica jedne središnje hrvatske zdravstvene ustanove (foto: Tris)

Eto se i oporba sjetila kako nešto ne valja u zdravstvu, pa je saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić, ustvrdio kako je ‘zdravstveni sustav u kolapsu, a dolazak novog ministra Vilija Beroša neće dovesti do promjena već će se nastaviti dosadašnja HDZ-ova politika privatizacije zdravstva.’

Dosadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić pokazao je neviđeni nedostatak ambicije za rješavanje problema u zdravstvu i provedbu reformi, a ni novi ministar to neće promijeniti, ocijenio je Mrsić na konferenciji za novinare.

“Nastavit će se i dalje HDZ-ova politika, koja je i dovela do toga da u ovom trenutku imamo 9,4 milijarde kuna duga u zdravstvu i da nam je sustav u kolapsu”, rekao je.

Mrsić tvrdi da se u Hrvatskoj ubrzava pad zdravstvenog standarda, sustav je u organizacijom kaosu, troši se nerealno, a liste čekanja duge su do 700 dana iako sustav raspolaže s 30 milijardi kuna, što je najviše novaca do sada.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka podsjetio je kako je Hrvatska vodeća u Europskoj uniji po broju oboljelih i smrtnosti od karcinoma.

Prema prvim Beroševim izjavama, kaže Mrsić, jasno je da će zastupati politiku kombiniranja javnog i privatnog zdravstva. “Dok se druge zemlje bore prevencijom i jačanjem sustava mi imamo ideju samo da privatiziramo sustav i da će onda biti bolje, to je politika ove Vlade”, rekao je.

Demokrati predlažu izjednačavanje plaća liječnika u domovima zdravlja i koncesionara, racionalizaciju bolničkog sustava koji stvara velike gubitke, te određivanje prioriteta u zdravstvu i na taj način mijenjanje ishoda liječenja. Također se zalažu za odvajanje privatnog sustava od javnog zdravstva.

Nekadašnja sindikalna čelnica Spomenka Avberšek smatra da novi ministar zdravstva u šest mjeseci mandata ništa neće promijeniti jer, kako je kazala, ništa nije napravio ni u tri godine koliko je bio Kujundžićev pomoćnik.

“Ministar koji govori da će probleme zdravstvenog sustava riješiti kombiniranjem javnog i privatnog nije ministar za javno zdravstvo i građane”, ustvrdila je Avberšek.

To nije sve za danas: tvrtka Sanitetski prijevoz, odnosno 81 njihov djelatnik u Gradu Zagrebu najavljuje štrajk od sutra pa do ispunjenja zahtjeva za izjednačavanjem plaća s djelatnicima hitne pomoći. S 1500 kuna manjom plaćom od djelatnika hitne pomoći više nisu zadovoljni.

Novi ministar je kazao kako će nastojati izbjeći štrajk ‘na zadovoljstvo obje strane.’

Građani su, valjda, treća strana.

Ilustracija: Čekaonica jedne središnje hrvatske zdravstvene ustanove (foto: Tris)

Tags:

VEZANE VIJESTI