Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
HRVATSKA / POLITIKA / predsjedničin kutak
Zašto se i dalje mistificira “slučaj Lozančić” i zbog čega kod Plenkovića izaziva nervozu?

Zašto se i dalje mistificira “slučaj Lozančić” i zbog čega kod Plenkovića izaziva nervozu?

Zašto je slučaj Lozančić takva misterija za aktualni državni vrh? Zbog čega i kod premijera Andreja Plenkovića zahtjev oporbe da se u DORH-u razjasne optužbe  koje je iznijela u predsjedničkoj kampanji Kolinda Grabar Kitarović  na račun Dragana Loznačića, kojeg je svojevremeno smijenila s čelne pozicije SOA-e, izaziva tako veliku nervozu? Nevjerojatno  je da Plenković na tu temu nema što drugo reći do li da bi bilo bolje Ranku Ostojiću da pita tko je napravio svastiku na Poljudu, umjesto što poteže pitanje smjene Lozančića. Zašto takva nervoza i mistifikacija oko jedne smjene?

Prilikom zadnje dodjele odlikovanja u mandatu predsjednice KGK, Velereda Franje Tuđmana kardinalu Kuhariću, premijer je komentirao i spomenute optužbe na račun smijenjenog Lozančića koje je, ničim izazvana, izgovorila predsjednica u kampanji.  Plenković se, naravno, ne slaže s inicijativom oporbe da se tom smjenom pozabavi DORH.

KGK je u kampanji izjavila da Lozančić nije ispoštovao jedan dogovor od interesa za Hrvatsku, nego je to zavlačio mjesecima. Tragom te optužbe, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić tražio je očitovanje Državnog odvjetništva i dobio  odgovor kako nema osnovane sumnje vezano za optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović protiv bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića.

-Loznačića poznajem, bio je na čelu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, savjetnik je potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, koji mu je daljnji put, na njemu je. Ta tema za mene ne postoji.To je politička igra gospodina Ostojića i SDP-a. Predsjednica Republike i predsjednik Vlade imaju mogućnost suodlučivanja o promjeni čelnih ljudi obavještajnog sustava-  skresao je svaku raspravu o toj temi Plenković, kojega očigledno argumenti za svojedobnu Lozančićevu smjenu, pa i profesionalnu diskreditaciju, ne zanimaju. Za njega je to, kako je rekao, završena tema.

Ali, ako je tako, zbog čega je imao potrebu žestoko reternirati Ranku Ostojiću, bivšem SDP-ovom ministru unutarnjih poslova ?

-Gospodin Ranko Ostojić ima svoju agendu svakog dana o raznim pitanjima i bilo bi bolje da pita tko je napravio svastiku na Hajdukovom stadionu, kada odgovori na to, neka se bavi drugim pitanjima– ljutito je uzvratio premijer na pitanja vezana za slučaj Lozančić (?)

Za N1 “slučaj Lozančić” je komentirao i Nenad Zakošek, profesor Fakulteta političkih znanosti koji smatra da okolnosti Lozančićeve smjene nisu razjašnjene kao ni optužbe na njegov račun, i da je stoga Zoran Milanović uspješno poentirao kada je taj slučaj u kampanji otvorio, a i izgledno je da bi novi predsjednik Hrvatske, Dragana Lozančića mogao angažirati kao svog savjetnika.

Slučaj gospodina Lozančića pokazuje da Hrvatska nije u potpunosti pravna država, on nije smijenjen u skladu sa zakonom i jedini način je da se sada razjasne te optužbe. Ove nerazjašnjene okolnosti njegove smjene nešto su što se u političkim borbama uvijek može apostrofirati- ocijenio je Zakošek.

Komentirajući ovu “strogo čuvanu državnu tajnu”, novinarka Nove TV Ivana Petrović iznijela je svoja saznanja o tom slučaju, pozivajući se na visoki izvor u Vladi, te kazala kako se, navodno, radi o tome da je Lozančić, nakon što su Slovenci u arbitraži uhvaćeni s prstima u pekmezu, o tome izvijestio Zorana Milanovića, ali ne i Kolindu Grabar Kitarović kao predsjednicu RH, nego je to učinio tek s vremenskim odmakom.

Ako je to točno, možemo se samo pitati kako je to uspio postati “slučaj”.

Spomenula je i informaciju o ulozi hrvatske tajne službe u postizanju nuklearnog sporazuma s Iranom koja je izlazila iz Ureda predsjednice i  selektivno plasirana preko HSP-ovca Tepeša ( ??? )  Na to bi DORH, ako je točno, u svakoj državi reagirao, smatra Petrović,  a kod nas – nije. Uz to, tu je i korupcija u vojno-obavještajnoj službi, a njezini akteri su još u postupku, iako su u međuvremenu umirovljeni, a u svakoj drugoj državi dobili bi nečasni otpust, izjavila je novinarka Nove TV.

Zar je za državu, njezinu ozbiljnost i kredibilitet bolje, poželjnije da novinari spekuliraju o obavještajnoj zajednici i njezinim čelnicima, negoli da se s relevantne državne adrese dade službeno objašnjenje cijelog slučaja? Nastavak šutnje predsjednice na odlasku o slučaju Lozančić, kojeg je sama proizvela, upućuje na manjak argumenata za njezin potez i proizvodi nove sumnje i nepovjerenje građana u establishment.

Dragan Lozančić (foto HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI