Neovisni novinarski portal
10.5.2021.
POLITIKA
Zoran Milanović, novi predsjednik Hrvatske: Ne zviždanju! Od sutra živim i radim posao drugačije nego dosad!

Zoran Milanović, novi predsjednik Hrvatske:
Ne zviždanju! Od sutra živim i radim posao drugačije nego dosad!

Zoran Milanović novi je predsjednik Hrvatske! Pobijedio je HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović u drugom izbornom krugu s oko sto tisuća glasova više. Milanović je dobio potporu 52,70 posto birača, a Kolinda Grabar Kitarović 47,30 posto . Kandidat udružene ljevice pobjedu je odnio u gotovo svim velikim gradovima u Hrvatskoj, Zagrebu, Rijeci, Puli, Osijeku, Splitu, Zadru, Varaždinu, Čakovcu… dok je Kolinda Grabar Kitarović odnijela pobjedu tek u Dubrovniku i Šibeniku. Za nju su premoćno glasali i u većem broju županija, u BiH i iseljeništvu, bila je prvi izbor Slavonaca, ali sve to nije bilo dovoljno da sustigne Zorana Milanovića.

Neki su mediji odmah primijetili i kako je Zoran Milanović slavio i u Titovom i u Tuđmanovom rodnom gradu…

Dolazak Zorana Milanovića u Tvornicu, gdje e okupio njegov, dočekan je skandiranjem “pobjeda, pobjeda”. Uoči njegovog dolaska Davor Bernardić, šef SDP-a, obratio se stranačkim kolegama i umalo rasplakao od sreće, pogotovo jer mu je danas i njegov 40-ti rođendan. Zahvalio je svima koji su pridonijeli Milanovićevoj “tako velikoj i važnoj” pobjedi, pobjedi SDP-a i njegovih partnera. Govorio je gotovo desetak minuta, dok je u Tvornici rasla nervoza i iščekivanje Milanovićevog obraćanja.

Praćen ovacijama, potom se okupljenima obratio Zoran Milanović.

-Dragi prijatelji dobro došli u Tvornicu pobjeda, kao što sam obećao. Hvala svima, onima koji su me podržali i onima koji nisu, hvala mojoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović…
Na to su se Tvornicom prolomili zvižduci, ali je Milanović odmah to odlučno prekinuo :

– Ne, ne, to smo doživjeli jednom na inauguraciji i nikad više. Ne zviždanju. Kampanja je bila teška, davao sam se u tome potpuno, a ako sam nekog nagazio i rekao neku neistinu, to nije bilo namjerno. Ja od danas, od sutra, radim i živim posao drugačije nego do sada. Građani su me izabrali za predsjednika svih naših građana, Hrvata i onih koji to nisu, i sretan sam zbog toga. Bio sam hrvatski premijer i to mi je na ovom putu bio teret. Govorio sam istinu, ali važan je dojam, mada je dojam često u oku promatrača, i znam da nekima nisam bio po volji. Ali, ima nas premalo, nismo dovoljno uspješni i ne rastemo dovoljnim ritmom da bismo se dijelili. Ono na čemu ću inzistirati je da nikoga bez potrebe, ili namjerno ne povrijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, svjestan da smo različitih pogleda na svijet, različitih predrasuda, na koje nisam ni sam imun, jer sam obično ljudsko biće. Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik. Ništa se neće promijeniti. Govorit ću, iznositi prijedloge i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali- rekao je u svom pobjedničkom govoru, najavljujući spremnost na suradnju s izvršnom vlašću.

-Neće biti zaplotnjaštva, spletki, tajnih poslova, sve stranke na ovoj formalnoj razini za mene će biti iste, jer stranke postoje, a mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali boljeg od toga nema, sve drugo je put u autokraciju i predsjednik mora tome biti brana- dodao je, obećavajući da će mu Ustav, njegov duh i slovo biti glavna vodilja u obnašanju dužnosti. Neće davati nerealna obećanja, neće dijeliti hrvatske građane po onim stvarima koje ih bole i na koje imaju nisku razinu tolerancije. Pozvao je svih da poštuju različitosti kako bi Hrvatska bila mala, ali civilizirana, vedra nacija s osmjehom. Izrazio je nadu da je njegova “tijesna ali poštena pobjeda” unijela malo vjere i malo duha među ljude.

Kolinda Grabar Kitarović također je zahvalila svima koji su izašli na birališta i pokazali da im je stalo do Hrvatske, da se ponašaju kao odgovorni građani. Posebno je zahvalila svojoj obitelji, suprugu, djeci i roditeljima na strpljenju, podršci i ljubavi.

-Zahvaljujem vodstvu HDZ-a na čelu s Andrejem Plenkovićem, svim članovima i članicama, simpatizerima HDZ-a, ali naravno i svim ostalim strankama koje su me podržale i mnogobrojnim pojedincima. Pouka koju moramo izvući iz ovih izbora je da moramo biti više među ljudima i više čuti njihov glas. Hrvatska je odlučila i Zoran Milanović bit će predsjednik Hrvatske narednih 5 godina…

Dvoranom su se prolomili zvižduci, ali je na njih Kolinda Grabar Kitarović reagirala kao i njezin nasljednik na Pantovčaku i odmah ih zaustavila.

-Nemojte molim vas,  želim mu čestitati na pobjedi. Za mene je kampanja gotova i ja više neću ni riječ reći ni protiv svojih prethodnika ni svojih sljedbenika. I zato sam tu da pružim ruku Zoranu Milanoviću, da ga uputim u sve što sam radila i da se nađemo i prije službenog prijenosa vlasti jer ono što Hrvatskoj treba je stabilnost. I tu stabilnost sam nastojala pružiti ovih 5 godina- izjavila je pomirljivo dosadašnja predsjednica, pozivajući ponovo na zajedništvo, na okupljanje, protiv ideoloških podjela, a za čuvanje temeljnih vrijednosti od Domovinskog rata i branitelja, do obitelji poginulih, preminulih i nestalih.

Zoranu Milanoviću je poželjela svaki uspjeh “jer to je u interesu naše zemlje, naše djece i njihove budućnosti”.

– Bit ću mu na pomoći, ja sam tu, ostajem u Hrvatskoj- poručila je, najavljujući odlazak na odmor, a potom završetak doktorata.

Andrej Plenković se također zahvalio svima koji su predano radili u kampanji Kolinde Grabar Kitarović, ponovo se hvalio postignućima HDZ-a i vlade pod njegovim vodstvom, čestitao Zoranu Milanoviću na pobjedi, ali i najavio tvrdu kohabitaciju sukladno Ustavu i zakonima.

A što se tiče najave nekih njegovih stranačkih kolega ( Milijan Brkić )  koji već govore o nužnim promjenama u vodstvu stranke, jer drže da je vrh HDZ-a najodgovorniji za poraz, Plenković mirno kaže: Poštujem svačiju ambiciju, doći će vrijeme unutarstranačkih izbora i tko želi neka se kandidira, a ja mislim da smo mi puno učinili za stranku i njezinu financijsku konsolidaciju.

Svakako najduhovitija opservacija izbornog rezultata čula se od bivšeg predsjednika Hrvatske, Stipe Mesića, koji razlog poraza Kolinde Grabar Kitarović vidi u potpunoj estradizaciji predsjedničke funkcije.

– Kolinda Grabar Kitarović je toliko estradizirala funkciju predsjednika da se više nije znalo što je Nives Celzijus, a što predsjednica Republike!

U stožeru HDZ-a nije bilo gužve, ali je bilo puno “pokislih” i demoraliziranih. Već  se govori o koracima koje sada treba napraviti kako bi se stranka konsolidirala. Miro Kovač je u tome bio najizravniji, ocjenjujući da je HDZ vodio pogrešnu politiku koja ne odražava tradicionalna stajališta konzervativnih birača i većinskog dijela HDZ-ovog članstva, i da se treba vratiti autentičnoj desnoj politici. Neki su, poput Gordana Jandrokovića, međutim, smatrali da je stožer njihove kandidatkinje kampanju previše skrenuo “udesno”, što nije politika HDZ-a kao stranke desnog centra, i to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Mnogi prognoziraju kako sada slijedi rat za novo vodstvo u HDZ-u, jer dio članstva smatra Andreja Plenkovića glavnim krivcem za poraz, zbog, kažu , skretanja HDZ-a ulijevo…

Milijan Brkić je među prvima iz HDZ-a čestitao na pobjedi Zoranu Milanoviću, te ocijenio da jedan čovjek ne može učiniti prevagu u kampanji, pa, dakle, ne treba ni njegovu ulogu predimenzionirati. Nije demantirao ni mogućnost da se u novom preslagivanju stranke i sam kandidira za novog šefa HDZ-a. – Vidjet ćemo- rekao je.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI