Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
GRAĐANI / HRVATSKA / POLITIKA
Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj: Masovni odaziv u BiH; hoće li “dijaspora” odlučiti tko će biti novi predsjednik Hrvatske?

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj:
Masovni odaziv u BiH; hoće li “dijaspora” odlučiti tko će biti novi predsjednik Hrvatske?

Gong je danas objavio, na svojoj Facebook stranici, poruku koja se proširila društvenim mrežama i slučaj prijavio Državnom izbornom povjerenstvu, zbog sumnje na ozbiljno kršenje izbornih pravila, odnosno moguću kupovinu glasova. DIP je, pak, proslijedio broj, s kojega je poruka upućena, HAKOM-u kako bi se pokušao utvrditi identitet vlasnika i provjeriti autentičnost poruke. Iz GONG-a su pokušali kontaktirati broj koji stoji u zaglavlju poruke, ali nitko se, kako kažu, nije javljao. Prema navodima predsjednika DIP-a Đure Sesse, broj s kojeg je poruka poslana je blokiran, a ima razloga vjerovati da je riječ o “neslanoj šali”, izjavio je Sessa. 

U objavi Gonga na njihovoj FB stranici stoji:

– Društvenim mrežama širi se poruka koja sugerira moguću kupovinu glasova. Ne znamo je li poruka autentična, na telefonski broj nitko se ne javlja, ali kako je riječ o slici koja je postala viralna, slučaj smo odmah proslijedili DIP-u. DIP je proslijedio broj HAKOM-u – objavio je GONG.

Inače, tijekom dana kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović grubo je verbalno napadnut na biračkom mjestu, neposredno nakon što je obavio svoju građansku dužnost i krenuo prema izlazu.
Index otkriva da je riječ o odvjetniku Branimiru Joviću koji je Milanoviću, na izlasku s biračkog mjesta stao dobacivati da je komunjara.

-Komunjaru za predsjednika, to vam svima služi na čast- galamio je bijesni, nekulturni muškarac.

– Laže vas sviju, gospodo. On je komunista, komunjara. Šta koga briga, mene je briga? Evo ga, evo vam komunjara, laže vas, na kraju se otkrilo da je komunjara. Birajte ga, birajte ga- provocirao je, pokušavajući uvrijediti kandidata i usput utjecati na građane koji su na to biračko mjesto došli glasati.

Pokušavajući neutralizirati ispad ostrašćenog muškarca, Milanović mu je pružio ruku, ali je ovaj odbio, usput podvikujući kako se i on ( Milanović ) odbio rukovati s predsjednicom .

U BiH nepregledne kolone građana susjedne države koji su izašli masovno na birališta u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora, pa je odaziv dvostruko veći nego u prvom krugu. Za one koji u Hrvatskoj ne plaćaju porez, ali odlučuju o budućem šefu države s kojom njihova graniči, biračka mjesta neće biti otvorena samo do 19 sati, kao što je to slučaj diljem Hrvatske. Oni će moći izaći i odlučiti o predsjedniku ili predsjednici RH dokle god im to bude trebalo…

Prema navodima DIP-a drugi krug izbora obilježilo je nekoliko incidenata od kojih se najozbiljniji dogodio u Osijeku gdje je jedan glasač vrijeđao članicu biračkog odbora, radi čega je pozvana i policija, a protiv bukača je podignuta prijava zbog remećenja javnog reda i mira.

DIP provjerava autentičnost SMS poruke na koju je upozoren od GONG-a, dobili su i dojave da su se u Zadru i Splitu dijelili leci u kojima se vrijeđaju predsjednički kandidati, a obaviješteni su i o neumjesnim, pogrdnim grafitima u Splitu.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi službeni rezultati očekuju se već oko 20 sati.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI