Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA / PROSVJED
Sindikat Preporod odbio ponudu Vlade i neće potpisati sporazum: Odluči li se nenastavno osoblje za nastavak štrajka, stat ćemo iza njih!

Sindikat Preporod odbio ponudu Vlade i neće potpisati sporazum:
Odluči li se nenastavno osoblje za nastavak štrajka, stat ćemo iza njih!

Članovi školskog sindikata Preporod , kao što su i najavili, proveli su referendum i većinom glasova odbili ponudu Vlade za povećanje koeficijenata učiteljima i nastavnicima, čime je Plenković uspio zaustaviti štrajk u kojem je izgubljeno 36 radnih dana. O tome su danas, čelnici ovog sindikata govorili na konferenciji za novinare, svjedočeći da su ostali do kraja dosljedni, za razliku od ostalih školskih sindikata koji su na stranačkim tijelima potvrdili vladinu ponudu tvrdeći da nemaju obavezu konzultirati se s članstvom. Čelnik Preporoda Željko Stipić, za razliku od kolege Mihalinca,  otvoreno je najavio da će nenastavno osoblje, odluči li nastaviti štrajk, imati podršku ovog sindikata.

Predsjednik Preporoda Željko Stipić, objavio je da se o ponudi Vlade izjasnilo 10.677 zaposlenika , nastavnog i nenastavnog osoblja, u 385 škola u kojima djeluje ovaj sindikat; sporazum je podržalo njih 4.037, odnosno 38,18 posto, a protiv njega je bilo 6.536 ili 61,82 posto zaposlenika. S obzirom da je većina protiv aranžmana koji su dobili od premijera, Preporod danas neće potpisati sporazum, objavio je Stipić.

Kako je objavljeno na stranicama sindikata Preporod, Stipić se osvrnuo i na sadržaj ponude koju su sindikati dobili u ponedjeljak u finišu pregovora, konstatirajući da ona ima i svoje dobre i loše strane. Dobro je, smatra, što će dobiti povišicu plaće, dobro je i što će njome biti obuhvaćeno nastavno i nenastavno osoblje, i što se napokon shvatilo da plaće u prosvjeti ozbiljno zaostaju.

Ali, loše je što je “došlo do razjednačavanja u pogledu koeficijenata između nastavnog i nenastavnog osoblja.”

-U ovom se štrajku nije pravila razlika tko je u kojem sindikatu, tko je u nastavnom a tko u nenastavnom, imali smo podršku sa svih strana, no, na kraju smo dobili rješenje koje znači razjednačavanje zaposlenika u sustavu- ocijenio je Stipić. Lošim smatra i činjenicu da potpisivanju sporazuma nije prethodilo izjašnjavanje članstva, a u Preporodu, dodao je, “nismo sretni ni s rješenjima koja pripadaju takozvanom odgođenom sindikalizmu“. Naime, kolege iz Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola su se priklonile rješenju kojim nešto dobivaju trenutno, a nešto s odgodom. Ali, nitko ne zna što će se događati u Hrvatskoj i što će od 1.lipnja biti odgođeno, s obzirom da dolazi izborna godina i može biti svakojakih turbulencija, i samo se , veli Stipić, “nadam da nećemo izvisiti u svemu tome”.

Za razliku od kolege Branimira Mihalinca koji sada nenastavnom osoblju poručuje da koeficijenti nisu važni ( sic!?), čelnik Preporoda podsjeća kako su se u štrajku opredijelili koncentrirati svoje zahtjeve upravo na koeficijente, iako su, priznat će, morali znati da će biti puno teže postići dogovor oko povećanja plaća kroz koeficijente za sve zaposlene u školama. I za razliku od Mihalinca koji je otvoreno kazao da neće podržati nenastavno osoblje odluče li se za nastavak štrajka, Preporod će im u tome dati podršku, jer oni su “članovi naših sindikata, i mi bi se pokazali nevjerodostojnim da ne stanemo iza njih”.

Podsjetimo da je Vlada nakon gotovo dva mjeseca od pokretanja štrajka, naposljetku prihvatila zahtjev sindikata i nastavnicima i učiteljima odlučila povećati koeficijente složenosti rada za 6,11 posto, u tri faze, i kroz tri fiskalne godine. Tri posto dobit će od 1. prosinca ove godine, jedan posto od 1.lipnja iduće godine, i zadnjih dva posto u 2021. Međutim, koeficijenti za nenastavno osoblje u školama, čistačice, kuharice, domare itd., neće se mijenjati, ali će povišicu dobiti kroz dodatke na plaću. Upravo taj diskriminirajući odnos prema nenastavnom osoblju koje je bilo od prvog dana u štrajku s učiteljima i nastavnicima, izazvala je najviše nezadovoljstva. Željko Stipić je također protiv tog nesolidarnog razdvajanja na nastavno i nenastavno osoblje i u vezi s tim kaže: -Stalno smo isticali da nećemo jednu nepravdu zamijeniti novom. A evo, barem smo jednu nepravdu stvorili.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI