Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
EKOLOGIJA
Foto: Projekt MarGnet

MarGnet:
Talijanski i hrvatski inovatori i zaštitari Jadrana razvijaju uređaj za pretvaranje morskog otpada u pogonsko gorivo

Foto: Projekt MarGnet

Na otoku Lošinju i u Venecijanskoj laguni znanstvenici, inovatori i zaštitari Jadrana iz Hrvatske i Italije zajedničkim snagama razvijaju rješenje za pretvaranje plastičnog i drugog otpada iz mora u pogonsko gorivo. U okviru projekta što ga financira Europska unija razvijen je već prototip kojega će zainteresirana javnost za koji mjesec imati priliku vidjeti i uvjeriti se u njegove funkcionalnosti, dogodine u svibnju u Veneciji odnosno u rujnu na Lošinju.

Uređaj koji plastiku razgrađuje principom pirolize na niskim temperaturama i od stotinu kilograma morskog otpada može proizvesti dvadeset do trideset litara  goriva razvija se u okviru  projekta MarGnet kojega iz svog Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EMFF) najvećim dijelom financira Europska unija. U dvogodišnji projekt kartiranja i recikliranja morskog otpada i odbačenih ribarskih mreža sa morskog dana koji je ovih dana stigao na točno pola puta do ostvarenja zacrtanih ciljeva ukupno će biti uloženo oko 600 tisuća eura.

Projekt provodi konzorcij partnerskih organizacija iz Italije i Hrvatske kojim koordinira talijanski Institut za morske znanosti Nacionalnog savjeta za znanost (CNR ISMAR) sa svojim timom stručnjaka s iskustvom u računalnom modeliranju i analizi morskog otpada. Jedini hrvatski partner lošinjski je Institut Plavi svijet, neprofitna organizacija specijalizirana za istraživanje i zaštitu Jadranskog mora s naglaskom na dobre dupine i sve druge velike morske kralježnjake kao što su morske kornjače, morski psi i raže. U projektu sudjeluje i kompanija Laguna Project, specijalizirana sa praćenje stanja okoliša morskih ekosustava i uklanjanje morskog otpada sa morskog dna koja djeluje na području Venecijanske lagune i sjevernog Jadrana. Uključena je i inovativna startup kompanija Sintol s iskustvom i znanjem o pretvaranju reciklirane plastike u visokokvalitetni dizel druge generacije s niskim sadržajem sumpora te tvrtka Techne Projects koja u projektu ima zadatak senzibilizirati ribare i uzgajivače riba i školjaka te ih usmjeriti kao održivim praksama zbrinjavanja otpada.

Projekt se provodi na dvije lokacije u sjevernom Jadranu, na području Venecijanske lagune u Italiji te u Hrvatskoj na području Cresko-lošinjskog arhipelaga, lokalitetima uvrštenim u europsku ekološku mrežu Natura 2000. U fokusu je otpad na morskom dnu i to prvenstveno onaj koji su stvorili i iza sebe ostavili ribari i uzgajivači morskih organizama, a znanstvenici u tom smislu naglašavaju da većina morskog otpada ne pluta i ne završava na obalama nego potone na morsko dno te da gotovo 90 posto morskog otpada na obali potječe iz lokalnih izvora. Ovoga proljeća u okviru projekta čistilo se podmorje u trima lošinjskim uvalama i izvučeno desetak kubika otpada.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI