Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
crkveni kutak / POLITIKA
Ivan Markešić, sociolog religije: Dolazak na božićnu misu ne predstavlja odraz nečije vjere, koliko predstavlja političku podobnost!

Ivan Markešić, sociolog religije:
Dolazak na božićnu misu ne predstavlja odraz nečije vjere, koliko predstavlja političku podobnost!

Svakog Božića s oltara se šalju iste poruke, sije isti strah od propalog komunizma i njegovih aveti, provodi uvijek ista perfidna manipulacija ljudskim grijehom za koji je odrješenje moguće dobiti samo poniznim klanjanjem pred likom sina božjeg i ispovijedanjem Evanđelja. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić ovog je Božića na misnom slavlju u zagrebačkoj Katedrali upozorio i na prenaglašeni individualizam koji je sve opasnija prijetnja suvremenoj obitelji jer “izobličuje obiteljske veze”. Crkva nikad nije bila blagonaklona prema onima koji “misle svojom glavom” i koji ne vole biti tek dio stada kakvim ih svećenstvo vidi, jer takvi nisu podatan manipulativni materijal…

Individualizam i samostalno traganje za Istinom o svijetu i o sebi najveća je opasnost za Crkvu kao instituciju jer joj oduzima alate i moć kolektivnog upravljanja i zastrašivanja masa sijanjem straha od pravedničke ruke Svevišnjeg koji sve vidi i sve zna. A tko je bez grijeha, neka se prvi baci kamenom…

Božić čuva obitelj, kazao je Bozanić, apostrofirajući povezanost obitelji i Božića kao blagdana koji okuplja obitelj i slavi zajedništvo.

-Pred suvremenim obiteljima nalaze se mnogi izazovi. Sve veću predstavlja opasnost pretjerani individualizam koji izobličuje obiteljske veze i u konačnici promatra svakoga člana obitelji kao jedan od, što ima za posljedicu da u određenim slučajevima prevladava poimanje pojedinaca kao osobe koja izgrađuje samu sebe prema vlastitim željama koje se shvaćaju kao neka apsolutnost- prijekorno će Bozanić, pozivajući “odmetnute” da se okrenu Bogu “koji se u Isusu rođenom u Betlehemu približio svakoj ljudskoj osobi”.

Pozorno su u zagrebačkoj katedrali misno slovo kardinala Bozanića slušali i prvi ljudi iz hrvatskog državnog vrha , od premijera Andreja Plenkovića, preko predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića do njegova potpredsjednika Željka Reinera i drugih. Oni dolazak na misu shvaćaju kao svoju dužnost, obavezu, svjedočenje “vjere”. A zapravo se radi tek o manifestaciji političke podobnosti, kako je to za N1, komentirajući božićne poruke s oltara, s pravom primjetio sociolog religije Ivan Markešić.

Osvrnuo se i na Bozanićevu konstataciju da se prije trideset godina, u doba komunizma, Božić nije smio slaviti tako slobodno.

-Prije svega, tko je prije trideset godina htio, slavio je Božić, tako da ta tvrdnja ne stoji. Onaj tko nije slavio Božić, nije mogao biti na političkim i društvenim ljestvicama kao što imamo danas, gdje dolazak na božićnu misu ne predstavlja odraz nečije vjere koliko predstavlja političku podobnost. Imate ministara koji se ne znaju dobro ni prekrižiti- kazao je Markešić aludirajući očigledno na ministra Damira Krstičevića.

– Nisu izravno govorili o predsjedničkim kampanjama, ali su kroz propovjedi željeli naglasiti koje bi to vrijednosti mogle biti, a da se budući kandidati na to okrenu. Prije svega je to pitanje obitelji i pitanje individualizma. Ono što karakterizira suvremeno europsko društvo i od kojega ne možemo pobjeći. U kojemu je obitelj postala jedna zombie kategorija. Ne postoji više ona obitelj od prije šezdeset godina gdje je ona bila, ne samo ekonomska jedinica, nego i starački dom i dječji vrtić- rekao je Markešić,  prenosi N1.

Kad kardinal Bozanić u prigodi Božića govori o komunizmu kao sustavu koji je zatirao vjeru, diskreditirao i diskriminirao vjernike, u razdoblju između dva kruga predsjedničkih izbora, onda on besumnje šalje poruku biračima i pokušava na njih utjecati kao glas Svevišnjega, kao samo prosvjetljenje koje dolazi “odozgo”. A baš kao što nadbiskup zagrebački tijekom misnog slavlja stigmatizira komunizam kao izvor svih zala, tako i HDZ i u ovim izborima pokušava utjerivanjem straha u narod od “crvenog zla” koje opet prijeti, osigurati pobjedu za svoju kandidatkinju predstavljajući je kao zadnju crtu obrane od imaginarne, papirnate “crvene aždaje”.

No, to su stare metode i stari HDZ-ovi izborni koncepti, koji polaze od pretpostavke da vrijeme stoji, a ono, sasvim protivno tome, vrtoglavo juri naprijed…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI