Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
DOMOVINSKI RAT
Siniša Glavašević snimljen dok čita vijesti na radiju u opkoljenom Vukovaru

„Priče iz Vukovara“:
Četvrto izdanje knjige Siniše Glavaševića, heroja koji bi se šokirao da vidi pustu Slavoniju i one koji danas predstavljaju branitelje

Siniša Glavašević snimljen dok čita vijesti na radiju u opkoljenom Vukovaru

Dok dokone vlasti poput krumpira pretumbavaju datume praznika koji se tiču Domovinskog rata i vukovarskih stradanja, uoči 18. studenoga, kada će se od dogodine ‘po novome’ obilježavati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, pristiže vijest kako je izašlo četvrto izdanje knjige „Priče iz Vukovara“ novinara i heroja Siniše Glavaševića ubijenog na Ovčari u studenom 1991. godine.

Podsjetimo, Knjiga „Priče iz Vukovara“ (118 str.) ilustrirana je fotografijama, a sastavljena je od 24 priče i 8 ratnih izvješća – Riječ prva, Priča o Mariji, Priča o gradu, Priča o ljubavi, Priča o vremenu, Priča o neprijateljima, Priča za roditelje, Priča o traženju, Priča o ratu, Priča o ratniku, Priča o djetinjstvu, Priča o porodici, Priča o velikim i malim ljudima, Priča o pjesnicima, Priča o vagabundima, Priča o svemiru, Priča o zagrljaju, Priča o igri, Priča za tebe, Priča o životu, Priča o priči, Prepričana priča, Priča o dobru i zlu te Priča o moru.

U ratnim izvješćima su – Otvoreno pismo, Vukovar krvari, Obruč oko Vukovara se steže, Hrvatska obrana teško izdržava, U Vukovaru više nema ulica, trgova i kuća, Iz vukovarskih ruševina, Grada više nema i Avetinski prizori nižu se do beskraja.

Na kraju knjige objavljen je i Zapis o pričama iz Vukovara Mladena Kušeca, Rađanje legende Pavla Pavličića i bilješka o autoru.

Hrvatski novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je 4. studenoga 1960. u Vukovaru. Na Hrvatskom radiju – Radio Vukovaru bio je najprije spiker, a kasnije urednik i ratni izvjestitelj. Ubili su ga pripadnici srpskih paravojnih postrojba prilikom okupacije Vukovara u studenom 1991.. Početkom 1997. njegovo je tijelo eshumirano iz masovne grobnice na Ovčari. Pokopan je u Zagrebu 14. ožujka 1997. na Mirogoju. Smatra se simbolom hrvatskog ratnog novinarstva te jednim od heroja Domovinskog rata, za što je posmrtno odlikovan 2011. godine.

Da je nekim slučajem preživio vukovarske užase, Siniša Glavašević danas vjerojatno ne bi tražio braniteljsku mirovinu i status invalida Domovinskog rata. Nema šanse da bi Siniša Glavašević 2015. godine usred Zagreba prijetio plinskim bocama vlastitom narodu usred Zagreba, kao pripadnik tzv. ‘šatoraša’ koji su sebi uzeli za pravo da se predstavljaju kao svi hrvatski branitelji. Sigurno ne bi tražio da se ukine Dan antifašitičke borbe, jer je borba za Vukovar bila ujedno i borba protiv fašizma, tj. fašističke agresije bivše JNA i četnika.

Siniša Glavašević snimljen dok čita vijesti na radiju u opkoljenom Vukovaru

Zasigurno mu ne bi bilo drago kada bi vidio kakve moralne karikature danas iz političkog i materijalnog koristoljublja sebe lažno predstavljaju kao lidere svih branitelja. Bio bi šokiran, nedvojbeno. Siniša Glavašević bi danas kao novinar pisao ogorčene tekstove o tome što se desilo Slavoniji i Baranji, a koja je, zahvaljujući nekompetentnim i neodgovornim političarima, postala pustopoljina iz koje su se Slavonci masovno iselili u tuđe zemlje. Ne bi mu bilo po volji priznati sebi da je više njegovih zemljaka otjerao nemar domaćih političara nego što su to onomad uspjeli četnici.

Smetalo bi mu, nakon što je svjedočio besmislu groznoga rata, današnje njegovanje mržnje, nacionalizama i netrpeljivosti koju i dalje raspiruju kvarni i maloumni političari u Srbiji, Hrvatskoj i ranjenom Vukovaru.

Spisak onoga s čim se Siniša Glavašević danas ne bi bio zadovoljan u Hrvatskoj da je kojim slučajem preživio vukovarske strahote je podugačak.

Umjesto toga, evo njegova posljednjeg izvještaja, na opomenu lažnim domoljubima među političarima i svima onima koji se predstavljaju kao ‘vođe’ branitelja te obečašćuju i kaljaju uspomenu na istinske poštene branitelje.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI