Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / HRVATSKA / POLITIKA
Plenković se spustio među prosvjednike, a oni na njegove slatke riječi odgovorili šutnjom i podizanjem transparenta “96 posto je reklo ne!”

Plenković se spustio među prosvjednike, a oni na njegove slatke riječi odgovorili šutnjom i podizanjem transparenta “96 posto je reklo ne!”

Njegovo veličanstvo predsjednik Vlade, Andrej Plenković, spustio se danas među članove učiteljskog i sindikata srednjih škola koji  su pred zgradom Vlade, na Markovom trgu, prosvjedovali šutnjom. Zaigrao je na faktor iznenađenje. I bogme je, kako javlja N1, iznenadio svih. Jer ukazanje veličanstva ne događa se svaki dan. A u ovih mjesec dana štrajka prosvjetnih radnika nije ih htio ni vidjeti ni čuti, nakon što su odbili njegovu milostivu ponudu, koja uključuje svim javnim službama istih 2 posto povećanja plaća.

I naravno, po uvijek istoj špranci iritantne nadmenosti, stao nabrajati što je sve njegova Vlada napravila, kakve je velebne uspjehe postigla, a to je, da budemo načisto, više nego sve prethodne vlade. I razumije se, obrazovanje je važno, važno je učenje, važni su učitelji i nastavnici, govorio je poput automata programiranog za baš tu publiku pred sobom. Pričao je o reformi obrazovanja koja će naše mlade ljude učiniti konkurentnima na tržištu radne snage u cijeloj EU, ali i šire, kleo se u svoju predanost dijalogu kao nečemu što nema alternativu, zanemarujući pritom da je upravo on sabotirao svaki dijalog sa sindikatima u školstvu, koji zbog toga vode dosad naduži štrajk u ovoj zemlji.

-Poštujemo štrajk- izjavio je velevažno te pozvao sindikate da imaju u vidu da će plaće biti veće, a što se koeficijenata tiče, to je nasljeđe nekih ranijih vlada( ?! ).
I što, zbog toga što su koeficijente uveli neki njegovi prethodnici, on za njih ne želi znati, o njima ne žali razgovarati, nego ih naprosto gumicom prebrisati, što li?!

Premijer je prosvjednike pozvao na razgovor koji se i danas održan s ostalim javnim službama, ali “prosvjetari” u njemu nisu sudjelovali.

-Mi smo otvoreni i za dijalog i za poboljšanje materijalnog stanja i ova vlada je pokazala da je prijatelj i radnika i umirovljenika– papagajski i samoreklamerski će, bez trunke popuštanja u odnosu na problem pred sobom.

Na bujicu premijerovih slatkih riječi, prenosi N1, sindikalisti su odgovorili šutnjom, i podizanjem transparenta s natpisom “96 posto je reklo ne!”, Plenkoviću pred nosom. Jer, danas šutnjom prosvjeduju. Nema razgovora. Ni sa premijerom. Tek kada je Plenković zašao iza vrata Vlade,  zaorio se Markovim trgom oduševljeni aplauz prosvjednika.

Čelnik Nezavisnog sidnikata srednjih škola Branimir Mihalinec novinarima je kazao kako se od premijera očekivalo samo da zakaže termin novog razgovora sa sindikatima, a ne da im drži govore, ili da otvara razgovore pred medijima.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja, najavljuje se i na nekim fakultetima i veleučilištima, no, premijer ni za milimetar ne odstupa od svoje ranije ponude – 2 posto svim zaposlenicima u javnim službama i 2 posto na dodatke. Ali, zasad ne odustaju ni školski sindikati, koji traže povećanje koeficijenata kako više ne bi zaostajali za ostalima u javnom sektoru.

Inače, na mantru koju premijer i njegovi ministri stalno ponavljaju, kako su u mandatu baš ove Vlade plaće prosvjetnih radnika rasle za 20 posto, Mihalinec  uzvraća da “nastavnici i učitelji nisu dobili ništa više nego ranije, još više zaostaju za drugima”.

A što se tiče prijedloga ministrice Blaženke Divjak da se organizira makar nastava za maturante i osmaše kako ne bi propustili upisne rokove, Mihalinec je ustvrdio da je pitanje maturanata i svih učenika u rukama predsjednika Vlade, a ne ministrice koja tu objektivno ne može baš ništa riješiti. Ne misli, kazao je, ni da bi njezina ostavka bilo što promijenila.

Za ponedjeljak, 25. studenog,  najavljen je veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića, gdje će, kako je obećao Mihalinec, dovesti najmanje trećinu sindikalnog članstva, a računa se i na veliku podršku građana koji će se pridružiti skupu za bolji status i zaštitu dostojanstva prosvjetnih radnika kao pretpostavku kvalitetnijeg obrazovanja.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI