Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
wheels on fire
(Ne)samostalnost

(Ne)samostalnost

Samostalnost. Riječ koju mnogi od Vas uzimaju zdravo za gotovo i nikad ne razmišljaju o njoj. No, samostalnost je puno više od riječi, to najbolje znate kad se suočite s njom. Tada samostalnost dobiva novo značenje, a to je stvoriti sebi vlastiti dom i preuzeti odgovornost za svoj život. Potreba za vlastitim domom sasvim je prirodna, ali je u ovoj državi postalo gotovo nemoguća misija ostvariti je, ipak mnogi je, uz velike poteškoće, uspiju naposljetku ostvariti.

I osobe s invaliditetom imaju potrebu za samostalnošću, samo je njihova situacija puno teža i složenija, što čitav proces dodatno komplicira i čini ga teško ostvarivim. Za početak, prvi u nizu su problemi financijske prirode.

Velika većina osoba s invaliditetom je nezaposlena ili preživljava s minimalnim novčanim iznosom u vidu invalidnine od 1500 kuna. Ako nemate dovoljno novca za platiti stan, režije i hranu, možete se pozdraviti sa samostalnim životom. Nadalje tu je problem vezan za arhitektonske barijere. Ako ste ikad tražili stan, onda dobro znate kroz što ste sve prošli. Osobama s invaliditetom duplo je teže pronaći odgovarajući smještaj jer još uvijek postoje stambeni objekti koji su nepristupačni. Isto tako u gradovima je vrlo malo stanova koji su zaista prilagođeni i odgovaraju osobama s invaliditetom. I treći, ali i najveći, problem o kojemu ujedno i ovise osobe s invaliditetom, je problem osobne asistencije. Prema trenutnom zakonu osobe s invaliditetom pomoć osobnog asistenta mogu koristiti svega četiri sata na dan. Kako će se ta ista osoba snaći za pomoć ostalih 20 sati u danu, državu jednostavno trenutno nije briga.

Što nam preostaje i kako do samostalnosti?

Već godinama slušamo priče i razne planove koji imaju za cilj osigurati bolji život i brigu za osobe s invaliditetom. Nažalost, za sada su to još uvijek samo priče i planovi. Koliko god osobe s invaliditetom ukazivale na brojne nelogičnosti, zakone još uvijek donose ljudi koji ne znaju kako žive njihovi sugrađani s invaliditetom. U ovom slučaju osobe s invaliditetom zaista mogu malo toga napraviti. Ostaje nam samo nada da će oni koji mogu nešto promijeniti čuti naš glas.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI