Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / aktivisti
Kaznena prijava nogometašu jer je nogom napucao i usmrtio kokoš koja je uletjela na travnjak

Kaznena prijava nogometašu jer je nogom napucao i usmrtio kokoš koja je uletjela na travnjak

Protiv nogometaša Ivana Gazdeka podnesena je kaznena prijava jer je namjerno zlostavljao i udarcem nogom ubio kokoš koja je uletjela na teren. Kazneno su ga prijavili Prijatelji životinja, zgroženi njegovim nesportskim i nehumanim ponašanjem.

Tijekom utakmice između Jelengrada i Jasenovca, nogometnog okršaja 2. županijske lige Sisačko-moslavačke županije, u travnjak su uletjele kokoši. Čest je to problem u niželigaškim seoskim natjecanjima zbog kojega se znaju prekidati utakmice i zbog kojeg travnjak zna biti pun izmeta. Prema kokošima koje su uletjele u teren ovoga se puta zatrčao igrač Jelengrada Ivan Gazdek i posljednju nesretnicu koja nije uspjela pobjeći s terena udario zamahom noge, pa dok je s nje još letjelo perje, bacio ju najprije jednom u zrak, nakon čega je pala u prostor terena, da bi ju još jednom podigao i bacio u zrak kako bi pala daleko od ograde.

Divljačko ponašanje nogometaša koji je poslije izjavio da nije namjeravao ubiti nego potjerati kokoš i da mu je žao zbog nesretnog slučaja sankcionirao je jedino sudac crvenim kartonom, a Prijatelje životinja razočaralo je što su iz njegovo kluba izjavili da ga neće kazniti.

-Oštro osuđujemo ovaj sramotni čin i kukavičko ponašanje nogometaša prema nedužnoj životinji koja je umrla smrskanih kostiju i u bolovima te ćemo protiv njega podnijeti prijavu zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Za onoga tko životinju usmrti ili ju teško zlostavlja, izlaže ju patnjama i nanosi joj bol propisana je kazna zatvora do godinu dana. Nogometaš je prekršio i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji mučenje i ubijanje životinja na javnome mjestu sankcionira novčanom kaznom – navode Prijatelji životinja.

Na teren je moglo istrčati i malo dijete

Kažu i da je sankcioniranje zlostavljača važno i zbog poruke koju sportaši i javne osobe šalju kada zlostavljanje životinja opravdavaju tobožnjom slučajnošću, „žarom borbe”, nervozom zbog rezultata na utakmici i sličnim floskulama.

-Snimke nedvojbeno potvrđuju da je šutiranje kokoši bilo namjerno i promišljeno! Gazdek nije niti zastao da provjeri kako je kokoš, nije pokazao žaljenje, pa opravdanja i neuvjerljiva objašnjenja koja je dao poslije utakmice očito imaju namjeru izbjegavanja osude javnosti i kaznene odgovornosti”, kažu Prijatelji životinja i dodaju da je zabrinjavajuće što mladi nogometaš svoje ponašanje pokušava opravdati trenutačnim impulsom zbog svađa sa suigračima i stresa na utakmici: „Na teren je moglo istrčati i malo dijete. Bi li i tada za njega bilo opravdano zatrčati se i opaliti dijete nogom? Za iživljavanje nad slabijima i za zlostavljačko ponašanje nikada nema opravdanja, a zakon ne radi razliku između kokoši, psa ili bilo koje druge životinje. Nikakva isprika nije dovoljna jer ne poništava čin zlostavljanja i ubijanja kokoši. Njegove riječi govore jedno, a snimka događaja nešto posve drugo! – ne daju se obmanuti nogometaševom isprikom Prijatelji životinja.

Kokoši osjećaju strah, bol i ljubav

Navode i da bi ovakvo primitivno ponašanje u nekoj drugoj, uređenoj državi itekako bilo i sankcionirano i javno osuđeno, a klub bi ga izbacio iz svojih redova, kao što je to npr. 2013. godine učinio argentinski nogometni klub CS Bella Vista nakon što je njihov igrač zgrabio za vrat i svom snagom bacio na ogradu izgubljenoga psa koji je utrčao na teren tijekom utakmice. Iz kluba su tada izjavili da njihov klub „ne može zaštititi ljudsku i sportsku sliku Josea Antonia Jimeneza, koja je oštećena njegovim neshvatljivim ponašanjem”.

Podsjećaju Prijatelji životinja i da kokoši osjećaju strah, bol i ljubav, održavaju socijalne kontakte i međusobno komuniciraju, da su inteligentne životinje s mnogim osobinama primata, sposobne riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti. Kažu i da su kokoši sposobne  prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca uključujući ljude i da ih je unatoč svim tim kokošjim osobinama samo u Hrvatskoj prošle godine zaklano oko 47 milijuna.

Zaključuju da je izuzetno važno prijaviti i sankcionirati svaki slučaj zlostavljanja životinja jer da su psiholozi već odavno utvrdili da su osobe koje zlostavljaju životinje nasilne i prema ljudima.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI