Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
aktivisti / UMJETNOSTI
Foto; Vinko Vidmar

Urbana intervencija:
Karambol na središnjem osječkom trgu

Foto; Vinko Vidmar

Stalnom postavu skulptura na osječkom središnjem gradskom trgu umjetnik Vinko Vidmar na nekoliko će dana pridružiti nešto sasvim drugačije: karambolirano vozilo izobličeno uslijed prometne nesreće kakve se svi povremeno pribojavamo.  Intervencijom na reprezentativnom gradskom trgu, umjetnik suočava građane s izobličenim vozilom kao s njihovim vlastitim odrazom i poziva ih da se trgnu, osvijeste i pokrenu na promjene.

Služeći se strategijom šoka, autor u prostor opuštenog druženja i dokolice unosi uznemirujući sadržaj. Slika vozila nakon sudara je, naime, opće mjesto crnih kronika, znak za tragediju koja može zadesiti svakoga. To je iskustvo polazište Vinkove intervencije, s njime računa i na njega se oslanja kad jedno takvo vozilo postavlja pred prolaznike.

Foto: Vinko Vidmar

Karambolirano vozilo, kao i svaki ready made, nosi svoj prvotni kontekst kao „auru” u novom okruženju, iz njega crpi svoje značenje i ekspresivnu snagu. U opreci s ostalim objektima javne plastike na trgu, on predstavlja „isječak iz stvarnog života”. Groteskne forme izudaranog vozila podsjećaju na čovjekovu izloženost svijetu, njegovu tjelesnu i psihičku ranjivost te funkcioniraju kao opomena ili upozorenje na traumu kao dio ljudskog iskustva.

Foto: Vinko Vidmar

S druge strane, postavljanjem rada na reprezentativnom gradskom trgu, Vinko Vidmar građane i građanke Osijeka suočava s izobličenim vozilom kao njihovim vlastitim odrazom.

Foto: Vinko Vidmar

U podlozi je aktivistička intencija, nastojanje da se građane trgne i osvijesti, pokrene na promjenu: „Arhitektura, institucije i društva građana su ruševna i oštećena. Vjerujem kako je krajnje vrijeme zastati, okrenuti se oko sebe i shvatiti što se događa.”, obrazlaže svoj rad Vinko Vidmar.

Foto: Vinko Vidmar

Instalacija će na Trgu Ante Starčevića biti postavljena u petak, 18. listopada u 11 sati i stajati će tamo do 22. listopada. Rad je nastao u produkciji Otvorenog likovnog pogona u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek.

Foto: Vinko Vidmar

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI