Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
FOTOMORGANA / HRVATSKA
Predvidljivo... cigarete s petokrakom  (foto Ivica Bošnjak)

Lijepa naša kulisa:
Zapušteni Obrovac glumi rusku zabit

Predvidljivo... cigarete s petokrakom (foto Ivica Bošnjak)

Šalje prije neki dan prijatelj Ivica Bošnjak, splitski fotograf, par neobaveznih fotografija. Na slikama neki ruski grad. Ipak, djeluje mi nekako vrlo poznato…

– Kuda to lutaš? – pitam.

– Obrovac – odgovara on.

Derutne obrovačke zgrade kao ruska nedođija (foto Ivica Bošnjak)

Obrovac? Dakle, Obrovac je za potrebe jedne inozemne  igrane serije proteklih dana odglumio neki gradić u zabitoj Rusiji. Inače derutan, zapušten i dobrim dijelom, zahvaljujući nepametnoj politici, napušten Obrovac pokazao se kao idealno mjesto kako bi dočarao urbani šarm ruske nedođije. I dok netko u lokalnoj upravi i još poneki vlasnik razvaljenih kuća trlja ruke jer je ušičario šaku eura od produkcije serije, postavljaju se tu i neka pitanja.

Naime, u nekoj normalnijoj državi Obrovac, smješten u slikovitom kanjonu rijeke Zrmanje, nedaleko od divotnog Velebita i nadomak mora, ne bi glumio lokaciju boguizanogu već neko ljupko švicarsko mjestašce u koji rado hrle ljubitelji mira, pitoresksknih ambijenata i prirodnih ljepota.

Kafe Vostok… (foto Ivica Bošnjak)

-Ratni brodovi, oklopna borbena vozila, ratna oprema…U Obrovcu, na sreću ne u stvarnosti, u pitanju je čista fikcija. Grad na Zrmanji “glumi”, naime, rusko mjesto u kojem se vode žestoki okršaji između ruske vojske i Section 20, specijalne postrojbe britanske tajne službe MI6 – javlja Narodni list.

Radi se o navodno vrlo popularnoj seriji imena  “Strike Back”, čija se  osma sezona, svih 10 epizoda, snima u Hrvatskoj. Poznato je već kako Dubrovnici, Šibenici, Splitovi, Zagrebi i ostali naši gradovi, te rijeke, doline i planine već dugo vremena glume neke druge gradove i države po filmovima i serijama. Domaći lokalni i nacionalni političari likuju nad tom novonastalom gospodarskom granom, prikazujući to kao svoje vrhunaravno dostignuće.

Obrovac: ruska trafika i prodavaonica živežnih namirnica (foto Ivica Bošnjak)

No istina je da bijelosvjetski filmaši više vole troškove snimanja smanjiti za tri i više puta puta snimajući u Hrvatskoj, nego da se rastroše u svojim matičnim državama. Tu je sve jeftinije: i ljudi i hrana i smještaj i piće. A i s lokalnim vlastima se lako dogovori najam pola grada za jeftine pare.

Hajde neka, ne treba se žaliti. Dobro je to i za naš filmski živalj koji ovako ima priliku sudjelovati i zaraditi u skupim inozemnim produkcijama, te pokazati svoju dokazanu stručnost i sposobnost. A koju u Hrvatskoj, s obzirom na odnos prema filmskoj industriji i umjetnosti, mogli pokazati u vrlo rijetkim prilikama.

Vozilo lada i putokazi na ruskoj ćirilici (foto Ivica Bošnjak)

A dobro je i za neke naše glumce. Eto, gle čuda, i u ovoj seriji Rade Šerbedžija opet glumi albanskog mafijaša, a u toj se seriji pojavljuju i Branko Đurić, Ivana Miličević, Goran Bogdan…

Inače, elitne MI6 postrojbe se s kriminalom obračunavaju i u Rijeci koja glumi Tel Aviv, Trogiru koji se pravi da je Venecija, Zagrebu koji se pretvara da je Muenchen itd.

Hrvatska dobro glumi. Lijepa naša kulisa, moglo bi se reći.

Inače, među fotografijama je i ova ispod sljedeće rečenice, a koja ostavlja poseban dojam. Prikazuje naoružanog (ruskog) vojnika na mostu preko (ruske) Zrmanje.

Naoružani statist na ruskom mostu u Obrovcu (foto Ivica Bošnjak)

Gotovo istovjetni prizor doživio sam 1991. godine, na početku postvaljanja tzv. barikada od strane srpskih paravojnih skupina tzv. martićevaca iz tzv. Krajine zasutavili na istom mostu, blokirajući puteve prema Zagrebu, Zadru itd.

Srećom, ovaj put se radi o bezazlenoj fikciji, a ne o krutoj ratnoj stvarnosti.

Tako da je dobro dok je lijepa naša kulisa za inozemne filmove, a ne, kao u nedavnoj tužnoj prošlosti, zbiljski poligon zakulisnih političkih i ratnih igara.

Obrovačka idila, mirna Zrmanja i tvrđava… (foto Ivica Bošnjak)

Mesnica (foto Ivica Bošnjak)

Centar Obrovca tj. nekog ruskog gradića (foto Ivica Bošnjak)

Predvidljivo… cigarete s petokrakom (foto Ivica Bošnjak)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI