Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
MEDIJI / POLITIKA
Priopćenje ogranka HND-a na HTV-u : Kuda ide HRT?

Priopćenje ogranka HND-a na HTV-u :
Kuda ide HRT?

Propust Hrvatske televizije u podnevnom Dnevniku 6. listopada 2019., prilikom izvještavanja o izborima na Kosovu, popraćenom zastavom Republike Srbije na videozidu iza voditeljice, izrodio se u pravi skandal. Iako je isti dan objavljena isprika u Vijestima na Prvom programu HTV-a, u kojoj , međutim, nadležni sav teret propusta prebacuju isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a, javnosti se preko Facebooka obratila saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i svojom objavom skandalizirala javnost, a napose novinarske profesionalce. Zbog svega, priopćenjem se oglasio i ogranak HND-a na HTV-u koji s pravom postavlja pitanje: Tko zapravo uređuje HRT?

Prljaskaj je , kako se navodi u priopćenju HND-ovog ogranka na HTV-u, u svojoj objavi iznijela detalje sastanka koji je u društvu veleposlanika Republike Kosovo Gezima Kasapollija održala u prostorima HRT-a 7. listopada 2019., dan nakon sporne objave.
-Zastupnica Lekaj Prljaskaj – očito nesvjesna uloge i statusa HRT-a, koji bi prema Zakonu o HRT-u trebao biti neovisan javni servis – s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem i urednicima, kako navodi, “Kovačem i Perišićem” (vjerojatno misleći na glavnog urednika programa HTV 1, 2, 3, 4 i međunarodnoga kanala HTV-a Brunu Kovačevića te urednicu Informativno medijskog servisa Katarinu Perišu Čakarun) dogovara ne samo gostovanja u emisijama, kako će i što HRT snimati o Kosovu i koji mu moraju biti izvori, nego i stegovne mjere za zaposlenike HRT-a.
Prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži, vidljivo je da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u, koji uz ostalo određuje:
Članak 1. (4) “…u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna je o bilo kakvom političkom utjecaju…”- ističe se u priopćenju HTV-ovog ogranka HND-a i dodaje :
-Stoga ovim putem pozivamo i predstavnike HRT-a koji su sudjelovali u razgovoru da se očituju o tome čije su interese zastupali te jesu li i zašto pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora. Ako vodstvo HRT-a nije u stanju samo odrediti što se i kako dogodilo vezano uz navedeni propust te o tome izvijestiti javnost – pitanje je tko sve i na koji način zapravo upravlja HRT-om.
I ovaj slučaj, koji nažalost nije usamljen, još jednom pokazuje zašto Ogranak HND-a na HTV-u ukazuje na zabrinjavajuće stanje unutar nacionalnog servisa, u kojem se krše odredbe Zakona o HRT-u, zatire profesionalnost i vjerodostojnost te nečinjenjem onemogućava transformacija u istinski javni servis odgovoran javnosti i pretplatnicima.
Nadležne za rad i poslovanje HRT-a po tko zna koji put pozivamo da se zapitaju – kuda ide HRT?- stoji na kraju priopćenja koje za ogranak HND-a na HTV-u potpisuje predsjednica Sanja Mikleušević Pavić.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI