Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA
Plenković ponovo cinizmom odgovorio na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Plenković ponovo cinizmom odgovorio na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Premijer Andrej Plenković je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja kad je propustio prijaviti svoju kumsku vezu sa Igorom Pokazom kojega je predložio za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tako je, javlja N1,  većinom glasova, odlučilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ma što Plenković mislio o tome. A što misli pokazao je danas za svog boravka u Sinju gdje se, na upit novinara da se o tome referira, svojim poznatim sarkazmom obrušio na Mostovog zastupnika Mira Bulja.

Prije svega, rekao je, nije on predložio Pokaza nego je to učinilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. A osim toga, dodao je, “pravi izbor je prijavitelj Povjerenstvu, koje se na ovom slučaju ponovno da instrumentalizirati, gospodin Bulj. Ja ću vidjeti što će Povjerenstvo kazati, a drugi put ću razmotriti da predložim ekscelenciju Bulja za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer smatram da će on svojim vrlo stručnim kompetencijama riješiti problem brexita, koji još nitko nije riješio”, cinično će, i za Bulja besumnje uvredljivo, Plenković.

Reagiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje u svom priopćenju navodi:

– Vezano uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da je gospodin Igor Pokaz predložen za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske temeljilo isključivo na temelju njegove dugogodišnje iskusne diplomatske karijere, stručnih kvalifikacija, neospornih profesionalnih postignuća i mnogobrojnih istaknutih diplomatskih zasluga veleposlanika Pokaza. Podsjećamo da je gospodin Pokaz zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od 1994. godine, bio je na dužnosti u Stalnom izaslanstvu RH pri UN u New Yorku, obnašao je dužnost pomoćnik ministra obrane, a potom je bio i veleposlanik u Stalnoj misiju RH pri NATO-u, kao i veleposlanik Hrvatske u Rusiji.
Ovim putem ponavljamo da predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, već je na temelju odluke Vlade RH i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike, te je postupak u cijelosti proveden u skladu s Ustavom RH i drugim propisima.
Napominjemo, također, da se sukladno odredbama Ustava RH, predsjednik Vlade RH ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika te nije moguće provesti postupak imenovanja, odnosno opoziva šefova diplomatskih misija, bez suodlučivanja predsjednika vlade i predsjednice Republike.
Jednako tako, ističemo da Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica RH.
Stoga držimo da je današnja odluka Povjerenstva kojom se dovodi u pitanje transparentnost postupka imenovanja veleposlanika Igora Pokaza neosnovana jer je postupak proveden u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI