Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
MEDIJI
Mediji i mentalno zdravlje: HND i Zagrebačko psihološko društvo o maltretiranju click-baitovima i sl.

Mediji i mentalno zdravlje:
HND i Zagrebačko psihološko društvo o maltretiranju click-baitovima i sl.

Koliko puta vas je tzv. clickbait naslov u medijima iznervirao, uznemirio, protresao, pokvario raspoloženje u rano jutro i čak razbjesnio? Zašto vas još uvijek iznerviraju medijske smicalice za privlačenje čitateljstva, svakodnevne najave tobožnjih meteo-katastrofa, bešćutno izvještavanje o tuđim nesrećama i tome slično? Možda odgovor pronađete 10. listopada 2019. godine, na Dan mentalnog zdravlja, jer Zagrebačko psihološko društvo i Hrvatsko novinarsko društvo pozivaju na okrugli stol Mediji i mentalno zdravlje, koji će se održati 10. listopada 2019. s početkom u 11 sati u maloj dvorani Novinarskog doma (Klub) u Zagrebu, Perkovčeva 2.

Na okruglom stolu će govoriti Đurđica Klancir, novinarka i predsjednica Novinarskog vijeća časti,  prof. dr. sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti, Ivana Ćosić Pregrad, klinička psihologinja i Sena Puhovski, klinički psiholog i psihoterapeut.

-U izlaganjima ćemo se multidisciplinarno pozabaviti temama poput: kako se odvija proces konzumacije vijesti, zbog čega čitamo clickbait-naslove koji nas uznemiravaju, ali i zašto vijesti prikazujemo na taj način? Problematizirat ćemo odgovornosti medija i konzumenta u kreiranju medijskog prostora i konzumaciji vijesti, etičkim pitanjima iz perspektive obje struke te smjernicama u izvještavanju o osjetljivim pitanjima i ranjivim skupinama s posebnim naglaskom na dobrobit uključenih pojedinaca, ali i šire zajednice – kažu organizatori, Hrvatsko novinarsko društvo i Zagrebačko psihološko društvo.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI