Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Tri sata iza zatvorenih vrata vladajuća koalicija o spornim Pupovčevim izjavama: Koalicija, ipak, nije ugrožena, traži se novi kompromis…

Tri sata iza zatvorenih vrata vladajuća koalicija o spornim Pupovčevim izjavama:
Koalicija, ipak, nije ugrožena, traži se novi kompromis…

O čemu su predstavnici vladajuće koalicije danas tri sada razgovarali iza zatvorenih vrata, što su se dogovorili i hoće li ovakav savez u kojem participira i SDSS, preživjeti izjave čelnika te stranke Milorada Pupovca u kojima uspoređuje RH i NDH, službenih informacija zasad nema. No, neslužbeno, pozivajući se na neimenovane izvore, neki mediji prenose kako su partneri u koaliciji tražili od Milorada Pupovca da dodatno pojasni svoje sporne izjave, da se ispriča, ili od njih ogradi. Pupovac, navodno, na sastanku nije bio određen oko toga što namjerava učiniti, pa, dakle, nije ni potvrdio, ali ni odbacio takvu mogućnost. Kompromis je, čini se, najizglednija opcija…

Spominje se i kako će još jednom doći do razgovora između premijera i šefa SDSS-a te da bi idućeg tjedna, prije početka zasjedanja Sabora, ta priča trebala biti stavljena ad acta.
Kako izgleda, nitko više ne govori o raskidu saveza sa SDSS-om, a ponajmanje ultimativnom, nego se naprotiv priziva kompromis i smirivanje tenzija, te nastavak suradnje, jer, kako su neki kazali, nema bolje koalicije od ove za rješavanje problema manjina.

Na sastanku u Vladi uz premijera Andreja Plenkovića, bili su i šef HNS-a Ivan Vrdoljak, čelnik HSLS-a Darinko Kosor, predstavnik talijanske manjine Furio Radin, predstavnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Vladimir Bilek te Milorad Pupovac i Boris Milošević u ime SDSS-a.

Inače, tek da posjetimo da je nakon brutalnog napada na hrvatske građane srpske nacionalnosti u Uzdolju kod Knina, dok su pratili televizijski prijenos utakmice Crvene zvezde u kafiću “Petko”, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ogorčen ne samo tim događajem nego serijom nasilja iz mržnje prema građanima srpske nacionalnosti, izjavio kako ne bi želio da “ova zemlja doživi isto iskustvo koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću da se stvori hrvatska država, a koji je kolabirao i doživio sramotan kraj jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima”. Pupovac je, također, ocijenio da Hrvatska zbog nacionalne isključivosti i govora mržnje postaje faktor nestabilnosti u regiji.
Te je njegove izjave šef Vlade Andrej Plenković nazvao nedopustivim, a zaredali su i zahtjevi za Pupovčevom javnom isprikom ili raskidom koalicije sa SDSS-om u čemu su najeksplicitniji i najglasniji bili čelnici Hvidre i HSLS.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI