Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
GOSPODARSTVO / KRONIKA 112
Ivica Todorić u društvu magaraca (foto www.ivicatodoric.hr)

K plus:
Optužnica protiv tzv. Gazde i još tri osobe – moguća kazna od 9,99 godina zatvora

Ivica Todorić u društvu magaraca (foto www.ivicatodoric.hr)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Ivice Todorića, tzv. Gazde, te  još tri osobe. Tereti ih se da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1951., 1974. i 1965.) i jedne austrijske državljanke (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a (počinili su ga prva dvojica okrivljenika), i zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi članka 37. st. 1. KZ-a (počinila ga trećeokrivljenica, 1965.) te zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. KZ-a (počinila ga četvrtookrivljenica)

Prvookrivljeniku, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljeniku, kao izvršnom direktoru financija u koncernu, stavlja se na teret da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 milijuna eura.

Četvrtookrivljenici, odgovornoj osobi tog švicarskog trgovačkog društva, stavlja se na teret da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.
Trećeokrivljenici, koja je bila članica uprave istog koncerna, stavlja se na teret da je u opisanom postupanju sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica”, navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Inače, reda radi valja istaći kako čl. 246 Kaznenog zakona glasi ovako (stavak 1. i 2.):

(1)Tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja i na taj način pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist te time ili na drugi način onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti prouzroči štetu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2)Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka  pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

To znači da bi tzv. Gazda, ako se potvrde ove optužnice, mogao biti kažnjen s 10 godina zatvora.

Odnosno 9,99 godina zatvora.

Ivica Todorić u društvu magaraca (foto www.ivicatodoric.hr)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI