Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
haerte / HRVATSKA / hrvatsko novinarsko društvo
Ilustracija: HRT  - foto TRIS/G. Šimac

Hrvatska radio tužibaba:
HRT opet tužio Hrvoja Zovka (HND), a glavni tajnik EU-federacije novinara HRT-u poručio ‘da ih može biti sram’

Ilustracija: HRT - foto TRIS/G. Šimac

Hrvatsko novinarsko društvo je izvjestilo javnost o još jednoj tužbi koje je hrvatska javna medijska kuća podigla protiv Hrvoja Zovka, bivšeg zaposlenika HRT-a i aktualnog čelnika HND-a, krovne organizacije novinara, fotoreportera i urednika u Hrvatskoj. Na tu vijest je reagirao i glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez poručivši HRT-u ‘da ih može biti sram’. S obzirom na količinu tužbi koje je podnijela protiv novinara i medija, skraćenica HRT bi, ako se gorko našalimo,  mogla značiti i Hrvatska radio tužibaba. U nastavku je HND-ovo priopćenje: 

H. Zovko (foto TRIS/G. Šimac)

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i suspendirani novinar i urednik Hrvatske radiotelevizije (HRT) Hrvoje Zovko dobio je danas još jednu tužbu HRT-a, ovaj put zbog kaznenog djela iz članka 149. Kaznenog zakona, odnosno klevete.

Riječ je o trećoj tužbi koju uprava javne televizije pokreće protiv predsjednika HND-a.

Ročište u ovom postupku održat će se 31. listopada na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Zovko je potkraj prošle godine u samo tjedan dana dobio dvije HRT-ove tužbe. U jednoj se od njega traži 250.000 kuna za naknadu štete HRT-u, koju je navodno prouzročio svojim javnim istupima.

Na vijest o novoj tužbi HRT-a protiv predsjednika HND-a reagirao je glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez, poručivši HRT-u na svom profilu na Twitteru da ih može biti sram zbog ovakvog postupanja protiv kolege.

Podsjećamo da je Zovko u dosadašnjim sporovima dobio podršku niza organizacija i kolega: Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Ogranak na HTV-u, Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara (Safe journalists) koja predstavlja šest novinarskih organizacija iz regije, Udruženje novinara Srbije (UNS), Društvo novinara Slovenije (DNS), Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), organizatori Fra Ma Fu Festivala, Inicijativa sloboda trećima, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, neformalna organizacija novinara iz regije Novinarska mreža te više od 50 kolega koji su potpisali izjavu solidarnosti s Hrvojem Zovkom.

ILustracija: HRT (i križ) – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI