Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
FESTIVALI / FILM
S otvorenja Festivala (foto SFF)

Sarajevo Film Festival:
270 filmova iz 50 zemalja, svjetske premijere hrvatskih filmova…

S otvorenja Festivala (foto SFF)

-Na ovogodišnjem jubilarnom izdanju Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 16. do 23. kolovoza, domaći naslovi i hrvatske manjinske produkcije prikazuju se u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, a neki od filmova u Sarajevu će imati i svoje svjetske premijere. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala… – javlja HAVC (Hrvatski audiovizualni centar).

Hrvatski filmovi na 25. SFF-u

Na Festivalu će se prikazati rekordnih 270 filmova iz više od 50 zemalja svijeta. Uz mnogobrojne goste, među kojima su dobitnici Počasnog Srca Sarajeva – poljski redatelj Paweł Pawlikowski, francuska glumica Isabelle Huppert i meksički redatelj Alejandro González Iñárritu, jubilarni SFF obilježit će čak 68 svjetskih premijera, 12 međunarodnih i mnogobrojne regionalne.

Festival je sinoć, 16. kolovoza, u 20.15 sati otvorila svjetska premijera filma Sinbosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović koji će biti prikazan u natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma. Film je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore. Hrvatska koproducentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa.

U natjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena su tri hrvatska naslova. Debitantski dugometražni dokumentarni film Kuća Male Zvijezde u režiji Slađane Lučić, nastao u hrvatsko-bosanskoj koprodukciji, prati život Nudžejme Softić koja u dobi od 28 godina prvi put obuva tenisice za trčanje, a do 30. od neplivačice postaje prva Europljanka koja se na triatlonu Ironman natječe noseći hidžab. Priča je to o osobnom i profesionalnom putovanju mlade žene koja postaje pokretačka sila društvenih promjena u svojoj zajednici. Slađana Lučić potpisuje i scenarij, za kameru je bio zadužen Vjeran Hrpka, producentica je Tamara Babun, a film nastaje u produkciji kuće Wolfgang&Dolly i u koprodukciji s Al Jazeera Balkans.

S otvorenja Festivala (foto SFF)

Osim ovog naslova u istoj se sekciji prikazuju kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Još jedan odlazak redateljice Renate Poljak (nastao u produkciji Udruge REA), kojem će prikazivanje na SFF-u biti međunarodna premijera i Da je meni ono što mi nije u režiji Višnje Skorin (produkciju potpisuju 3D2D Animatori) kojem će projekcija u Sarajevu ujedno biti svjetska premijera.

Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječe se Tina Dubravke Turić (produkcija Zagreb film) te dvije manjinske koprodukcije: Posljednja slika o ocu redatelja Stefana Đorđevića (hrvatski koproducent filma je Danijel Pek iz Antitalenta) i animirani Prirodni odabir Alete Rajič. Glavni producent filma je Studio Neum iz Bosne i Hercegovine, a uz režiju Aleta Rajič potpisuje scenarij i animaciju. Zvuk i glazbu radio je Vjeran Šalamon, a hrvatski koproducent filma je Vinko Brešan (Zagreb film).

U natjecateljskom programu studentskog filma prikazat će se kratkometražni film Groblje slonovaFilipa Mojzeša kojem će to ujedno biti i svjetska premijera. Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a bavi se odnosom majke i sina. Osim ovog, svjetsku će premijeru imati i film Šihta u režiji Damira Markovine.

Program BH film donosi naslove Moj dida je pao s Marsa redateljskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena ŽarkovićaUliks: prva epizoda redatelja Dine Topolnjaka te manjinske koprodukcije Šavovi Miroslava Terzića Lorem ipsum Filipa Lončarića.

U sklopu programa ‘U fokusu’, koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinemtografije iz protekle godine, prikazat će se nagrađivani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske. Film je nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a hrvatska koproducentica je Zdenka Gold (Spiritus Movens).

Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica) pak donosi pet kratkometražnih igranih naslova: Malo se sjećam tog dana Leona LučevaSovjetski psi Nikice ZdunićStepska lisica Andrije MardešićaTina & Sendy Hani Domazet i Bila soba Mladena Stanića.

Sarajevo Film Festival donosi i projekcije na otvorenom gdje, u sklopu programa Summer Screen, publika gleda filmski program tematski baziran na glazbi i pop kulturi generalno. U program je uvršten i naslov Nebeska tema redatelja i scenarista Mladena Matičevića o velikanu regionalne glazbene scene Vladi Divljanu. Riječ je o dugometražnom dokumentarcu s elementima igranog filma, a kao sudionici se pojavljuju najznačajniji autori s prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za tu prigodu snimili i u filmu izvode nove verzije pjesama Vlade Divljana. Film nastaje u srpsko-hrvatskoj koprodukciji, a u Sarajevu se gleda pod zvjezdanim nebom.

Inače, žirijem Natjecateljskog programa igranog filma predsjedava švedski redatelj i scenarist Ruben Östlund, a o Srcu Sarajeva i drugim nagradama odlučivat će i direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u Netflixu Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković iz Srbije i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije.

Dokumentarne filmove ocjenjivat će žiri koji čine umjetnička direktorica Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu Orwa Nyrabia iz Sirije i osnivač i direktor Factuma i ZagrebDoxa Nenad Puhovski iz Hrvatske.

Među članovima žirija Natjecateljskog programa studentskog filma najavljen je izraelski redateljNadav Lapid, dobitnik Zlatnog medvjeda 69. Berlinalea za film Sinonimi.

Više o ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala možete saznati na njegovoj službenoj stranici.

CineLink, Talents Sarajevo i International Casting Directors Network masterclass

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u industrijskom djelu Sarajevo Film Festivala. Tako će se četiri hrvatska projekta razvijati na CineLink programima (Pula Andreja KorovljevaSmrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana KulenovićaSavjetnica Višnje Skorin i serija Dom Darije Keršić), a šest hrvatskih filmašica i filmaša sudjelovat će u programu Talents Sarajevo (glumci Tara Thaller i Marko Braić, redateljica Sara Jurinčić, scenaristica Dora Šustić te producentice Tamara Babun i Tina Tišljar).

Osim toga četiri domaća glumca sudjeluju i na radionici namijenjenoj mladim glumcima u usponu. Radionicu su organizirali International Casting Directors Network i Sarajevo Film Festival, a sudionici iz Hrvatske su glumice Judita Franković Brdar i Anja Matković te glumci Goran Marković i Marko Petrić.

Sve ostale detalje o CineLinku možete saznati na ovoj poveznici, a detalji o radionici dostupni su ovdje.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI