Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
FESTIVALI
Nebo iznad Martinske: Blast Fest – besplatna glazbena utopija

Nebo iznad Martinske:
Blast Fest – besplatna glazbena utopija

Martinska, apsolutni hit među ovoljetnim priobalnim festivalskim destinacijama, kako se to s pravom govori, ide dalje. Sutra, odnosno u petak, 16. kolovoza, na Martinskoj u Šibeniku kreće treći po redu Blast fest. Ovo je prvi put da će se festival održati na ovoj lokaciji, na Martinskoj, koja je ovo ljeto do sada ugostila već pet festivala, i postala jedna od središnjih točaka Jadrana za ljubitelje dobre glazbe. Do nedjelje 18. kolovoza, okupljaju se domaći DJ-i, producenti i svi željni plesa na razne vrste elektroničke glazbe, te ujedno zatvaraju prvu sezonu ljeta na, kako kažu, čarobnoj Martinskoj.

– Blast fest je manji i intimniji festival s tendencijom ka glazbenoj utopiji, jer je pod organizacijskom palicom nekoliko prijatelja koji dijele ista razmišljanja i ciljeve vezane za ovakva događanja, a to su – okupljanje, bezbrižno druženje, jednakost i uživanje u audio-vizualnim poslasticama. Kao i prethodne dvije godine, Blast nastavlja tradiciju besplatnog ulaza na festival, te se radi na principu dobrovoljnih donacija kojima će se podržati rad svih uključenih u organizaciju i realizaciju festivala, te kako bi ostali motivirani za još bolji i veći Blast sljedeće godine – vele organizatori.

I ove godine Blast je narastao u usporedbi s prošlim, a nova lokacija Martinska, omogućila je da se program održava na dvije pozornice, dnevnoj i noćnoj te da glazba ne staje od početka do kraja festivala. Ekipu od 23 imena s domaće scene, a koja ima zadatak publiku držati na plesnom podiju što duže, čine: Anako, Basta, Brighton, Carnero, Cubre, Denis Beifuss, Dodo, El Commando, Foxy, Gidra Box, Ivna Ji, KAKO live, Kec, Microslav, Mr.D, Nebuloz, Paško Gaćina, PiPers, Samo Tako, SZCH, Tabula, Tonko, Unsub.

-U dnevnom dijelu programu posjetitelji će moći sudjelovati u dvije radionice – Drum session za one koji žele uzeti pauzu i okušati se u intuitivnom jammingu s udaraljkama i etno instrumentima. Druga je Synth radionica o sekvenciranju, programiranju i spajanju syntha, ritam mašine i efekata za produkciju i live izvedbu. Zainteresirani će moći isprobati opremu, postaviti pitanja i okušati se u spontanoj live svirci. Voditelji ove radionice su Ivna Ji i Microslav (Miroslav Mrva) koji ujedno i nastupaju na festivalu, a sa sobom nose i svoje igračke – XoxBox, MPC1000, Yocto 808, Mackie mixer. Na Martinskoj će za vrijeme trajanja Blasta biti postavljena Art Galerija s crtežima i grafikama nekoliko mladih neafirmiranih umjetnika, koje ćete moći nabaviti u obliku postera uz simboličnu donaciju – napominje se.

U petak, 16.kolovoza, u 16 sati otvaraju se vrata kampa za posjetitelje koji će boraviti na lokaciji za vrijeme trajanja festivala. Kamp naplaćuje 10 kuna boravišne pristojbe po danu i 30 kuna za odvoz smeća. Svi koji ostaju u kampu oba dana, za ovaj jedinstveni smještaj u prirodi, uz dodatak tuševa, vode, toaleta i prekrasnog pogleda izdvojit će 50 kuna. Program u petak započinje velikim Blast otvorenjem u 20 sati.

Ipak, valja se prisjetiti pionira davnog prvog festivala koji je priređen na Martinskoj – Martinska festa, a u kojoj je ekipa entuzijasta volonterski i svojim rukama i sredstvima prokrčila put do današanjeg cjeloljetnog festivalskog zbivanja na Martinskoj. Bili su to energični glazbenici iz niza šibenskih žešćih bandova: Jere Blažević, Dražen Bunardžia, Luka Mašić, Vedran Lalić i drugi. Nije bilo lako tada priediti tako što: nailazili su na otpor, klipove, tužbe…, no bili su uporni i njihov, sad već legendarni festival je zaživio niz godina. I udario temelje današnjoj Martinskoj, a kojemu je uvelike pomogao i veliki angažman neumornog Vedrana Menige. 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI