Neovisni novinarski portal
10.5.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Proslava Dana antifašizma u Brezovici: Kakav je to državni vrh koji ne slavi, nego ignorira, državni praznik?!

Proslava Dana antifašizma u Brezovici:
Kakav je to državni vrh koji ne slavi, nego ignorira, državni praznik?!

Dan je antifašizma. Državni praznik. Kojega hrvatska vladajuća nomenklatura ne slavi. Ne obilježava. Tek ga formalno ima u svome kalendaru kao neradni dan. A zapravo ga ignorira i negira. Iz političke pristojnosti državni vrh  upućuje javne čestitke, ali ne sudjeluje u obilježavanju osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. u Brezovici kod Siska, kao prve antihitlerovske postrojbe u okupiranoj Europi. Šture pisane poruke njihov su jedini doprinos Danu antifašizma kojega HDZ već tri desetljeća sustavno zatire unatoč činjenici da je i prvi predsjednik te stranke, ali i Hrvatske, bio partizanski general i komunista, Franjo Tuđman. Da nije tako, ne bi bilo ni antifašističkog praznika kamoli čestitaka…

Brezovicu je, javlja N1predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović odredio, slučajno ili ne, kao simbolični toponim s kojega započinje kampanju za novog šefa hrvatske države.

-Deseti put sam ovdje i drago mi je, nisam bio nekoliko godina. A 1941. su ovdje bili naši dečki i cure, i 1991. su isto bili naši dečki i cure. Ovo je povratak u javni život. Kalendar je takav, na neki način se potrefilo i drago mi je da sam ovdje nakon nekoliko godina. A Predsjednica? Pa ona nije nikad ni dolazila ovdje.  Možda griješim. Ne znam zašto danas nije ovdje-  rekao je Milanović.

A osim Milanovića, na proslavu su došli i Stjepan Mesić, Milan Bandić, Ivo Josipović, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Davor Bernardić, Radimir Čačić… pa i Dražen Bošnjaković , u funkciji izaslanika Vlade, odnosno premijera Andreja Plenkovića. Smeta mu to naglašavanje tko je došao, a tko svečanost zaobišao. Smatra da je Hrvatska dala značajan doprinos u borbi protiv fašizma i da je kao država u Ustavu jasno pokazala kakav stav ima prema antifašizmu. Ali, bože moj, veli Bošnjaković, demokratska smo država  i imamo pravo na različita mišljenja, a da zbog toga ne završimo iza rešetaka, izjavio je aludirajući na neslobodu mišljenja u bivšem sustavu.

– Antifašizam je u korijenima hrvatske države i to naše nove generacije moraju znati. Nahrupilo je veliko zlo tih devedesetih godina i pokazali smo da čuvamo svoj dom i vrijednosti- rekao je ministar Bošnjaković, napominjući kako su i Tuđman i Bobetko bili antifašisti.

Nije, međutim, rekao zašto državni vrh ne poštuje i ne slavi hrvatski antifašistički doprinos modernom, demokratskom svijetu. Nego ga, naprotiv, vječito minimalizira i relativizira.  Najkraće rečeno, ne poštuje.

No, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nije propustila ukazati na činjenicu da na proslavu velikog državnog praznika kojega cijela demokratska Europa slavi, a hrvatski državni vrh umanjuje i obezvrjeđuje, nije došao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pravdajući se kako poziv nije dobio. A tko to treba pozvati šefa državnog parlamenta na proslavu državnog praznika?!

Ikić-Baniček je izrazila nadu da će  na sljedećim izborima građani znati prepoznati snage dobra naspram snaga koje zatvaraju oči pred galopirajućim , rastućim fašizmom.

-Da nije bilo antifašističke borbe mi ne bismo imali što braniti, a u Domovinskom ratu branili smo i obranili Republiku Hrvatsku– kazao je predsjednik Saveza anitifašitičkih boraca i antivašista Franjo Habulin, konstatirajući kako imamo velikih razloga za zabrinutost. Jer, “hrvatska desnica se ponaša kao da će činjenice nestati ako ih ignorira. Ekstremna desnica se ponaša kao da je u Drugom svjetskom ratu pobijedio Hitler, kao da su izgubljeni u vremenu i prostoru, pa u velikom luku zaobilaze zločine”, primjetio je Habulin.

I uvijek isto, svake, pa i ove godine, otkako je neovisne, samostalne hrvatske države. Dan državnosti, ma koliko bio državni praznik, prvi ljudi ove nareho posađene države, naprosto ne respektiraju. Predsjendica Republike, dakako, nije došla u Brezovicu, a njezin nesuđeni izaslanik Matija Posavec ( HNS ) otkazao je u pet do dvanaest. Valjda je shvatio da je žrtva besramne manipulacije Kolinde Grabar Kitarović koja od građana Hrvatske očekuje još jedan mandat na čelu države. U ime čega, kojih to zasluga?

Nije došao ni premijer, Andrej Plenković, taj čuva svoja leđa od radikala u vlastitim redovima. Poštovanje spram žrtava fašizma za njega je manje važno od čuvanja vlastite pozicije. I licemjerno i kukavički! U brezovičku šumu poslao je ministra pravosuđa Bošnjakovića, nitko drugi, valjda, nije bio spreman na takav “ustupak”…

Svečanost u povodu Dana antifašizma organizirali su u šumi Brezovica nedaleko Siska SABA Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Osnivanje Prvog sisačko partizanskog odreda 1941., potaknuto invazijom Sila osovine na Sovjetski Savez 22. lipnja, smatra se i početkom organiziranog oružanog otpora i narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu. Kako kaže predsjednik SABA Franjo Habulin, toga dana sisački su antifašisti sabotirali željezničku prugu kod Siska i taj se događaj smatra početkom ustanka naroda Hrvatske protiv fašističkog i nacističkog okupatora koji je intenzivno trajao od 1941. do 1945.

Tijekom rata, objavljeno je povodom Dana antifašizma na stranicama SABA, u Hrvatskoj je formiran 251 partizanski odred, a Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije imala je ukupno 536 odreda, što govori da je Hrvatska dala gotovo pola vojnih snaga u borbi protiv fašističkog agresora. Paradoksalno je da taj doprinos danas najviše osporavaju upravo – Hrvati! I to poglavito oni koji i danas žale za propašću kvislinške, fašističke tvorevine NDH, koja je hrvatskim teritorijem besramno trgovala…

Ono to čini razliku zmeđu hrvatskog i europskih pokreta otpora je, navode iz SABA, u tome što je u Hrvatskoj to bio općenarodni oružani ustanak, a u ostatku Europe su to bili pokreti otpora. A od 11 korpusa  na tlu Jugoslavije u NOB-i, čak ih je pet dala Hrvatska. I zašto danas Hrvatska sama sebe zatire, negira vlastiti antifašizam i odriče se vlastitog ( povijesnog ) identiteta?

Izvor: N1
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI