Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
plestival
Xie Xin Dance Theatre (Shen Jianzhong)

Plesati se mora:
Tri stotine plesača na Šibenik Dance Festivalu

Xie Xin Dance Theatre (Shen Jianzhong)

Uskoro će po Šibeniku plesati najmanje tri stotine osoba, odnosno plesača. Šibenik Dance Festival će u drugoj polovici srpnja ugostiti plesače iz dvanaest zemalja, a najveća će atrakcija biti Xie Xin Dance Theatre iz Kine. Na šibenski Festival plesa ili Plestival, nazovimo ga tako, doplesat će plesači odasvud…

Ove će se godine festival održati od 22. do 27. srpnja i imat će tristo sudionika, a plesači, koreografi i pedagozi stižu iz čak dvanaest zemlja. Plesačice i plesače šalju K ina, Sjedinjene Američke Države, Izrael, Španjolska, Grčka, Albanija, Bugarska, Poljska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Hrvatska. Plesne će se predstave izvoditi na četiri lokacije u gradu, a Festival će otvoriti predstava koja je oduševila svijet – From In koju izvodi Xie Xin Dance Theatre iz kineskog Šangaja.

-Ove smo se godine za svečanost otvaranja festivala odlučili za predstavu koja će pokazati svu moć plesa. Kineski plesni umjetnici donose nam dojmljivu izvedbu koju odlikuju fluidnost, preciznost i čistoća plesnog pokreta. Posebni ugođaj izvedbi će dati vrhunski osvijetljena ljetna pozornica Tvrđave sv. Mihovila. Uvod je to u festival koji će zaljubljenicima u ples donijeti uvid u ponajbolje od suvremene svjetske plesne produkcije“, kazala je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.

Xie Xin Dance Theatre (Shen Jianzhong)

Inače, zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta istaknuo je danas kako je festival u devet godina izrastao u respektabilnu manifestaciju te je Plesnom teatru Sjene koji ga organizira čestitao osamnaest godina djelovanja. 

No mnogi u Šibeniku, posebice roditelji brojnih generacija djece koje su proplesale kroz Sjene, znaju kako su one odavno zaslužile čestitke, pohvale i jaču potporu u radu, budući da veći dio svojih brojnih aktivnosti (predstave, radionice, skupovi…) priređuju vlastitim snagama. Tako i šibenski plesni festival bez entuzijazma Sjena i Zorane Mihelčić vjerojatno ne bi dospio među najcjenjenije plesne manifestacije u Hrvatskoj i regiji.

Razina kvalitete i posjećenost festivala iz godine u godinu rastu. Izuzetno je vrijedno što festival otvara kineski ansambl jer smo u godini Kine. Pri predstavljanju Šibenika i Hrvatske kineskim turistima rado ćemo koristiti suradnju s njihovim velikim umjetnicima”, dodaje i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Dakle, plesne predstave će se izvoditi na četiri šibenske lokacije: uz Tvrđavu sv. Mihovila tu su još i Tvrđava Barone, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku te Trg Republike Hrvatske.

Xie Xin Dance Theatre (Shen Jianzhong)

Cilj Javne ustanove Tvrđava kulture je biti platforma za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, a to Šibenik Dance Festival uistinu jest. Šibenik je u uzlaznoj putanji promocije baštine, kulture i umjetnosti te u tome postaje uzor mnogim hrvatskim gradovima“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik.

Inače, na Trgu Republike Hrvatske izvodit će se plesne predstave za koje je će ulaz biti besplatan. .

Šibenik Dance Festival ove je godine vođen motom Probudimo svijest, a što je poruka preuzeta iz naslova predstave Sportsko-plesnog centra Virus iz Bihaća. Taj najtrofejniji plesni klub iz Bosne i Hercegovine predstavom Probudimo svijest građane potiče na razvoj odgovornosti i kritičnosti prema aktualnim društvenim temama.

‘Sjene’ danas u Šibeniku

Među najzanimljivijim su izvođačima i Eltion Merja sa skupinom plesača iz Albanije te predstavom Be Different te Balkan Dance Project i  iz Bugarske s predstavom Crave.

LajaMartin Physical Dance Theatre iz SAD-a izvest će Pinot Noir, a Anton Bruckner Dance Academy iz Austrije Forward to the Past.

Maciej Kuzminski iz Poljske dolazi s predstavom Repeat After Me, Transition Dance Company pri Institutu za umjetničku igru Beograda predstavit će Alizu, a koreograf Andonis Foniadakis i plesači baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Bolero.

U kategoriji Young Emerging Dancers nastupit će Ivona Grubišić.

Uz dvadeset plesnih predstava u sklopu festivala održat će se i pet radionica od kojih su dvije za djecu.

Inače, danas su mnogi bili iznenađeni prigodnom plesnom najavom festivala na Maloj loži u Šibeniku, akoju su ‘nenadano’ priredili plesači Plesnog teatra Sjene.

Plesna predstava na ulici…

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI