Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Mamić i da hoće, kući ne može, BiH sud mu zabranio izlazak iz zemlje: “BiH je moja sudbina i moja nada…”

Mamić i da hoće, kući ne može, BiH sud mu zabranio izlazak iz zemlje:
“BiH je moja sudbina i moja nada…”

Zdravku Mamiću trenutno nitko ne može kazati da se ne želi vratiti u Hrvatsku iz koje je pobjegao pred “rukom pravde”, ni manje ni više nego pod okrilje Gospe međugorske. Nije do Mamića. Do suda je. Koji  ga je odbio izručiti Hrvatskoj, ali mu je zabranio i izlazak iz BiH, pa Maminjo i da nostalgično poželi doći kući, pa što košta da košta, ne može. Osim što mu je napuštanje njegove “druge države” zabranjeno, oduzeta mu je i putovnica, i hrvatska i bosanska. A zahvalni Mamić poklonio se svojoj drugoj domovini  za koju kaže, javlja N1, da je njegova sudbina i  njegova nada…

BiH sud odbio je hrvatski zahtjev za Mamićevim izručenjem, odbio je i odrediti mu istražni zatvor, ostavio ga je na slobodi ali bez putnih isprava obiju država. A morat će i svakog tjedna na prijavak u BiH policiju. A za reć’ pravo, nije da se Mamiću žurilo kući. Na sudu se, kako je to nakon ročišta rekao njegov BIH odvjetnik Zdravko Rajić, jasno i glasno usprotivio izručenju u Hrvatsku, a sud je odlučio poštovati volju svoga državljanina Z.M. i odbio zahtjev iz Hrvatske. Eto, čini se da i sud naših susjeda vjeruje kako Mamić kod nas ne bi imao ” pošteno suđenje”.

‘Vidim te da me snimaš’ poza (foto TRIS/Damir Senčar)

A i nije pošteno da se sudi onome koji nije ni za što kriv, kako to kaže Mamićev odvjetnik, a grleno prisnažuje i sam Mamić.

– Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune, od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa- ponavljao je staru mantru “mamićevog obrambenog zdruga” odvjetnik Rajić.

A Maminjo, u svom stilu koji je tijekom dugotrajnog “prosvjetiteljskog” boravka u Međugorju dodatno izgradio, sav ozaren i ponosan, po izlasku sa suda, gutao je mikrofone u želji da njegova istina bude što glasnija:

-U tim optužnicama ne možete pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim- govorio je, ponavljajući kako je žrtva politički montiranog progona ( no, zašto politički?! )

-Hrvatski režim mi se navalio na leđa iz političkih razloga i to je politički montirani proces. Traži se moja eliminacija iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske- objasnio je dodajući : Moja druga država BIH je, izgleda, moja sudbina i moja nada i mogu im se zahvaliti što me tako ljudski tretiraju. A moj cilj i moj target je da se suđenje ne dogodi u Osijeku jer je to zločinački sud koji sudi po diktatu Državnog odvjetništva, ucijenjen je od hrvatskih službi- grmio je slobodni Zdravko Mamić na dugotrajnom boravku u svojoj drugoj domovini, žestoko optužujući bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana da je svojevremeno ucijenio sudsko vijeće da ga mora osuditi u prvostupanjskom postupku na zatvor u trajanju dužem od pet godina. Ali, srećom se sklonio na vrijeme u državu u čije pravosuđe, gle, vjeruje. A u hrvatsko ne vjeruje. Jer, prokazivao je glasno, tamo su ga, navodi N1, pravni autoritetei poput Jasne Omejec i Davora Derenčinovića uvjeravali da druga optužnica protiv njega na ŽS u Osijeku neće biti podignuta. Ali jest!

I tako, BiH sud ignorirao je međunarodnu tjeralicu i Mamića nije ekstradirao, ali za to još ima vremena, jer se hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tek sprema susjedima uputiti zahtjev ( čemu žurba? ) za njegovim izručenjem. A tada, tko ga zna, možda bude sklopljen i kakav “kompenzacijski dogovor” između dvaju ministarstava, hrvatskog i bosanskohercegovačkog…

Inače, Županijski sud u Osijeku, nakon odluke Vrhovnog suda da se odbija zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, potvrđuje drugu optužnicu protiv Mamića i raspisuje za njim tjeralicu. Mamića se tereti da je, u sklopu zločinačkog udruženja, dio kojeg je bio i njegov brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović i ostali, oštetio Dinamo za 200 milijuna kuna sklapanjem fiktivnih ugovora i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, a bio mu je određen i istražni zatvor.

No, u proljeće prošle godine, uoči izricanja prvostupanjske presude na sudu u Osijeku, kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Zdravko Mamić je dao petama vjetra i “sprašio” pravo u Međugorje. Čudotvornoj Gospi međugorskoj. Koja ga, bogme, čuva do danas…

Veselo društvo iz počasne lože na EURU2016 (foto: HINA: Damir Senčar)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI