Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
GRAĐANI
Arhiva: Iz šibenskog Centra za socijalnu inkluziju (foto: CZSIŠ)

Kako do posla:
Centar za socijalnu inkluziju Šibenik razvija ‘klubove za zapošljavanje’

Arhiva: Iz šibenskog Centra za socijalnu inkluziju (foto: CZSIŠ)

Pedeset žitelja Šibensko-kninske županije, a koji pripadaju tzv. ranjvim skupinama građana (dugotrajno su nezaposleni ili su osobe  s invaliditetom, branitelji, žene, mladi ili su pak stariji od 50 godina) mogli bi uskoro lakše pronaći posao. I to u Hrvatskoj, a ne negdje drugdje. Naime, Sredinom travnja Centar za socijalnu inkluziju Šibenik pokrenuo je projekt „Razvoj klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije“ kojeg  financira EU iz Europskog socijalnog fonda. Iz Centra stoga pozivaju na predstavljanje projekta koje će se održati sutra (u utorak 7.5.2019. s početkom u 10 sati) u Gradskoj vijećnici u Šibeniku.

-Projekt je pokrenut kroz natječaj „Lokalne inicijative za razvoj zapošljavanja – faza III“ i nastavak je dugoročne partnerske suradnje brojnih državnih, javnih, lokalnih, nevladinih i strukovnih organizacija na županijskoj razini. Glavni cilj projekta je doprinijeti učinkovitoj provedbi županijskih strategija razvoja ljudskih potencijala, a specifični cilj je povećati zapošljivost ranjivih skupina na području naše županije. Ciljane skupine su pritom 50 pripadnika ranjivih skupina te 200 učenika osnovnih i srednjih škola – pojašnjava Marijana Mijat, voditeljica projekta iz Centra za socijalnu inkluziju Šibenik, a koji je nositej projekta.

Arhiva: Iz šibenskog Centra za socijalnu inkluziju (foto: CZSIŠ)

Ukupna vrijednost projekta je 954.494,50 kuna, a trajat će 30 mjeseci te će se provoditi na području Šibensko-kninske županije. Inače, osim Centra, partneri u ovom opsežnom zadatku su Hrvatski zavod za zapošljavanje,  Područni ured Šibenik, Centar za socijalnu skrb Šibenik, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, Srednja škola Lovre Montija Knin te Medicinska škola Šibenik.

– Očekujemo kako će projektom biti povećana zapošljivost osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih osoba kroz program klubova za zapošljavanje. Osim toga, učenici osnovnih i srednjih škola će biti bolje informirani i time osnaženi za efikasno uključivanje na tržište rada. Bit će izrađen i proveden pilot program osposobljavanja za uslužno-turistička zanimanja prilagođen osobama s invaliditetom. Uz to će se stvoriti nova lokalna partnerstva kroz umrežavanje, a bit će razvijen model zapošljavanja uz podršku – ističe se.

U projektu će biti korištena metoda klubova za zapošljavanje, tj. četverotjednih ciklusa radionica u kojima manji broj korisnika uči i uvježbava određene vještine nužne za lakše zapošljavanje. Način rada u klubu će biti prilagođen pojedinim ranjivim skupinama, uvažavajući njihove specifične potrebe. Uz to, projekt će omogućiti provedbu istraživanja potreba učenika srednjih škola na području županije te njihovo informiranje i obogaćivanje nastavnog programa.

Logotip CZSIŠ

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI