Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
HRVATSKA
Ilustracija: Čekaonica jedne središnje hrvatske zdravstvene ustanove (foto: Tris)

Zelena ljevica Možemo!:
Naše polazište je da zdravlje i život ne smiju ovisiti o dubini džepa ili milosrđu

Ilustracija: Čekaonica jedne središnje hrvatske zdravstvene ustanove (foto: Tris)

Kandidati koalicije zelene ljevice (Možemo! – politička platforma, Nova ljevica, ORaH) za europske izbore su na Markovom trgu, ispred zgrade Vlade RH, održali konferenciju za medije na kojoj su upozorili na rastuće nejednakosti u pristupu zdravstvu. Od ministra Kujundžića su zatražili da donacije građana iskoristi upravo za ono za što su prikupljene, kako ne bi produbljivao nepovjerenje građana u zdravstveni sustav.

Istovremeno su najavili borbu za pristup inovativnim terapijama u Hrvatskoj te ograničavanje ‘zdravstvenog profiterstva’ farmaceutskih kompanija u proizvodnji i distribuciji novih lijekova nastalih pomoću javno financiranih istraživanja unutar EU.

Ilustracija: Čekaonica hrvatske zdravstvene ustanove (foto: čitatelj)

Rada Borić (Nova ljevica) ukazala je na niz dimenzija nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama u Hrvatskoj.

Četvrta odozdo

– Hrvatska je, unutar EU, pri samom dnu izdvajanja za javno zdravstvo, odnosno, četvrta odozdo. Istovremeno u Hrvatskoj svjedočimo dugoročnom trendu rasta udjela privatne potrošnje na zdravstvo jer se pojedinci višeg socio-ekonomskog statusa odlučuju za usluge privatnom zdravstvu, a češće posežu i za ‘vezom’ kako bi pribavili usluge u javnom zdravstvu. Jasno je da se nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj sve više produbljuju i takav trend moramo zaustaviti – kazala je Borić.

Rada Borić/Foto:TRIS(J.Krnić)

Tomislav Tomašević (Možemo! – politička platforma) istaknuo je da se na primjeru skupljanja novaca za bolesnu djevojčicu Milu Rončević vidi da su građani solidarni i da smatraju da svatko treba imati pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama.

Građani sve manje vjeruju u zdravstveni sustav

-Istovremeno, ne može se humanitarnim akcijama rješavati probleme u zdravstvu nego nam naprotiv trebaju sustavna, umjesto ad hoc rješenja. Očito je da građani sve manje vjeruju u zdravstveni sustav, a za to je kriv prvenstveno ministar Kujundžić koji je umjesto Fonda za inovativne terapije koji bi se punio proračunskim novcem otvorio uplatni račun na kojeg su građani donirali 1.5 milijuna kuna za Spinrazu i lijek za neuroblastom. Iako je ministar obećao da će svaku doniranu kunu građana za ova dva lijeka Ministarstvo pratiti kunom iz proračuna, to se nije dogodilo.  Da stvar bude gora, građanske su udruge prozvale ministra Kujundžića zbog njegovih izjava iz kojih ispada da će se novac trošiti na lijekove koje povjerenstvo odredi, što smatramo da bi predstavljalo nenamjensko trošenje doniranog novca – ustvrdio je Tomašević.

T.T. Senf u Nu2 (foto HRT)

Stoga od ministra Kujundžića koalicija zelene ljevice traži “da sredstva namjenski utroši na Spinrazu i lijek za neuroblastom te da konačno osnuje javni Fond za inovativne terapije.“

Sandra Benčić (Možemo! – politička platforma) naglasila je da će jedna od ključnih tema kampanje i rada u Europskom parlamentu zelene ljevice biti borba za jednakost pristupa zdravlju svim građanima Hrvatske i Europske unije.

Zdravstveno profiterstvo

– Za razliku od sadašnje Vlade i sadašnjih predstavnika u EU parlamentu, zeleno-lijeva koalicija ima rješenja za znatno smanjenje cijena inovativnih terapija za rijetke i teške bolesti. Naše polazište je da zdravlje i život ne smiju ovisiti o dubini džepa ili milosrđu. Zato ćemo u Europskom parlamentu tražiti uspostavu zajedničke nabave skupih lijekova na razini Europske unije kako bi se njihova cijena smanjila. Nužno je ograničiti monopol farmaceutskih kompanija na proizvodnju i distribuciju novih lijekova, nastalih javno financiranim istraživanjima tako da rezultati tih javno financiranih istraživanja predstavljaju javno dobro koje farmaceutske kompanije ne mogu tretirati kao vlastito intelektualno vlasništvo provodeći zdravstveno profiterstvorekla je Benčić.

Sandra Benčić

Nastavno na već postojeće inicijative unutar Svjetske zdravstvene organizacije, ali i inicijative pojedinih zemalja članica EU, koalicija zelene ljevice ‘će se boriti za ograničenje primjene patenata na lijekove koji imaju značajan učinak na produženje i kvalitetu života  oboljelih od malignih i/ili kroničnih bolesti.’

Okupljena politička platforma Možemo!: zajedništvo Nove ljevice i ORaHa

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI