Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Na referendumsku inicijativu Živog zida, prof. Smerdel upozorava: Mi nemamo uvjeta za istinski referendum!

Na referendumsku inicijativu Živog zida, prof. Smerdel upozorava:
Mi nemamo uvjeta za istinski referendum!

Živi zid, u duhu kampanje za mandate u Europskom parlamentu, promovira inicijativu o organiziranju referenduma za potpuno ukidanje financiranja političkih stranaka iz proračunskog novca. Ivan Vilibor Sinčić, šef “živozidaša” i jedan od njihovih saborskih zastupnika, nota bene i kandidata za mrski im EP, najavio je u svibnju organizirati prikupljanje potpisa za referendum pod znakovitim sloganom “Uzmite novac strankama” . A što je Živi zid? Svejedno, no, pokazali su da vrlo rado, ako je moguće i “dvostrukom linijom zapovijedanja”, grabe iz proračunske kase za svoje stranačke potrebe…

Kako prenosi dnevnik.hr, Hrvatska je, kaže Sinčić, financijski, demografski, ekonomski i moralno potpuno devastirana, pa je nedopustivo da teret te krize ne snose oni koji su je izazvali, dakle, politički establishment, implicite sve stranke i pojedinci koji participiraju u vlasti, nego pada na leđa umirovljenika s mizernim mirovinama, bolesne djece za koju nema lijekova i građana koji su prisiljeni na iseljavanje. Zato strankama treba oduzeti proračunske dotacije i prepustiti ih članarini i donacijama članova i simpatizera. Pa neka se vidi, neka se zna, tko se komu dopada i tko koga plaća…

Zar tada financiranje političkih stranaka ( apsolutno preplaćenih! )  ne bi bilo još netransparentnije?

Sinčić smatra nedopustivim da su stranke u prvom naplatnom redu, a radnici Uljanika mogu bez plaća i osam mjeseci… Nedopustivo je, kaže, da se građani samoorganiziraju u pomoći za liječenje bolesne djece za koju skupljaju novac, dok država i njezine elite šute kao da ih se to ne tiče. Po njegovom bi mišljenju političari trebali biti zadnji u distribuciji proračunskog novca, ako uopće trebaju iz proračuna uzimati, a svaako ne smiju biti prvi.

Najavio je prikupiti najmanje 500 tisuća potpisa za referendum, “baciti ih na stol vladajućoj kasti i reći – vaše vrijeme je gospodo prošlo! Mi nismo uhljebi…”

I dok Živi zid najavljuje “referendumsku demokraciju i povratak vlasti narodu”, ustavnopravni stručnjak, sveučilišni profesor i jedan od tvoraca Ustava RH, Branko Smerdel, u svojoj objavi na Facebooku piše: Ponovo upozoravam: mi nemamo uvjeta za istinski referendum!

-Dok se odluka donosi većinom onih koji su glasovali, bez propisanog minimalnog broja, ne radi se o pravom demokratskom odlučivanju!
Inicijativa za referendum o ukidanju financiranja političkih stranaka iz proračuna, trebala bi konačno osvijestiti političke vođe i političke stranke da promijene članak 87. stavak 4. Ustava!
Ako u Saboru žurno ne postignu dogovor, provedu postupak, i uvedu istinski referendum, uvodeći obvezu glasovanja od najmanje 50 posto birača, naći će se u velikoj opasnosti po samo preživljavanje. Sapienti sat!- zaključuje prof. Smerdel.

Hoće li ga čuti oni koji bi morali, ili će o krucijalnim pitanjima na referendumima i dalje odlučivali četvrtina biračkog tijela i pozivati se na volju naroda ?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI