Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
HRVATSKA / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Jasenovac, lice hrvatske sramote i licemjerja : Nikada nećemo prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburga isto!

Jasenovac, lice hrvatske sramote i licemjerja :
Nikada nećemo prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburga isto!

Jasenovac je i ove godine zrcalo u kojem se ogleda licemjerje hrvatske države. Opet dvije kolone, ponovo predstavnici antifašističkih udruga, židovske, srpske i romske zajednice komemoriraju žrtve najzloglasnijeg koncentracijskog logora NDH odvojeno od državnog vrha. U Jasenovcu su se danas, javlja N1 televizija, žrtvama najzloglasnijeg stratišta ustaškog režima poklonili članovi antifašističkih udruga i manjinaca, obilježavajući 44-tu godišnjicu proboja iz logora smrti. Vladino izaslanstvo u nedjelju će na “svoju” komemoraciju, jer u ovoj zemlji nema suglasja ni oko čega, pa ni oko povijesnih istina i karaktera zločina koji se dogodio u Jasenovcu.

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Savez Roma “Kali Sara” i Savez antifašističkih boraca i antifašista ne žele hodati u istoj koloni s onima ( predstavnicima države) koji relativiziraju i rehabilitiraju ustaštvo u Hrvatskoj. Stoga će predsjednik Vlade, Andrej Plenković sa suradnicima u Jasenovac u nedjelju, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sama, po svoj prilici jednog od narednih dana, kao što je to učinila i prošle godine. I tako će biti, poručila je, sve dok u Jasenovcu ne bude jedinstvena kolona…

Manjinskim predstavnicima i antifašistima danas su se na komemoraciji pridružili i predstavnici veleposlanstava Izraela, Španjolske, Nizozemske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Francuske, Njemačke , Australije…te povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, Dunja Mijatović. Došlo je i izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem. Među njima su bili i stranački kandidati za eurozastupnike, pa se teško oteti dojmu kako su socijaldemokrati jasenovačko stratište neumjesno pokušali iskoristititi kao predizbornu pozornicu…

-Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija- poručio je u svom obraćanju pod Kamenim cvijetom predsjednik Koordinacije židovskih općine RH Ognjen Kraus, poručujući vladajućima da poštuju hrvatske zakone onako kako će poštovati austrijske. Pledirao je da se konačno prijeđe s riječi na djela, “da se pogledamo u oči, i ako se složimo da je NDH bila zločinačka tvorevina , treba zabraniti njezine oznake. Neka se jasno kaže da se holokaust događao u Hrvatskoj i da oni koji to negiraju moraju snositi posljedice”- rekao je Kraus, dodajući kako su potomci žrtava zločinačke NDH danas po četvrti put u Jasenovcu sami.
-Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto- poručio je, uz napomenu da u službenoj komemoraciji neće sudjelovati dok god se ustaški pozdrav “Za dom spremni” ne ukloni iz javnog prostora.

-U godinu dana ništa se nije promijenilo, još je gore. Ekstremna desnica jača. Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu. Uz sve počasti i prisustvo gradskih vlasti, i uz zaštitu policije. Reakcije nema. Do kada, ministre policije i premijeru? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH?- ogorčeno će Kraus, referirajući se i na HOS-ovu splitsku proslavu dana NDH, pod egidom evociranja uspomena na pale pripadnike IX bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”.

Jasenovac je bio koncentracijski logor kojeg je NDH uspostavila vrlo brzo nakon dolaska na vlast i u njega odvodila neprijatelje režima koji se temeljio na rasnim zakonima slijedeći nacističke uzore Hitlerove Njemačke. Godinama se polemiziralo oko broja jasenovačkih žrtava, koje su se kretale od nekoliko desetaka tisuća do čak 700 tisuća ( prema službenoj statistici bivše SFRJ). No, Spomen područje Jasenovac barata s podatkom od 83.145 mučki ubijenih, mahom Židova, Srba, Roma ali i Hrvata koji nisu podržavali NDH, a čija su imena i prezimena utvrđena. Komemoracija je organizirana u povodu obljetnice pokušaja proboja logoraša 22. travnja 1945., ali se od njih 600 koji su krenuli u proboj, uspjelo spasiti tek stotinjak.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI