Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Grad Knin će pokušati dobiti 250 milijuna iz EU fondova za trajnu sanaciju lagune uz pogon DIV-a

Grad Knin će pokušati dobiti 250 milijuna iz EU fondova za trajnu sanaciju lagune uz pogon DIV-a

Iako nenadležan u slučaju najnovije ekološke katastrofe koja ponovo prijeti iz lagune iza Postrojenja za proizvodnju vijaka kninskog DIV-a, zbog izlijevanja otpadnih industrijskih voda u rijeku Orašnicu, a potom i Krku, Grad Knin je zauzeo stajalište da je nužno provesti hitnu ali trajnu sanaciju lagune. To bi stajalo , prema procjeni gradonačelnika Marka Jelića, inače biologa po struci, oko 250 milijuna kuna, koje će pokušati dobiti od europskih fondova. Vjeruju da će u fondovima EU lako prepoznati taj projekt kao urgentan, jer je sporna laguna uz pogon DIV-a već evidentirana kao jedna od hrvatskih i europskih crnih točaka koje zahtijevaju hitnu sanaciju.

Gradsko vijeće Knina sazvano je danas radi stanja u Veteranskoj bolnici koja gomila dugove i traži sustavno rješenje, no, nije moglo zaobići problematiziranje novog ekocida koji se dogodio i ponovo zaprijetio zdravlju stotina tisuća stanovnika Šibensko-kninske županije koji se snabdijevaju vodom iz Krke.

Gradonačelnik Jelić zatražio razgovor s ministrom Ćorićem

Separator kao interventno rješenje koje bi preveniralo ovakva onečišćenja, samo je privremeno i polovično rješenje, ocijenjeno je na GV-u. Jer, njime se odvajaju samo masne mazutne naslage, ali ne i teški metali i ostali kontaminati, i mada je riječ o skromnom trošku od svega 50-ak tisuća kuna, to se ne može smatrati pravim rješenjem, zaključeno je.

Sporna laguna u koju se taloži mazut, teški metali i kiseline kao industrijski otpad iz DIV-a, odnosno nekoć TVIK-a, desetljećima prijeti zdravlju i sigurnosti građana, jer kod velikih kiša raste vodostaj i otpadne vode iz lagune naprosto se izliju u Orašnicu, a potom preliju i u rijeku Krku. Na taj način je ugrožena i opstojnost NP Krka kao jedinstvenog prirodnog fenomena. Ali unatoč tome, do danas ova ekološka bomba nije sanirana, iako je odavno registrirana kao crna točka koja traži neodgodivo i trajno rješenje.

Kninski gradonačelnik Jelić uputio je danas, u ime Grada, pismo ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću sa zamolbom da što prije primi gradsko izaslanstvo radi dogovora o sanaciji lagune uz DIV. Nada se da će do razgovora u Ministarstvu doći idućeg tjedna.

– Iako je Grad nenadležan za ove probleme, ne možemo stajati skrštenih ruku, kao pasivni promatrači, jer nas se to itekako tiče, radi se o ugrožavanju zdravlja i života naših građana- ističe gradonačelnik Knina.

Iz Šibenskog vodovoda tvrde: Voda je ispravna za sve potrebe!

Panika se proširila na cijelu županiju, jer ni postavljanje 13 brana na Orašnici nije zaustavilo izlijevanje industrijskog otpada u Krku, pa je danas Šibenski vodovod bio zatrpan upitima zabrinutih građana koji su strahovali od kontaminacije vode za piće. Zbog toga su se u Vodovodu i odvodnji Šibenik odlučili obratiti priopćenjem u kojem su ustvrdili da kninski eko-incident nema nikakve veze s vodoopskrbnim sustavom šibenskog Vodovoda i odvodnje , te da je voda ispravna i može se slobodno koristiti za sve potrebe.

Treba podsjetiti da se incident s izlijevanjem otpadnih voda u Orašnicu dogodio i 2014. , dakle, prije punih pet godina, a iako je kninska Ekološka udruga višekratno upozoravala na taj problem i Grad Knin i DIV i Hrvatske vode, ali i Ministarstvo zaštite okoliša, nije se pristupilo rješavanju problema. DIV radi vlastiti prečistač, kako ističe gradonačelnik Jelić, a Grad nije nadležan u tim pitanjima. No, nenadležnost ne podrazumijeva nereagiranje na ekološku bombu usred grada. Pogotovo je teško razumjeti neodgovornost Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša u ovom slučaju. Jer, ako Hrvatske vode ne brine kad se cijela jedna županija sa stotinjak tisuća stanovnika nađe ugrožena zbog potencijalne kontaminacije vode, što je onda uopće njihov posao?! Ili, kako je moguće da Ministarstvo zaštite okoliša apsolutno ništa ne poduzima, unatoč upozorenjima i apelima lokalnih eko-udruga, na zaštiti rijeke Krke koja je u režimu nacionalnog parka i po logici stvari u režimu vrhunske zaštite sustava, a to bi im morao biti prioritet? Tim više što Krka napaja stotinjak tisuća ljudi. Zar nije ministar Ćorić trebao, zajedno s direktorom Hrvatskih voda odmah doći u Knin i obići područje onečišćenja, na licu mjesta vidjeti o čemu se radi i obaviti razgovor s upravom DIV-a, umjesto što kninski gradonačelnik moli za razgovor u Ministarstvu, makar i idući tjedan?!

Debeljak tužio Klarina za klevetu

Je li DIV izvan sustava? Da li je ministar Ćorić obavio razgovor s Tomislavom Debeljakom i informirao se o namjerama tvrtke u pogledu sanacije sporne lagune i mjera ekološke zaštite i sigurnosti okoliša Tvornice i zdravlja ljudi? Ako jest, zašto o tome nije izvijestio javnost?
Je li Debeljak nedodirljiv u Hrvatskoj? Jer, kada je 2014. došlo do katastrofalnog onečišćenja izlijevanjem otpadnih voda iz lagune, tadašnji saborski zastupnik Ivan Klarin, sazvao je konferenciju za novinare  gdje je konstatirao kako je neodrživo da DIV truje grad i županiju jer nije napravljen prečistač otpadnih voda, i  odmah zaradio tužbu za klevetu od Debeljaka. Postupak na Općinskom sudu u Splitu vodi sutkinja Ivana Bilušić, a Klarin je, kako nam je kazao, zatražio da se postupak prebaci na mjesno nadležni sud u Šibeniku. No, sutkinja je to odbila. Čeka se drugostupanjsko rješenje, a u međuvremenu je Debeljak predložio nagodbu koja implicira Klarinovu ispriku.

– Ako sud ne prihvati mjesnu nenadležnost, itekako ću se aktivno braniti, ali ispričat se neću nikad- sasvim je decidiran načelnik općine Tisno. Tko bi se ovdje trebao ispričati, i tko bi, zapravo, koga trebao tužiti?

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI