Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
PROSVJED
Bandićeva podrugljiva poruka tisućama prosvjednika: Valjali su se neki i za Cvjetni prolaz… Šta im je drugo preostalo?

Bandićeva podrugljiva poruka tisućama prosvjednika:
Valjali su se neki i za Cvjetni prolaz… Šta im je drugo preostalo?

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji sa svojim suradnicima tim glavnim hrvatskim gradom radi što hoće već desetljećima, dok glavnina Zagrepčana pokunjeno šuti, jutros se, kako je doživljeno, dodatno narugao tisućama građana koji su jučer prosvjedovali protiv zatvaranja kina Europa u središtu grada, jedne od posljednjih kulturnih ustanova koja nije podlegla trivijalizaciji, estradizaciji i (ne)posrednoj privatizaciji.

Među ostalim, u izjavi koju je danas dao medijima svojim karakterističnim promuklim glasom, onima koji su se jučer u svega nekoliko sati preko društveni mreža mobilizirali i oko 19 sati došli pred kino Europa, poručio je podrugljivo kako ‘ su se neki valjali i za Cvjetni prolaz’, aludirajući valjda na prosvjede protiv osobite drske privatizacije javnog prostora u Varšavskoj ulici za potrebe poslovno-stambenog kompleksa Tome Horvatinčića. Isti je baš nedavno osuđen na zatvorsku kaznu zbog toga jer je svojim gliserom naletio na jedrilicu talijanskog bračnog para koji su pritom poginuli na mjestu, tek što su krenuli na godišnji odmor.

Milan Bandić na predizbornom plakatu (foto Facebook)

U međuvremenu,  unatoč brojnim optužnicama protiv njega za brojna kaznena nedjela, Milan Bandić zasad nije dugo boravio u pritvorima. Prisjetimo se prvog izlaska iz Remetinca 20. studenoga 2014. iz kojeg je izašao jer je tada u kešu izbrojao 15 milijuna kuna za jamčevinu koju mu je navodno dao njegov odvjetnik Marijan Hanžeković (inače, to je  novac koji prosječni građanin Hrvatske, ako na tko zna koji način uštedi 3000 kuna sa strane treba prikupljati 5000 mjeseci ili 416 i pol godina).

Bio je on još u Remetincu, no  jutros je sa slobode kazao sljedeće:

– Od prvog šestog, dok se ne renovira i ne obnovi… kino… Europa… kino neće bit u funkciji. Nakon toga će na natječaju se odabrati najpovoljniji i najbolji partner koji će napraviti sa filmskom… centrom filmske izvrsnosti u kino Europi. Jer sam ja to i vratio… kino Europa. Kojega nije bilo. To su zaboravili. Oni koji jučer prosvjeduju. Još i zadnju rečenicu… – govorio je Milan B, kako prenosi HRT.

Bandić jutros na HRT-u (foto printscreen HRT)

Onda ga je prekinula novinarka s pitanjem:

– Koliko će trajati radovi?

A on joj odgovorio:

-Ma ne znam ja koliko će radovi trajati. Trajat će onoliko koliko bude trebalo da traju.

Onda je nastavio svoju poslanicu prosvjednicima za kino Europa, odnosno građanima Zagreba.

-A oni koji su jučer prosvjedovali… Moja poruka njima: Uzalud vam trud svirači – reče Milan Bandić, inače nekadašnji  tzv. stručno-politički radnik za Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu u poduzeću za sladolede i ostalu smrznutu hranu Ledo, te kao kasniji zaposlenik u Općinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske na zagrebačkoj Peščenici.

Pa je taj nekadašnji stručno-politički radnik nadalje poručio (o) prosvjednicima.

-To su moji politički oponenti. I koji se ispred sveučilišta premjestili jučer ispred kina Europe. Valjali su se neki i za Cvjetni prolaz. Sutra će negdje drugo prosvjedovati. Šta im je drugo preostalo? Moje je da radim, njihovo je da prosvjeduju – rekao je Bandić.

Što im drugo preostaje? Vjerojatno sljedeći prosvjed za kino Europa, a koji je najavljen već za utorak, 9. travnja 2019. godine u 17.30 sati, nazvan Ne damo kino Europa!,e na koji su svoj dolazak do sada već najavilo više tisuća Zagrepčana. Zašto se prosvjeduje možete pročitati u njihovom popratnom tekstu naslovljenom: Obranimo jednu od posljednjih utvrda kulture u Zagrebu!

Obranimo jednu od posljednjih utvrda kulture u Zagrebu!

Neizvjesna je sudbina kina Europa, najstarijeg aktivnog gradskog kina, mjesta s posebnim značenjem i omiljenog okupljališta generacija Zagrepčana i ljubitelja kulture i filma. Pod krinkom renovacija i u potpuno netransparentnoj proceduri Grad Zagreb zatvara kultno kino i nalaže dosadašnjem upravitelju Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival da 1. lipnja iseli iz prostora.

Pritom nije jasno što će biti s kinom Europa: koja je namjena prostora, ujedno zaštićenog kulturnog dobra i nacionalnog blaga Republike Hrvatske, koji Grad planira renovirati, i gdje je u proračunu predviđen novac namijenjen za renovaciju kina? Zašto se, unatoč snažnoj pravnoj osnovi, ne obnavlja ugovor s UO Zagreb Film Festival koja posljednjih deset godina uspješno upravlja kinom i koja je djelomice provela renovaciju dok su Gradu uzaludno nudili zajednički plan aktivnosti? UO Zagreb Film Festival uložila je tijekom 10 godina u opremanje i obnovu kina 4.879.995,00 kuna svojih sredstava.

Zašto Grad mjesecima ignorira dopise UO Zagreb Film Festival, koja je tijekom 10 godina izgradila najvažnije mjesto za kulturna događanja u Zagrebu? Zanima nas i što će biti s 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što će biti s brojnim kulturnim i umjetničkim manifestaci-jama koje se redovito održavaju u kinu Europa?

Znači li Gradu Zagrebu išta činjenica da je kino Europa dobitnik nagrade Europa Cinemas za najbolje europsko kino, da je vodeća regionalna institucija nezavisnog filma i kinematografije i član međunarodnih i europskih mreža Europa Cinemas i CICAE?

Kino Europa iznimno je uspješno kino; tijekom 10 godina održano je 14.000 projekcija, a posjetilo ga je više od milijun gledatelja. Pritom rad kina Europa pod upravljanjem ZFF-a ne predstavlja trošak za Grad Zagreb i porezne obveznike. Sva sredstva koja dobije od Grada Zagreba za realizaciju programa vrati Gradu kroz najam prostora, a svojim vlastitim sredstvima održava program, zgradu, hladni po-gon, plaće zaposlenika i suradnika. Važno je napomenuti kao je Kino Europa sada nezavisna kulturna institucija koja više od 70 % svojih prihoda ostvaruje samofinanciranjem.

Zaustavimo devastaciju kulture u Zagrebu, netransparentnost procedura i samovolju gradskih vlasti koja vodi u potpuno uništenje života i kulture grada. Ne dozvolimo da Grad uništi jednu od zadnjih oaza kulture i živog duha Zagreba! Pridružite nam se na obraćanju javnosti u utorak, 9. travnja u velikoj dvorani kina Europa u 17:30 sati.

Kino Europa

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI