Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
POLITIKA
Okupljana politička platforma Možemo!: zajedništvo Nove ljevice i ORaHa

Svježa politička snaga:
Ujedinili se politička platforma Možemo!, Nova ljevica i ORaH

Okupljana politička platforma Možemo!: zajedništvo Nove ljevice i ORaHa

Kada se činilo kako na vidiku nema nikakve svježe političke snage, a koja bi mogla postati zbiljska oporba i aktualnim vlastima i mlakoj postojećoj oporbi, na političkoj pozornici u Hrvatskoj počeli su ipak puhati neki novi vjetrovi, kako se to obično kaže. Među događajima koji to nedvosmisleno potvrđuju je i današnje predstavljanje koalicije za europske izbore u sastavu:  politička platforma Možemo!, Nova ljevica i ORaH. Najavljeno je i predstavljanje koalicijskog programa i liste za Europski parlament u subotu 30. 3. 2019. u 11h u Hrvatskom novinarskom domu.

S današnjeg okupljanja političke platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaHa

Sandra Benčić iz Možemo! je govorila  o programskim naglascima koalicije.

-Cilj našeg zajedničkog izlaska je ponuditi politike koje će transformirati Europu prema solidarnoj, pravednoj i održivoj zajednici ljudi. Zalagat ćemo se i za politike koje će pružiti alternativu neoliberalnim ekonomskim politikama koje stvaraju sve veće nejednakosti i razlike u bogatstvu ljudi između samih zemalja članica, ali i unutar svake pojedine zemlje. Želimo omogućiti regulaciju financijskog tržišta na razini Europske unije i redizajn monetarne unije kakvu sad imamo na način da je krajnji cilj da zemlje koje su na periferiji Europe mogu upravljati svojim razvojem i zadržati višak vrijednosti koji odlazi u porezne oaze – rekla je Sandra Benčić. 

Sandra Benčić

Dragan Markovina iz Nove ljevice najavio je da će koalicija predstaviti kandidate i zajednički program u subotu u 11h u Novinarskom domu.

-Zalagat ćemo se protiv daljnjih neoliberalnih politika, za solidarnu Europu, za redistribuciju unutar Europske unije i jednakost svih građana. Koalicija će se boriti za obranu antifašističkih vrijednosti i protiv nacionalizma, izolacionizma, revizionizma i svega onoga što vidimo posljednjih godina. Zalagat ćemo se za Europu ljudskih prava i otvorenih granica, protiv politike bodljikave žice koja nas sve više okružuje – najavio je Markovina.

Dragan Markovina

Zorislav Antun Petrović, čelniok OraH-a kaže kako je ujedinjenje triju političkih platformi ‘početak jedne dugoročne suradnje’.

“Imamo znanje, imamo ljude, imamo programe i nismo se slučajno danas našli ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke jer upravo će ovdje 2020. godine Hrvatska preuzeti predsjedanje Europskom unijom i to je jedna velika prilika da naša zemlja proizvode neke politike koje će biti od dugoročne koristi za sve građane. Nekoliko zelenih tema  će biti prioriteti koalicije: zelena industrijalizacija, kružna i kooperativna ekonomija i zagovaranje sustava zelene javne nabave. Bitna tema bit će i energetska tranzicija s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije jer je sad vrijeme kada treba reagirati i zaustaviti klimatske promjene – govorio je Zorislav Antun Petrović.

Zorislav Antun Petrović

Tomislav Tomašević iz Možemo! rekao je kako je koalicijski sporazum potpisan i bit će predstavljen u subotu. “

-Očekujemo da ćemo osvojiti jedan mandat u Europskom parlamentu, a koristit će ga sve tri stranke preko modela rotacije. Na listi će biti zastupljen jednak broj kandidatkinja i kandidata, a napravljena je prema zip modelu – pojasnio je Tomislav Tomašević Senf, vjerojatno najaktivniji oporbeni vijećnik u Skupštini Grada Zagreba.

Tomislav Tomašević (foto Facebook)

– Možemo transformirati Europu u održivu, pravednu i zelenu zajednicu ljudi! – poručili su.

Preptostavlja se kao će usput i Hrvatska postati održiva, pravedna i zelena zajednicu ljudi.

S današnjeg okupljanja političke platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaHa

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI