Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / HRVATSKA / POLITIKA
Počasni doktorati dijele se kao na tekućoj traci: Bandićev “doktorat” se ljulja, a Markačev, izgleda, tek zagrijava…

Počasni doktorati dijele se kao na tekućoj traci:
Bandićev “doktorat” se ljulja, a Markačev, izgleda, tek zagrijava…

Hrvatska groteska s dodjelom počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, čovjeku s cijelom kolekcijom optužnica za kojekakve malverzacije, mogla bi uskoro dobiti i prikladan nastavak. Na tragu kontinuiteta vulgarizacije i omalovažavanja Sveučilišta i sveučilišnih titula koje su se tijekom povijesti dodjeljivale samo najboljima među nama. Nakon Bandića, kako javlja srednja.hr, na red bi mogao doći i umirovljeni general Hrvatske vojske, Mladen Markač. Generala, navodno, za rečenu počast predlaže Agronomski fakultet u Zagrebu. Nazdravlje!

I dok se počasni doktorat Milanu Bandiću, na prijedlog Fakultetskog vijeća Muzičke akademije, ozbiljno zaljuljao nakon prosvjeda nekoliko stotina studenata i profesora sa zagrebačkog Sveučilišta, 26.ožujka, a fakultet za fakultetom jednoglasno izražava protivljenje Bandićevom doktoratu,  novi “počasni doktor” tek se zagrijava. Fakultetsko vijeće “agronoma” već je prihvatilo prijedlog Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju i prodekana Nikice Šprema, na sjednici od 22. siječnja, a insinuira se da su posrijedi “lovačke veze”. Poznato je, naime, da je Markač veliki zaljubljenik u lov, a lovac i general Markač navodno je Agronomskom fakultetu pomogao pribaviti jedno lovište, pa je fakultet odlučio odužiti se generalu “počasnim doktoratom”. Ima ih na lageru, pa kad je već krenulo, što ne bi i umirovljenog generala nagradili…

Doduše, Markača ne terete za gospodarski kriminal i zloupotrebu položaja i ovlasti kojima je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist. Bio je 2001. zajedno s generalima Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, po zapovjednoj odgovornosti, za zločine u akciji Medački džep, i prvostupanjski osuđen na čak 18 godina, ali je 2012. drugostupanjskom presudom oslobođen svih optužbi.

Generala rado vide diljem Hrvatske, piše srednja.hr,  pa je, i ne sluteći da će jednog dana biti ponosni vlasnik počasnog doktorata, nanizao cijeli niz titula počasnog građanina od Zagreba preko Odsijeka, Knina, Duge Rese, Koprivnice, Novske, Virovitice, Konavala, do Gospića, Pleternice, Cetingrada, Biograda, Benkovca, Lipika. Počasnom građaninu Mladenu Markaču nedostajo je samo još počasni doktorat.

A zagrebačkom Sveučilištu manjka još samo počasni doktor Milijan Vaso Brkić. Zbog dvostrukog pisanja diplomskog rada. Gradivo je besumnje utvrdio. Što je prepisao, prepisao je. Red je da mu se Sveučilište sada zahvali na uloženom trudu.

Kako je krenulo, zar tko sumnja u to da će uskoro i kakav Vaso doći na red?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI