Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
GOSPODARSTVO / HRVATSKA / KRONIKA 112
Uljanik i rešetke (foto TRIS/G. Šimac)

(M)uljanik:
Uhidbeni spektakl sa 100 policajaca i 12 uhićenika

Uljanik i rešetke (foto TRIS/G. Šimac)

Već dulje vrijeme nije u Hrvatskoj bilo nekog uhidbenog spektakla, nazovimo ga tako. Sve do jutros, kada je zbog sumnji na muljanje oko Uljanika stotinjak policajaca krenulo uhićivati bivše i aktualne glavešine pulskog i riječkog brodogradilišta 3. maj. Uhićenja su počela nekoliko dana nakon što su radnici Muljanika zavarili ulazna vrata i krenuli u štrajk, premda ova akcija možda i nema puno veza s nevoljama očajnih radnika.

Policija je za N1 televiziju potvrdila da su PNUSKOK Rijeka i ŽDO Rijeka krenuli u akciju vezano za kriminalističko istraživanje koje se odnosi na restrukturiranje Uljanika. Tvrdi se i kako je uhićeno 12 ljudi, te kako u akciji sudjeluje 100 policajaca, te su u tijeku su pretresi stanova, ureda…

Uljanik (foto TRIS/G. Šimac)

Ističe se i kako su među privedenima i bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković te članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac. Priveden je i direktor 3. maja, Maksimilijan Percan te direktor Uljanik Plovidbe, Dragutin Pavletić.

To su vrsni i stručni radnici koje ova država treba da li u Uljaniku, 3. maju ili u nekoj drugoj tvrtki i na drugom mjestu, ili u škveru s drugim ili istim poslodavcem. Ti radnici imaju budućnost, siguran sam, a na koji način, utvrdit će se vrlo brzo. Svakako, i 3. maj ima svoju budućnost, sigurno, samo je pitanje na koji način – rekao je prilično neodređeno potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar na pitanja o budućnosti Uljanika i 3. maja.

Uljanik i rešetke (foto TRIS/G. Šimac)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izjavio da se, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna.

Da, dobro ste pročitali: milijarde kuna. 

I to milijardu kuna iz naših džepova.

Nije bilo riječi o tome zašto su ‘institucije svoj posao’ u slučaju Muljanik počele raditi tek sad.

Nigdje nikoga u Uljaniku (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI