Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
DRNIŠ / ekopis
Kašnjenje završetka projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Bikarac” donijelo probleme Drnišu te općinama Ružić i Kistanje

Kašnjenje završetka projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Bikarac” donijelo probleme Drnišu te općinama Ružić i Kistanje

Drniško odlagalište otpada Moseć mora biti zatvoreno za nekoliko dana. Gdje će Drniš s otpadom kad još uvijek nije profunkcionirao Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac?

Na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine vijećnica Vlatko Duilo(HNS)upozorila je kako Grad Drniš i Općina Ružić za nekoliko dana ostaju bez odlagališta otpada. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je krajem prošle godine donijelo odluku o dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada, a prema kojoj je, do 31.12. prošle godine, trebalo biti zatvoreno odlagalište otpada”Moseć” na kojem svoj otpad odlažu i Grad Drniš i Općina Ružić.
-Nastavili smo odlagati i nakon tog datuma na Moseću i imali smo inspekcijski nadzor. Inspekcija je naložila da do 15. ožujka Grad Drniš donese odluku o zatvaranju tog odlagališta. Mi smo sad u problemu, kazala je vijećnica Vrvilo.
Podsjetila je i na Sporazum o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Bikarac kojem su pristupile sve jedinice lokalne samouprave, a koji je potpisan još 2007. godine. Člankom 6. tog Sporazuma građanima se jamči odlaganje otpada po istoj cijeni bez obzira na udaljenost. No kako Bikarac još nije proradio, Drniš tek ima mogućnost odlaganja otpada na kninskom ili šibenskom odlagalištu, ali po ekonomskim cijenama, kazala je Vrvilo te dodala kako će takvo rješenje sigurno povećati troškove komunalnom poduzeću, a poslijedično i građanima. Što nam je sada činiti, pitala je šibensko-kninskog župana Gorana Pauka koji je odgovorio kako nema drugog rješenja dok ne profunkcionira Bikarac.
A da bi se to dogodilo, na Bikarcu treba izgraditi postrojenje za mehaničko biološku obradu otpada-i tek tada će vrijediti Sporazum iz 2007., odnosno ista cijena za sve neovisno o troškovima dovoza i odvoza odnosno o udaljenosti.

Odlagalište Moseć

Gradonačelnik Drniša: Problem odlaganja otpada rješavamo, ali…

Što će Drniš odnosno Ružić nakon 15. ožujka sa svojim otpadom, pitali smo drniškog gradonačelnika Josipa Begonju koji cijelu situaciju smiruje i kaže kako su vrlo blizu rješenja ali uz povećanje cijene za građane.
Grad Drniš je itekako bio svjestan kako će jednog dana morati zatvoriti odlagalište na Moseću, no nadali su se kako to ipak neće biti prije nego se otvori RCGO Bikarac.
-Kao i druge jedinice lokalne samouprave bili smo supotpisnici Sporazuma o formiranju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac gdje smo se obvezali odvoziti miješani komunalni i ostali otpad. Međutim ta priča sa regionalnim centrom još uvijek nije “prohodala”, a s druge strane mi imamo obvezu 15.3  zatvoriti naše odlagalište Moseć, govori gradonačelnik Drniša Josip Begonja.
Uz Grad Drniš i Općinu Ružić, isti problem s odlaganjem otpada ima i Općina Kistanje čije je odlagalište “Macure-Jelenik” također mora biti zatvoreno.
Kako nam je kazao Begonja, zajedno su postigli dogovor s Gradom Kninom odnosno gradonačelnikom Markom Jelićem.
-Već je krenula službena korespondencija između našeg odnosno kistanjskog komunalnog društva i kninskog. Oni imaju novouređene plohe koje su sanirano odlagalište. U ovom trenutku nemaju uporabnu dozvolu ali se nadaju  kako će je uskoro dobiti. Jedan dio prikupljenog komunalnog otpada iz ekonomskih razloga mi bi vozili prema Kninu, odnosno Maloj Promini, objašnjava Begonja.
Dodaje kako se nada da će idućeg tjedna isti dogovor postići i sa Gradom Šibenikom jer su procijenili kako im je dio otpada jeftinije voziti prema Šibeniku.
-Sve ovo znači da će građanima morati porasti cijena odvoza otpada. Dosada su naši građani plaćali manje u odnosu na Knin ili Šibenik. Za kantu standardne zapremnine 120 litara i 4 mjesečna pražnjenja cijena je sada 43 kune.
Koliko će poskupiti?
-Ja pretpostavljam da to neće ići duplo. Teško je reći napamet, naša će komunalna tvrtka idućeg tjedna napraviti kalkulaciju novih cijena.

Kad će se otvoriti RCO Bikarac?

Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCO) Bikarac, jednom kada dočekamo njegovo otvaranje, značit će cjelovit i održiv sustav gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije. No još uvijek nitko ne može sa sigurnošću reći kada će projekt RCO-a ući u završnu fazu koja je zapela na natječaju za izgradnju postrojenja za mehaničko biološku obradu otpada(MBO).
Ponovljeni natječaj za izgradnju postrojenja za mehaničko biološku obradu ponovno je upitan. Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila je odluku o izboru španjolskog konzorcija “Elecnor i cijeli postupak odnosno evaluaciju ponuda vratila na početak. Razlog za poništenje odluke bile žalbe preostala tri ponuđača sa natječaja, a kojima Bikarac mora nadoknaditi ukupno 250 tisuća kuna troškova žalbenog postupka.
Nova odluka o izvođaču radova očekuje se do kraja mjeseca, ali i nakon toga su moguće žalbe…a oko 150 milijuna kuna vrijedna završnica projekta Bikarac opet će biti prolongirana. Do kada?
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI