Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
životinje i ljudi
Medo Matija: sit, debeo i zadovoljan  (foto ZG ZOO)

Eto i dobre vijesti:
Dvomjesečni medvjedić Matija se dobro deblja, masiraju mu trbuščić, a on se gega i prevrće

Medo Matija: sit, debeo i zadovoljan (foto ZG ZOO)

Evo konačno i nekih dobrih vijesti, a jer u njima nema ni slova o Vladi RH, Andreju Plenkoviću, HDZ-u, prosvjednim igrokazima, međunarodnim i domaćim tragedijama itd. Dakako, takva vijest ne dolazi iz Banskih dvora ili iz nekog brloga, nego iz pitomije sredine: zagrebačkog ZOO-a. Naime, u svojemu umjetnom brlogu medvjedić Matija koji ovih dana navršava dva mjeseca, dobro se deblja i napreduje, te se sve se više igra, valja i prevrće.

Medvjedić kojemu su dali ime Matija pronađen je prije dvadesetak dana, krajem veljače, kraj Vrbovskog. Kako mu nije bilo majke u blizini, te se ne zna jesu li je ubili (krivo)lovci, mali medo je smješten u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta. Kako javljaju iz oporavilišta, medvjedić sada teži više od četiri kilograma i sve je živahniji, što je potvrda  da odlično napreduje. Jako se pazi na medvjedića i njegovo psihološko stanje, a to se radi tako da se medo susreće s vrlo malim brojem ljudi. To se može razumjeti.

Medo jede od 0-24 svakih nekoliko sati

O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu kako bi se medvjedić što manje navikavao na prisutnost ljudi, kažu. Medo pije specijalno mlijeko koje je sastavom blisko mlijeku kakvo proizvodi majka medvjedica.

Medo Matija: sit, debeo i zadovoljan (foto ZG ZOO)

Dežuramo 24 sata dnevno. Naime, medvjedić se hrani svakih nekoliko sati, pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao brzo odazvati na zov medvjedića. Matija nam je stigao s 2,4 kilograma, a zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani na masi svakodnevno dobiva oko pet posto. Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Otkrio je kako već svi koji se o Matiji brinu, dobro razumiju njegovo glasanje. Na jedan način medo doziva hranjenje, na drugi tijekom jela ispušta zadovoljan zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja.

Medo, čuvaj se ljudi, lovaca i lokalnih vlasti

-Smještaj mu oponaša brlog. Uz prirodne materijale tu je mekana navlaka koja mu daje utjehu i sigurnost, te tri termofora s toplom vodom. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto. Ljude koji se brinu o Matiji, veseli njegova sve veća mobilnost. Nezgrapno geganje pretvara se u sve stabilniji hod, no još uvijek neki koraci završavaju simpatičnim proklizavanjem ili slučajnim kolutom – kažu u ZOO-u. 

Medo Matija se glasa (foto ZG ZOO)

Inače, medvjedić do daljnjega ostaje u oporavilištu Zoološkog vrta, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz resornih institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, tj. je li moguća njegova reintrodukcija, odnonso povratak  u prirodu.

Medvjediću bi svakako bilo bolje da se vrati u šumu, tamo negdje u Gorski kotar ili pak Liku, bez obzira na to što je tamo u borbi za vlast nad eksploatacijom šuma, lovišta i nacionalnih parkova HDZ ponovno pobjedio HDZ.

Dakako, pod uvjetom da obijesne i nestručne šumarske vlasti, drvokradice, ilegalni i legalni beskrupulozni sjekači šuma, u međuvremenu ne unište preostale hrvatske šume.

Te da medo ako se vrati u šumu u širokom luku izbjegava ljude, lokalne vlasti i glavešine u lovu.

Medo spava (foto ZG ZOO)

Medo opet spava (foto ZG ZOO)

Medo u umjetnom brlogu (foto ZG ZOO)

z

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI