Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
HRVATSKA / LJUDI / POLITIKA / PROSVJED
Dva Plenkovićeva sata za aktere inicijative #spasime i – sve je riješeno (!?)

Dva Plenkovićeva sata za aktere inicijative #spasime i – sve je riješeno (!?)

Već dugo Andrej Plenković nije imao ugodniji i časniji zadatak od onog što ga je obavio danas. Sastao se s organizatorima prosvjeda #spasime, i pokušao s njima podijeliti zasluge za senzibiliziranje javnosti na ovaj teški problem u društvu. Sve je za njega danas u ovom razgovoru bilo jednostavno: pokazao je da dijeli mišljenje prosvjednika o nasilju nad ženama i nasilju uopće, izrazio spremnost da se svako fizičko i seksualno nasilje bez iznimke tretira kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj, da se u zakonu predvide oštrije kazne za nasilnike… Bezmalo, i bjanko bi potpisao sve što od njega traže, a da se ne mora ni na trenutak zamisliti je li zbog toga pogriješio.

Organizatori prosvjeda #spasime, predvođeni inicijatoricom, glumicom Jelenom Veljača, primljeni su u Banskim Dvorima gdje se premijer s njima zadržao u dvosatnom razgovoru.

– Smatram da se o jednom krupnom društvenom problemu progovorilo- piše Večernji list, citirajući premijera- na jedan otvoreniji i jasniji način i ta poruka je bila jako dobra, uključila je one na koje se to najviše odnosi i drago mi je da taj svojevrsni krik nailazi na otvorena vrata Vlade i svih resora koji se tim pitanjima otvoreno bave – ponosno će Plenković.

Sa svojim sugovornicima dogovorio je i itinerar aktivnosti, nešto kratkoročnijih, a nešto srednjoročnijih, ali uz obećanje da će se do kraja godine ustrojiti nacionalni dežurni telefon za žrtve nasilja, dostupan svima, s educiranim operaterima sposobnim pružiti interventno pomoć onima koji je trebaju. Bit će i sigurnih kuća, a danas ih gotovo u trećini hrvatskih županija nema, no, sve to će se nadoknaditi u dogovoru sa županima, dok će Ministarstvo pravosuđa po “hitnom postupku” u izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, s ciljem uvođenja težih sankcija protiv nasilnika, a u tom će zakonskom preoblikovanju participirati i predstavnici inicijative #spasime.

Paralelno s tim, i u sustavu obrazovanja problematizirat će se nasilje kao društveno neprihvatljivo ponašanje, kako bi se naučilo djecu da ni šamar nije nešto preko čega se smije preći.

Plenković je svoju dobrodošlu prosvjednu družbu ravnomjerno rasporedio po “radnim skupinama”, što je očito imoresioniralo Jelenu Veljaču koja je obećala strastveni rad na implementiranju svih zahtjeva inicijative u sustav. I sve je time riješeno. Svi zadovoljni. Ministrica obitelji i dalje na svom mjestu. Sustav neokrznut. Premijer s ljudskim licem. Molim, možemo dalje…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI