Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
hadeze / POLITIKA
Predsjednica Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: H. Pavić)

Čovićev HDZ u BiH nema ništa protiv ravnogorskih četnika i njihovog višegradskog derneka!

Predsjednica Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: H. Pavić)

Predsjednica Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: H. Pavić)

Zastupnici HDZ-a u susjednoj BiH , stranke koju ponosno vodi počasni doktor zagrebačkog Sveučilišta Dragan Čović, nemaju ništa protiv četničkog okupljanja u Višegradu! Ma koliko se činila iznenađujućom vijest da su HDZ-ovi zastupnici u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH glasali protiv osude višegradskog četničkog derneka, zapravo i nije. Čović se zakleo Dodiku na prijateljstvo i lojalnost, a Dodik mu obećao uzvratiti istom mjerom. Pa kad drugi put ustaše organiziraju piknik u zapadnom Mostaru, nema straha da će ih Skupština BiH zbog toga osuditi. Ruka ruku mije…

Kako znamo, u Višegrad se prošle nedjelje, kako javlja RTL, sjatilo nekoliko stotina četnika iz BiH i Srbije, prikladno uniformirani i okićeni , s ratnim zastavama i pripadajućim znakovljem, da bi se usred grada “junački” postrojili odajući počast svome vojvodi Draži Mihajloviću, nota bene, osuđenom ratnom zločincu pod čijom su komandom tijekom Drugog svjetskog rata počinjeni masovni pokolji i progoni Bošnjaka i Hrvata. Višegrad je mjesto njihova tradicionalnog godišnjeg susreta jer je upravo u okolici toga grada u ožujku 1946. Draža zarobljen od pripadnika jugoslavenske službe državne sigurnosti. Osuđen je na smrtnu kaznu i strijeljan u svibnju 1946. Da bi ga danas slavili kao onoga koji je “život posvetio slobodi srpskog naroda, razvoju demokracije i obrani domovine od komunista i fašističkog agresora”, kako to reče novinarima tzv. predsjednik “ravnogorskog pokreta otadžbine Republike Srpske”, Dušan Sladojević.
No, Čoviću i njegovom HDZ-u ravnogorski četnici nimalo ne smetaju, pa su zastupnici HDZ-a glatko odbili prijedlog Zlatka Miletića iz Demokratske fronte ( čiji je prvak Željko Komšić , hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH ), da se na dnevni red sjednice stavi javna osuda višegradskog četničkog okupljanja. U tome su uz bok HDZ-u, piše Klix.ba, stali zastupnici SNSD-a i SDS-a, što je bilo dovoljno da četnicima nitko javno “ne sudi”. Prijedlog osude višegradskog skupa podržali su zastupnici DF-a, SDA i SDP-a. Premalo za mir u Bosni…
Miletić nije krio razočaranost ishodom glasanja, prenose 24 sata, smatrajući da je to izravni atak na Ustav BiH i otvoreno širenje mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i da su propustili priliku taj događaj nazvati pravim imenom, a to je fašizam .
Čović, po čijim su instrukcijama u Domu naroda postupali HDZ-ovi zastupnici, protiveći se osudi četnikovanja u Višegradu, naknadno će se na Twitteru “posuti pepelom” u izljevu degutantnog licemjerja.
-Izražavam duboku osudu nedavnog četničkog okupljanja u Višegradu!!! U našoj domovini nema mjesta za mržnju i nasilje!!! – napisao je Čović bez imalo srama, ali i bez objašnjenja za takvu kontradiktornost.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI